2022. április 07.

5G dióhéjban

Számos cikket olvashattunk az 5G technológiáról az utóbbi években. Az összeesküvés elméletek és megannyi kérdés, amely az élettani hatások kapcsán felmerült, jóval ismertebbé tette a technológiát, mint korábbi elődjeit, a 2G-t, 3G-t és a 4G/LTE-t.

 

Mi az az 5G?

Az 5G a mobilhálózatok 5. generációja, amely nem csak a lakosságnak, hanem számos iparágnak és az egészségügynek is sokkal gyorsabb mobilinternet kapcsolatot nyújt. Az új hálózattal olyan gyors a válaszidő és az adatátvitel, hogy ezt az ipari munkában (például gyárakban) is könnyen felhasználhatják már. Az 5G egyszerre akár 1 millió eszközt is ki tud szolgálni négyzetkilométerenként. Az 5G magasabb frekvenciával dolgozik, mint elődje, így gyorsul fel az adatátvitel. Ebből adódó hátránya viszont, hogy a hatótáv csökken, így sűrűbben kell bázisállomásokat kiépíteniük a szolgáltatóknak, hogy elérjék a kívánt lefedettséget.

 

Miben segít a mindennapokban az 5G?

A nagy sávszélességnek köszönhetően mobilinternetünk sebessége rendkívül gyors lesz. Olyan szolgáltatások, alkalmazások hada várható, amelyek ezt a nagy sebességet igénylik és kihasználják, így például a 4K/8K felbontású, akár 360 fokos videók, online streamingek, VR (virtuális valóság) és AR (kiterjesztett valóság) szórakoztatóipari játékok megjelenése.

Az 5G új távlatokat, nagyobb biztonságot és innovatív megoldásokat hoz a gyógyászatban, a közlekedésben, a városok működtetésében, az iparban, valamint a sport és szórakoztatóipar területén is.

A gyógyászatban az 5G több területen is forradalmi változásokat hozhat. Például a diagnosztizálás sokkal hatékonyabbá és gyorsabbá válhat. Az MRI-k és más képalkotó eszközök hatalmas méretű fájlokat állítanak elő, amiket a jelenlegi internetes sávszélességgel nagyon hosszú idő átjuttatni a hálózaton a pontos diagnózist felállító szakember részére. A nagy sebességű 5G hálózattal azonban gyorsan és megbízhatóan továbbíthatók a hatalmas méretű képi adatok is, ami meggyorsíthatja az ellátáshoz való hozzáférést.
A valós idejű mozgó képek továbbítására is alkalmas 5G-s mobilhálózat nagy lehetőségeket tartogat a távgyógyításban is. Ennek segítségével ugyanis még a legkisebb települések rendelőibe is nagyon rövid időn belül eljuthat a legjobb szakorvosok diagnózisa.Sőt, a nagy sebességgel és megbízhatósággal bíró 5G-s hálózat a távvezérelt műtétek világát is minden bizonnyal hamarosan el fogja hozni számunkra.

A közlekedésszervezésben is sok lehetőséget kínál az új technológia: az 5G kommunikációs hálózatokon keletkező közlekedési adatok azonnali felhasználhatósága a hatékony közlekedés fejlesztését, a balesetek számának jelentős csökkenését, a közlekedési dugók elkerülését, és ezzel együtt a károsanyag kibocsátás visszafogását szolgálhatja.
Kényelmi szolgáltatásként elérhetővé válhatnak 4K/8K minőségű, akár 360 fokos médiatartalmak a tömegközlekedési eszközökön, amiket nézhetnek az utasok menet közben.

Sportesemények, koncertek, közösségi rendezvények helyszínein sok új lehetőséget kínál a hipergyors internet (360 fokos kamera, étel és ital rendelése az ülőhelyhez) és otthonunkban (streaming kibővítve AR (kiterjesztett valóság) / VR (virtuális valóság) élménnyel) egyaránt. A média- és szórakoztatóipar testre szabható közvetítésekkel és médiatartalmakkal nyújtja majd a részvétel egyedi élményét. A gyors reakcióidő és megnövekedett átviteli sebesség segítségével kiemelkedő minőségű médiatartalmakat fogyaszthatunk külnönösebb fennakadások nélkül.

Külön érdekességként szolgál az ipar területén az önvezető targoncák bevezetése, melyek országunkban már megtalálhatók a Huawei gyárában:

 

Veszélyes-e az 5G?

Ugyan rengeteg tartalom született annak a tévhitnek a cáfolására, miszerint az 5G veszélyes az emberekre és az állatokra nézve, jó ha újra összefoglaljuk, miért NEM kell tartanunk az új technológiától.
A sugárzás szó a Csernobilban történt katasztrófa óta sokak számára ijesztő és baljós. Biztosan többen emlékeznek még a fizikaórán tanultakra, melyekben megtanulhattuk, hogy az elektromágneses sugárzás sokféle lehet. Az atomkatasztrófáknál is találkozhatunk velük, de pl. a fény is egy sugárzás. Fotonokból álló, fénysebességgel terjedő energiahullám. Amiben különböznek: más a hullámhosszuk, a frekvenciájuk és az átadott energiájuk. A rádióhullámok az egyik leghosszabb, legkisebb frekvenciájú elektromágneses hullámok. A Csernobilban gyilkoló röntgen- és gamma-sugárzás pedig a spektrum másik végén helyezkedik el. Alább egy ábrán is láthatjuk, hogy az elektromágneses sugárzás nagyjából egymillió gigahertzes frekvenciától felfelé lesz egészségre ártalmas.

A nem ionizáló sugárzásnak van egy típusa, ami veszélyt jelenthet az élőlények számára (legalábbis egy szűk fémdobozon belül): a 2,45 gigahertzes mikrohullám. Ez pont az a hullámhossz, amit a vízmolekula képes elnyelni, márpedig testünk nagy része vízből áll. Az ételeinké is, ezért ezen a frekvencián működnek a mikrohullámú sütők – a felhasználót egy vastag ajtó hivatott ennél az eszköznél védeni, nehogy az ő vízmolekulái is felmelegedjenek.

5G hálózat kiépülése Magyarországon

2019. októberében vált elérhetővé először Budapesten a szolgáltatás, azóta folyamatosan fejlesztik a szolgáltatók az országos mobilhálózatukat.
2021. januárjában a budapesti Huawei gyárában alkalmazták először Magyarországon az ipari 5G hálózatot, mellyel önvezető targoncákat is alkalmaznak és ezzel együtt biztonságosabb és gazdaságosabb lett a raktározás, az anyagmozgatás és a termelés.

Magyarországon a következő frekvenciatartományokkal működik az 5G hálózat:

700MHz(B28), 2100MHz(B1), 3600MHz(B42-43), NSA hálózat(4G+5G)

Lefedettség cikkünk születésekor:

5G Magyarországon

Forrás: cdn.nperf.com, 2022.04.05. (Összes szolgáltató által nyújtott lefedettség egy képen)

Hol található a legszélesebb 5G lefedettség a világon?

A statista.com felmérése alapján Dél-Koreában találjuk a legszélesebb körben elérhető hálózatot.
Az oldal kutatásából azt is megtudhatjuk, hogy egyelőre nem sokan tartják fontosnak, hogy hozzáférjenek ehhez a technológiához. A felmérés szerint ugyanis az európai fejlett országok közül Németországban, Ausztriában és Svájcban is csak az emberek 13-16 százaléka érdeklődik az újgenerációs mobilhálózat iránt. Európában a legjobb arányt Spanyolország (22 százalék), a legrosszabbat pedig Finnország (10 százalék) érte el a kutatás alapján.

Más a helyzet a tengerentúlon, ahol sokkal nagyobb az érdeklődés a csúcssebességű internet iránt. Az Egyesült Államok fogyasztói közönségének nagyjából 25 százaléka érdeklődik aktívan az 5G adta lehetőségek iránt. Kínában és Brazíliában pedig még ennél is többen. Kínában az emberek 30 százaléka, míg Brazíliában a megkérdezettek 41 százaléka mutatott érdeklődést az 5G iránt. Ugyanakkor beláthatjuk, hogy ha a cikkünkben is említett 5G technológiára épülő újítások egyre nagyobb számban fognak felbukkanni, az érdeklődés is jelentősen emelkedni fog.

További cikkek Világháló kategóriában

További cikkek Techvilág kategóriában

Akadozik az otthoni WiFi hálózatod?
Legjobb megoldás otthonod biztonságos és teljes WiFi lefedettségéhez!

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram