2022. február 28.

5 ingyenes felhőtárhely adattárolásra

Talán többen emlékszünk még arra a korszakra, amikor elmosolyodtunk a felhő szó adattárolással kapcsolatos használatán. Napjainkban már a legtöbb ember rendelkezik felhőtárhellyel és a pendrive-ok használata sem jellemző már korunkra. 5 ingyenes felhő alapú szolgáltatást mutatunk be cikkünkben, melyek megkönnyíthetik mindennapjainkat, elérhetővé teszik fájljainkat, bárhol is járunk.

Mikor beszélünk felhőtárhelyről?

Akkor, amikor tárolási célra nem saját hardverünket, hanem valamilyen szolgáltatást veszünk igénybe erre a célra az interneten. A felhőtárhely tehát egy szolgáltatón keresztül igénybe vett és internetről elérhető tárhely, vagy egy belső (zárt) hálózaton kialakított, és azon keresztül elérhető tárhely. Ebben a cikkben az előbbivel foglalkozunk, mely szolgáltatásokat internet segítségével érhetjük el.

Miben jobb egy felhőtárhely, mint a korábbi tárolóeszközök?

Egy merevlemez vagy USB adattároló meghibásodása nagy veszteségekkel járhat, főleg ha nem rendelkezünk a sérült eszközökön tárolt adatok biztonsági mentésével. A felhőtárhely erre a problémára is gyógyír, hiszen ha a felhőn tároljuk adatainkat vagy legalább egy biztonsági mentést feltöltünk tárhelyünkre, megóvhatjuk fájljainkat hardverünk meghibásodása esetén is.

Az adatok tárolásán kívül számos egyéb hasznos funkciót rejt egy felhő szolgáltatás, melyeket egy hagyományos tárolóeszköz nem nyújt számunkra. Ilyenek lehetnek például a felhőtárhelyen tárolt dokumentumok több felhasználós szerkesztési lehetősége. Biztos előfordult már sokunkkal, főleg a Covid helyzet idején, hogy egy dokumentumot kollégáinkkal közösen kellett elkészítenünk. Ilyenkor jött jól, ha közös felhőszolgáltatásunk segítségével mindenki elvégezhette a saját feladatát az adott dokumentumon. A Google és a Microsoft elkészítette a megszokott irodai szoftverek online változatát, melyeken online is elvégezhetjük az alapvető funkciók segítségével egy táblázat, egy dokumentum vagy egy prezentáció változtatásait. No de tekintsük meg, milyen közkedvelt szolgáltatásokból válogathatunk, ha felhőtárhely után szeretnénk nézni. A felsorolt szolgáltatások bár ingyenesek, de minden esetben regisztrációhoz kötöttek.

 

Google Drive

Magyarországon nagy népszerűségnek örvend a Google e-mail szolgáltatása, a Gmail. Ezen szolgtáltatástól már csak egy lépés a Google Drive felhőtárhely használata, mely ár-érték arányban kedvező és az ingyenes tárhely lehetősége kapcsán sincs okunk panaszra. A Drive a Google egyik legvonzóbb szolgáltatása, mivel 15 GB tárhelyet ingyenesen használhatunk, amint új Google-fiókot hozunk létre.

Ez a 15 GB-os tárhely minden Google szolgáltatásban tárolt adatmennyiséget magában foglal, így az összes Drive-ra feltöltött fájl, a Gmail e-mail mellékletei és a Google Fotók szolgáltatásban tárolt képek beleszámítanak a tárhelybe, ezért érdemes átgondolni, ha nagy fájlokat küldünk e-mailben vagy több órás videónkat töltjük fel mobilról a Google Fotók felhőjébe. Ha mások osztanak meg velünk fájlokat a Google Drive-on, Dokumentumokon, Táblázatokon, Diákon vagy Rajzokon keresztül, az nem számít bele a saját 15 GB-os korlátunkba.

Előnyök:

 • olcsó felhőtárhely rengeteg extra szolgáltatással a Google One előfizetés keretében
 • a 15 GB-os ingyenes tárhely szuper lehetőség, a piacon aligha akad nagylelkűbb ajánlat
 • az extra szolgáltatások keretében (mint például a Google Dokumentumok, Táblázatok, Diák) csapatmunkát végezhetünk kollégiánkkal, ismerőseinkkel

Hátrányok:

 • a felhőtárhely kapacitásába beleszámítanak a Gmail-en küldött csatolmányok, a Google Drive-ra feltöltött tartalmak és a Google Fotókon tárolt képek
 • Korábban a Google Fotókon tárolt fényképek, tömörített minőségben nem foglaltak külön helyet a Google Drive-ban. Ezt az előnyös lehetőséget azonban a közelmúltban megszüntette a Google, így már nem élhetünk a korlátlan fényképtárolás lehetőségével

pCloud

A pCloud a piacon fellelhető felhőtárhelyek közül az egyik legkedveltebb szereplővé nőtte ki magát, jó okkal. Vetélytársaihoz hasonlóan multimédiás funkciókkal, szigorú biztonsági képességekkel és kedvező előfizetési lehetőségekkel büszkélkedhet. A pCloudnak azonban még mindig vannak hátrányai, melyek elsősorban a közös szerkesztési- és együttműködési lehetőségek hiányával magyarázható, valamint a privát titkosításért külön kell fizetnünk. Ez a szolgáltatás összességében még mindig inkább személyes felhasználásra javasolt, mint egy nagy cég fájljaink tárolására.

A pCloud egyik legvonzóbb funkciója, hogy a médiafájlokat lejátszhatjuk anélkül, hogy azokat eszközünkre le kellene tölteni. A webalkalmazás kiváló médialejátszóval rendelkezik, amely vetekszik a legerősebb asztali lejátszó szoftverekkel, mivel betölthet egy lejátszási listát, mentheti az aktuális várólistát egyenként, és még a véletlenszerű lejátszásra is lehetőség nyílik. A pCloud használatával megtekinthetjük fényképeinket, diavetítéseket hozhatunk létre belőlük, és videóinkat is lejátszhatjuk. Sajnos a pCloud nem kínál együttműködési lehetőségeket, így korlátozott lehetőségünk van a kollégákkal vagy ismerőseinkkel folytatott csapatmunkára.

A pCloud ingyenes csomagja 10 GB tárhelyet tartalmaz, ami meglehetősen nagylelkű ajánlat a OneDrive-hoz és a Dropboxhoz képest. A fizetős lehetőségek rendkívül kedvezőek ár-érték szempontjából.

Előnyök:

 • egyedülálló árazási modelljével akár örökre megvehetjük tárhelyünket egy összegért, mintha csak egy hardvert vásárolnánk meg
 • számos módon rendezhetjük és akár online megtekinthetjük fájljainkat, legyen az dokumentum, kép vagy videó formátum
 • 10 GB ingyenes tárhely

Hátrányok:

 • ha külön titkosítást szeretnénk a tárolt fájlokra, akkor ezért fizetnünk kell
 • nincsen olyan átfogó eszközpaletta a fájlok szerkesztéséhez és a közös munka lehetőségéhez, mint például a Google Drive vagy a Onedrive esetén
 • tárhelyünk maximális mérete mindössze 2 TB lehet

Dropbox

A Dropbox felhőtárhely szolgáltatása egyéni felhasználóknak , kis- és középvállalkozásoknak és nagy cégek számára is kielégítő lehetőségeket kínál. Az ingyenesen használható tárhely a vetélytársakhoz képest jóval kevesebb, mindössze 2 GB. Nos, ez elegendő lehet dokumentumokhoz és kis méretű fájlokhoz, de videók, médiafájlok esetén nagyon kevés, különösen ahhoz képest, amit például a Google Drive vagy a Mega kínálnak.

Csapatmunkához, együttműködéshez a Dropbox meglehetősen gazdag a funkciók terén. Először is, az alkalmazás jól integrálódik a (Microsoft) Office Online-nal, így kiváló eszköz a közös munkákhoz. A Dropbox Paper egy másik hasznos funkció, amelyet az ingyenes csomagban is használhatunk. Egy online alkalmazásról beszélünk, melybe jegyzeteket vihetünk fel, médiafájlokat ágyazhatunk be és együttműködhetünk jegyzeteink szerkesztésében másokkal. Természetesen vannak jobb jegyzetelő alkalmazások is a piacon, de ahogy említettem, a Paper a Dropbox bármely előfizetésével használható, beleértve az ingyenest is.

A Dropboxnak van egy másik alkalmazása is, a Showcase, amely lehetővé teszi fájljaink megosztását professzionális megjelenésű oldalon. Ez hasznos lehet, ha bemutatjuk munkánkat a jelenlegi- vagy potenciális ügyfeleink számára. Ha az ingyenes változat 2 GB-os tárhelyénél többre van szükségünk, és legtöbb esetben ez így van, akkor a érdemes megfontolni, hogy előfizessünk a szolgáltatásra:

Előnyök:

 • A Showcase és Paper extra szolgáltatásokkal többet is kihozhatunk tárhelyünkből
 • Integrálva van a Microsoft Office Online, így biztosítva a sokrétű, csapatmunkára is használható szerkesztési felületet/lehetőségeket

Hátrányok:

 • csak 2 GB ingyenes tárhelyet kapunk

OneDrive

Nem a Google az egyetlen technológiai óriás, amely saját felhőalapú tárolási megoldással rendelkezik. A Microsoft is erős piaci szereplő a OneDrive-val, amely egy mappát is létrehoz a merevlemezen, így szinkronizálhatók más eszközökkel az abban található fájlok. A Google Drive-hoz és a Dokumentumokhoz hasonlóan a OneDrive lehetővé teszi, hogy együttműködj kollégáiddal, ismerőseiddel a dokumentumokon a Microsoft Office online változatának alkalmazásával. Előfizetéstől függetlenül ingyenesen használhatod az Office Online-t, így a OneDrive a virtuális munkahelyek felhőalapú tárolási megoldása.

A OneDrive ingyenes csomagja csak 5 GB tárhelyet kínál, ami bár nem olyan vonzó, mint amit a Google Drive és a MEGA kínál, még mindig jobb, mint a Dropbox 2 GB-os megoldása. A OneDrive árazási struktúrája egyszerűen átlátható.

Előnyök:

 • az Office Online használatával egy egyszerűsített Office-al tudjuk elvégezni a munkánkat, akár böngészőből
 • a Onedrive integrálva van a Windows operációs rendszerbe, így játszi könnyedséggel tudjuk használatba venni
 • a Onedrive mappába helyezett fájlokat állíthatjuk csak online elérésre, így tárhelyet takarítunk meg merevlemezünkön

Hátrányok:

 • mindössze 5 GB az ingyenes tárhely
 • a tárhely kapacitásába beleszámítanak az Outlookon küldött e-mailek mellékletei is

MEGA

A MEGA egy felhőtárhely szolgáltatás, amely elsősorban ingyenes ajánlatával kelti fel az érdeklődést. Bár a szolgáltatás elsődleges célja nem a biztonsági mentés, a verziószámozás elérhető feltöltött, majd módosított fájljaink esetében. A pCloudhoz hasonlóan fájljainkat megtekinthetjük vagy meghallgathatjuk anélkül, hogy azokat eszközünkre kellene menteni.

Sajnos nincs integráció a Google Apps-szal vagy az Office Online-nal, így a MEGA, akárcsak a pCloud, kényelmetlen választás, ha a csapatmunka is szempont a szolgáltatás kiválasztásánál. A MEGA ingyenes csomagja 15 GB tárhelyet biztosít. A múltban a MEGA 50 GB-ot kínált ingyen, de ezzel a nagylelkűséggel a felhasználók visszaéltek, ezért a vállalat csökkentette az ingyenes szint tárhelyét.

Előnyök:

 • 15 GB ingyenes tárhelyet biztosít, melyhez hasonlót csak a Google felhőtárhelye tud felmutatni
 • Lejátszhatjuk videóinkat, megtekinthetjük fájljainkat online, letöltés nélkül
 • magában foglalja a végpontok közti titkosítást

Hátrányok:

 • nincsen olyan átfogó eszközpaletta a fájlok szerkesztéséhez és a közös munka lehetőségéhez, mint például a Google Drive vagy a Onedrive esetén
 • Az oldal elődje a Megaupload volt, Kim Dotcom, német származású üzletember vállalkozása, amit jogellenes letöltések tömege miatt bírósági eljárások eredményeképpen felszámoltak

Ha biztonságban szeretnénk tudni fájljainkat vagy kényelmetlennek érezzük magunkkal hordozni pendrive-unkat, érdemes felsorolásunkból kiválasztani a legjobban tetsző felhőtárhely szolgáltatást és online tárolni féltett adatainkat, munkáinkat vagy családi archívumunkat.

Mindig tartsuk szem előtt munkahelyünk céges protokollját, amely az adattárolásra is kiterjedhet. Fontos tudnunk, hogy ha nem a belső, céges hálózaton tároljuk érzékeny, munkahelyi adatainkat, akkor azokhoz könnyebben hozzáférhetnek az illetéktelenek. Ha kérdésünk van ez ügyben, ajánlatos a munkahelyen segítségül hívni az informatikus kollégát.

 

Nagy sávszélességű, stabil internetre vágysz?

További cikkek Világháló kategóriában

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram