2023. október 18.

November közepétől "bezár" a hazai 3G

Magyarországon utolsóként a Yettel búcsúzik a 3G mobiltechnológiától, amely a rohamos fejlődésnek köszönhetően évek óta leáldozóban van.

Ezzel a lépéssel egy körülbelül 20 évig tartó korszakot zárnak le, amely lehetővé tette és megalapozta azokat a technológiákat, amelyeket jelenleg is használunk.

"November 13-án lekapcsolja utolsó, még üzemelő 3G-s bázisállomásait az országban a Yettel Magyarország (pontosabban a cég ügyfelei által használt hálózatot üzemeltető és birtokló CETIN Hungary), ezzel egy hosszú, több mint 18 évig tartó korszakot lezárva a magyarországi mobiltelefónia történelmében" - írja a HWSW

Vége a 3G korszaknak

Nem csoda, hogy véget ért, hiszen manapság már a 4G-re is fanyalogva nézünk, ha épp átvált a telefonunk a jelenlegi 5G-s szolgáltatásról. Legideálisabb esetben 384 kbps letöltési és 64 kbps feltöltési sebességet tudtunk elérni 2005 vége felé, amikor is a legtöbb szolgáltató beindította a hálózatot. Ez manapság már nagyon viccesen hangzik, hiszen semmi sem töltene be a legújabb okoskészülékeinken. De emlékezzünk csak vissza, akkortájt milyen mobilokkal a zsebünkben járkáltunk! Általában egy egyszerű kijelzővel ellátott nyomógombos maroktelefon nyomta a zsebünket, amin maximum csengőhangot tudtunk magunknak írni, illetve a méltán népszerű kígyós játékkal tudtunk játszani.

"A Yettel Magyarország a 900 MHz-es UMTS sávban üzemelő elavult állomásait már tavaly lekapcsolta, november 13-án pedig az utolsó, 2100 MHz-es sávban működő 3G-s cellát is nyugdíjazza a cég - ezzel a magyar 3G-s korszak napjai végleg leáldozna"

- olvasható a Yettel közleményében.

Szolgáltatások: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram