2023. június 22.

A leves lehet az idei diéta nagy befutója

A leves nem csak egy előétel. Ez lehet a fogyókúrázók titkos fegyvere.

Itt a nyár. Hamarosan eljön az a fajta időjárás, amikor már nem lehet megúszni a tengerpartot, vagy épp a Balatonon való sütkérezést. Ez minden évben egy kellemetlen időszak, hiszen általában hiába ígérjük meg magunknak januárban, hogy most indén nyárra leadjuk azt a 10-20 kiló felesleget, ez csak ritkán, vagy hiányosan szokott sikerülni.

Miért jó a leves?

Egyrészt a leves jótékony hatásairól már az ősi népi gyógyászat is tudott. A legegyszerűbb példa a húsleves, amely a betegségek leküzdéseben és az immunrendszer erősítésében is nagy szerepet tud vállalni. Ettől függetlenül a diétás menük összeállításában ritkán szerepel, pedig kalóriaértékben szinte elhanyagolható, mégis nagyon laktató étel. Ami még mellette szól, hogy jó sokat meg lehet belőle enni büntetlenül. Ez a fogyókúrázóknak mindig nagyon fontos attribútum, ha a menük összeállításáról beszélünk, hiszen így simán átverhetjük az agyunkat, ugyanis hiába eszünk sokat, ha olyat eszünk ami nem hizlal, akkor minden rendben van.

„A legfontosabb a fogyókúra és az életmódváltás szempontjából, hogy ma egy olyan rohanó, felgyorsult világban élünk, ahol egyre több a feladatunk. Ezek közül a feladatok közül vagyunk kénytelenek szelektálni, és nagyon sok esetben a főzésre és az egészséges étkezésre fordított idő és energia esik ennek áldozatul. Ennek pedig az lesz az eredménye, hogy útközben éhesen gyorsan beszaladunk egy gyorsétterembe vagy egy boltba, ami tele van rengeteg cukrot és számos adalékanyagot tartalmazó élelmiszerrel”

- fejtette ki Ötvös Edina, aki azt is hozzátette, a fogyókúrázok sokszor abba a hibába esnek, hogy komplett étkezéseket hagynak ki:

„Ez azért is hatalmas hiba, mert a szervezet ilyenkor azt érzékeli, hogy nem jut elég tápanyaghoz, ezért raktározni kezd, ezzel pedig épp a fogyás ellenkezőjét érjük el. Bármilyen furcsa is, de a sikeres fogyókúrához naponta többször kell ennünk, csak az nem mindegy, hogy mit.”

A leves már rég elvesztette előétel jellegét

Bár mi magyarok úgy szocializálódtunk, hogy a leves az maximum előételként fogyasztható, több kultúrában is teljes értékű főételként fogyasztják. Pár éve hazánkba is beszivárgott és hamar el is terjedt a Pho leves, mint fogalom. Ha valaki egy nagyobb adagot választ ebből az ételből, ritkán jut eszébe még egy második főételt is választani. Mindemellett a fogyás elengedhetetlen része a magas folyadékbevitel, ami sokszor unalmas csapvíz formájában történik. Ha megeszünk egy fél liter Pho levest, akkor már ennyivel is beljebb vagyunk a napi átlag 2-3 literhez képest.

„Egy jó fogyókúrás fogásnak is teljes értékűnek kell lennie: kell bevinnünk rostot, hogy megfelelő legyen az emésztésünk, fehérjét, hogy támogassuk az izomzatunkat valamint vitaminokat és szénhidrátot az immunrendszerünk támogatásáért és a megfelelő energiaszinthez. Egy jó levesben ez mind megvan, ráadásul több napi adagot is elkészíthetünk. Egy finom húsleves, ha van benne tészta, zöldség és hús, felér egy teljes étkezéssel is, ami után már nem szükséges második fogás. De egy krémleves vagy éppen egy lencseleves is tökéletes választás lehet bármikor. Persze nem kell megpakolni fehér lisztből készült tésztával, hiszen ma már erre is nagyon sok egészséges alternatíva létezik, ami beilleszthető a fogyókúrába is”

- tette hozzá Ötvös Edina, az IdealBody táplálkozási szakértője.

Nem szabad éhezni, ha fogyni szeretnénk

Az ideális fogyókúra olyan, ami alatt nem roppanunk össze. Tehát, ha azt érezzük, hogy egész nap szédülünk, rosszul vagyunk, sóvárgunk, folyamatosan enni szeretnénk, akkor ott valami nem stimmel. Egy professzionálisan összeállított étrend mellett az ember nincs éhezésre ítélve, sőt, legtöbbször az a tapasztalat, hogy "életemben nem ettem ennyit". Ugyanis a minőség számít a legtöbbet, nem csak a mennyiség. Ha csak szeretnénk egyszerűen kipróbálni miről is szól ez, egy átlag főétel mellé (csirke+rízs, bolognai, bármi egyszerű) együnk meg 150g vegyes salátát, vagy akár egy egész kígyóuborkát. Körülbelül dupla annyi ideig fog tartani az étkezés mint előtte és egy púpos tányérnyi ételt kell legyűrnünk.

Ami még elmaradhatatlan a sikeres fogyókúrát illetően, az a tervezés. Ha nem találjuk ki legalább egy hétre előre, hogy mikor, mit és mivel fogunk enni, akkor könnyen belecsúszhatunk abba a csapdába, hogy csak gyorsan eszem valamit, ami épp van itthon, vagy még rosszabb, rendelek egy pizzát.

„Tervezés nélkül egyik diéta sem lesz sikeres, hiszen sokkal könnyebben elcsábulunk. Ez a tervezés azonban akkor is elengedhetetlen, ha épp nincs időnk főzni vagy nem tudunk otthonról ételt magunkkal vinni, mert nincs lehetőségünk hol elfogyasztani vagy épp felmelegíteni. Ilyenkor jelenthetnek hatalmas segítséget az IdealBody termékei, mert biztosak lehetünk benne, hogy mindamellett, hogy gyorsan elkészíthető akár a turmix, akár a leves változat, teljes értékű étkezést nyújtanak. Ráadásul a számos ízben elérhető turmixok mellett most a sós levesekkel is változatosabbá tehetjük az étrendünket”

- tette hozzá az egészség coach.

Mindent összegezve még nem késő nekiveselkedni a harcnak, egy jól összeállított és szigorúan betartott étrenddel akár 7 kilót is le lehet dobni 4 hét alatt, ami elképesztően látványos tud lenni, például az algával is.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram