2021. augusztus 11.

6 érv, hogy miért éri meg tabletet vásárolni

A tabletek, vagy magyarul táblagépek valahol a laptopok és az okostelefonok között foglalnak helyet. Kisebb méretűek, mint a laptopok, így könnyebben hordozhatók. Ugyanakkor nagyobb a képernyőjük a mobiltelefonokhoz képest, így például a médiatartalmakat jóval előnyösebb ezeken a kütyükön fogyasztani. Az alábbi listában 6 nyomós érvet sorolok fel, hogy miért érdemes tabletet vásárolni.

1. Széles körű felhasználhatóság

Mielőtt tablet vásárlására adod a fejed, érdemes átgondolni, hogy mire akarod majd használni. Korábban az a vélemény terjedt el a tabletekről, hogy az összetettebb programokat, a komolyabb erőforrást igénylő játékokat már nem bírja el a táblagép hardvere. Ezt mára már több helyen cáfolják az újabb kiadású modellek. Emellett azonban érdemes arra fókuszálni, amiben a tablet igazán hasít. Az optimális képernyőméret, az egyszerű kezelhetőség és a könnyű hordozhatóság ideális megoldást nyújt a videózáshoz, filmnézéshez, a dokumentumok kényelmes olvasásához, tanuláshoz vagy távoktatáshoz. Ma már rengeteg alkalmazás elérhető az alkalmazás áruházakban akár játszani, akár videókat nézni, esetleg tanulni, vagy éppen dolgozni szeretnél a géppel. Tableted operációs rendszere nagyban befolyásolja, hogy milyen alkalmazásokat tudsz használni és elérni az áruházakban. Ha Androidos készüléket választasz, a Google Play áruház állandóan bővülő kínálatában biztosan meg fogod találni a számodra értékes és érdekes tartalmakat. Esetleges probléma az alkalmazások gyakori frissítésével kapcsolatban adódhat, ami lassuláshoz vagy kifagyáshoz is vezethet. Másrészt az áruházban előfordulhatnak biztonsági szempontból kockázatos alkalmazások is, amiket nem célszerű gépünkre telepíteni. Ha Apple terméket használsz, jóval drágább készüléked lesz, de az iOS operációs rendszer jóval megbízhatóbban fog kiszolgálni. Az AppStore áruház nagyon gazdag kínálattal kényezteti a felhasználóit, az itt található alkalmazások szigorúbb ellenőrzésen mennek át, így sokkal kisebb biztonsági kockázatot jelent a telepítésük. Ugyanakkor gépedet kevésbé tudod személyre szabni és a kompatibilitás is elég alacsony az idegen programokkal kapcsolatban.

2. Optimális méret és hordozhatóság

Sokat utazol és közben dolgozni akarsz, de a laptop túl nagy és nehéz megoldás? Vagy utazás közben filmeket néznél, de a mobiltelefon kijelzője túl apró neked? Ezekre is megfelelő választ adhat egy jól megválasztott tablet. A piacon fellelhető eszközök legnagyobb része 7-11 hüvelyk közötti képernyő mérettel rendelkezik. Így a kisebbek akár egy belső zsebben is elférhetnek, és könnyedén magaddal viheted bárhová. Ráadásul a táblagépek jóval könnyebbek, vékonyabbak egy laptopnál, így bármilyen csomagodba könnyedén becsúsztathatod.

3. Egyre javuló teljesítmény

A tabletekbe pakolt vasak is egyre izmosabbak és ma már jóval szélesebb felhasználói kívánalmaknak is meg tudnak felelni. Top kategóriás tabletet használ például egyre több esportoló, akik a legcombosabb grafikai teljesítményt igénylő játékokat is tudják futtatni egy ilyen kütyün. A teljesítmény nélkülözhetetlen összetevője a memória. A RAM, vagyis közvetlen hozzáférésű memória felelős elsősorban azért, hogy az operációs rendszer és a programok futása gördülékeny legyen. Ezért létfontosságú, hogy megfelelő mennyiségű RAM álljon rendelkezésre gépünkben. A mai tabletek általában 2-4 GB körüli RAM-ot kínálnak, ami már az összetettebb folyamatokat is elbírja. Ennél alacsonyabb RAM-ot tartalmazó készüléket nem érdemes vásárolni. A 8 GB és ennél is több RAM-ot tartalmazó gépek már nagyon komoly programok futtatására is alkalmasak, igaz ezek a készülékek már elég borsos áron kaphatók. A felhasználói memória, vagy tárhely pedig arról árulkodik, hogy mennyi adatot tárolhatsz a tableten. A programok, alkalmazások, zenék, videók, filmek, fotók és dokumentumok mind-mind tárhelyet követelnek maguknak a gépen. Vásárlás előtt igyekezzünk felmérni, hogy a felhasználási céljainknak nagyjából mekkora tárhely kapacitás elégséges, és ezt figyelembe véve válasszunk. Manapság 8 és 512 GB között mozog a tabletek átlagos tárhely kapacitása. Egy átlagos felhasználáshoz szerintem a 32 vagy 64 GB tárhely is elegendő. Ha azonban utólag mégis kevésnek bizonyul, még mindig lehetőségünk van SD memóriakártyát csatlakoztatni (iPadekhez nem lehet).

Használj tabletedhez kiegészítőket!

Ahhoz, hogy táblagéped minden előnyét maradéktalanul ki tudd használni, érdemes az alábbi kiegészítőket is beszerezned.

  • tok: Nyilvánvaló célja, hogy megvédje a tabletedet a sérülésektől, a képernyőt óvja a karcolódástól és a repedésektől. Emellett a tok kihajtható része a tablet kitámasztására is alkalmas, így kényelmesen nézheted a videókat is.
  • memória kártya: Különböző méretű SD kártyákat lehet behelyezni a táblagépedbe, hogy a belső tárhelyed kapacitását bővíteni tudd.
  • autós tartó: Ha GPS célokra is használod a tabletet, ezzel a kiegészítővel könnyedén a szélvédőre fel tudod helyezni a tartót és ebbe a táblagépedet.
  • billentyűzet: Ha munkára vagy tanulásra használod a tabletet és gyakran gépelsz hosszú szövegeket, nagyon hasznos eszköz lehet a billentyűzet, amit akár vezetékkel, akár vezeték nélkül is csatlakoztathatsz.
  • érintőtoll: Lehet, hogy az ujjaid nem elég ügyesek vagy picik ahhoz, hogy mindig könnyedén eltaláld a kívánt felületet, gombot, vagy billentyűt a képernyőn. Ehhez nagy segítség egy érintőtoll használata, ami egyúttal jóval higiénikusabb megoldás is, hiszen így nem kerül az ujjaidról zsír, szennyeződés vagy veríték a kijelzőre.

4. Tetszetős kijelzők

Amíg egy 100 ezer forintos 15-16 colos kijelzőjű laptopnál a HD Ready (1366×768 px) felbontás az általános, addig Full HD felbontású tablethez ennél olcsóbban juthatsz hozzá amin már nagyszerű képminőségben nézhetsz filmeket. A kijelző felbontása mellett érdemes figyelmet fordítani a képernyő felületi technológiájára is, mert ezen is múlik a megjelenítés minősége. A fényerő, a kontraszt, a színek megjelenítése és a betekintési szög is fontos jellemzők. Ezeket a technológiákat alkalmazzák a tablet kijelzőkön:

  • TFT: Jónéhány éve létező, kissé elöregedett megoldás. Talán a legolcsóbb típus, ugyanakkor komolyan igénybe veszi az akkumulátort, vagyis sokat fogyaszt.
  • IPS: A legelterjettebb típus jó képminőséggel, alacsony fogyasztással és kedvező árszínvonallal.
  • AMOLED: Kiváló színkezelés, erőteljesebb kontraszt megjelenítés, gyors válaszidő és alacsony fogyasztás jellemzi ezt a LED technológiát. Emellett jóval vékonyabb kijelzőt eredményez. Hátránya, hogy erős napfényben gyengébben látszódik a képe.

5. Csendes üzemmód

Gondoltad volna, hogy a tabletekben nincs ventilátor? Így nem ég le a combunk, ha esetleg ölbe véve használjuk, és nem idegesít az állandó zúgás sem. Nem kell tartanunk attól sem, hogy a kibocsátott hő miatt az ágytakaró lángra kap. Máris indulhat az ágyban fekvős sorozatnéző maraton!

6. Tartós akkumulátor kapacitás

Mivel a tabletek egyik fontos előnye a nagyobb mobilitás a laptoppal szemben, igazán fontos szemponttá válik az akkumulátorok üzemideje. Erre komoly hangsúly fektetnek a gyártók, érdemes nekünk is megfontolnunk ezt vásárlás előtt. Nyilván minél nagyobb mAh értékkel rendelkező akkumulátort választunk, annál hosszabb üzemidőt tudunk elérni a tabletünkkel. A piacon ma elég széles tartományban mozognak az akkumulátor teljesítmények: a 3000 és a 10000 mAh között sokfélét találhatunk a szakboltokban. Azt javaslom, hogy ha átlagos felhasználásra szánod a tabletet, akkor nagyjából 5000 mAh teljesítmény alatti gépet ne vásárolj, mert ezek a modellek már nem fognak kibírni egy hosszabb utazást, vagy egy iskolai tanítási napot.

Végezetül fontos arra is kitérni, hogy ha sikerült meghatároznod, hogy mire szeretnéd használni a tabletet, azt is tudnod kell, hogy mekkora összeget szánsz a készülék megvásárlására. A legegyszerűbb és legolcsóbbak nagyjából 30-40 ezer forintig, a középkategóriás gépek száznéhány ezer forintig, a csúcskategóriás modellek pedig efölött érhetők el.

Ha van olyan felhasználási terület, amit sokat használsz és a fentebbi listában olvastál, ne habozz, látogass el egy webáruházba, vagy egy szakboltba és nézz körül a tabletek között és válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet!

Kedvezményes áron találsz tableteket a Tarr Kft. kínálatában is.

További cikkek Tippek kategóriában

További cikkek Techvilág kategóriában

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram