2023. szeptember 19.

Tech-töri - 1. rész: A televíziózás kezdete és a nagy áttörések

A televízió az egyik legmeghatározóbb médium a 20. és 21. században, és hihetetlen utat járt be az első kísérletektől kezdve a mai modern technológiaig.

A televíziózás alapjait a 19. század végén és a 20. század elején fektették le. Az elektromágneses hullámok és a fény kutatása során az első olyan tudósok, mint Paul Nipkow és Boris Rosing, már kísérleteztek a képátvitellel. 1927-ben Philo Farnsworth egy olyan elektroncsövet tervezett, amely lehetővé tette a mozgó kép készítését és kijelzését. Ezzel a készülékkel sikerült elkészítenie az első működőképes rendszert.

televízió

Az 1930-as évek elején már kísérleti TV adások zajlottak Amerikában és Európában is. 1936-ban például Londonban tartották az első közvetített olimpiai játékokat. A TV gyorsan népszerűvé vált, de a fejlesztések és a háborús idők miatt az általános közszolgáltatású adások csak az 1950-es években indultak el igazán.

A kábeltelevízió korszaka

Az 1940-es évek és az 1950-es évek során a televíziózás terjedt el világszerte. Az emberek otthonaikba hozták a TV készülékeket, de az adások minősége gyakran nem volt tökéletes, különösen a távoli területeken. Ezért született meg a kábeltelevízió ötlete. Az első kábeltelevízió-hálózatok az 1940-es évek végén és az 1950-es évek elején kezdtek működni az Egyesült Államokban.

A kábeltelevízió hatalmas előnyt jelentett a televíziózás terjedésében, mivel lehetővé tette a jobb képminőséget és több csatorna elérhetőségét. A kábelhálózatok folyamatos fejlesztése tovább növelte a nézők választékát és a technológia minőségét. Az 1970-es és 1980-as években a kábeltelevízió már nemcsak az USA-ban, hanem számos más országban is elterjedt.

A műholdas technológia forradalma

A műholdas megoldások forradalma az 1960-as évekre nyúlik vissza. Az első műholdas adásokat a Telstar nevű műhold segítségével indították 1962-ben. Ez lehetővé tette, hogy a televíziós adásokat a világ szinte bármely pontjára közvetítsék. A műholdak által közvetített jelek sokkal megbízhatóbbak voltak, mint a hagyományos antennák révén érkező jelek, és lehetővé tették a jobb kép- és hangminőséget.

televízió

Az 1970-es évek közepére ez a technológia már széles körben elterjedt. A kereskedelmi vállalkozások számos csatornát kínáltak, amelyek globálisan elérhetővé váltak. A műholdas technológia továbbfejlesztése a digitális televíziózás korszakát indította el, amely még jobb kép- és hangminőséget hozott.

A digitális technológia térnyerése

A digitális televíziózás térnyerése a 21. század elejére felgyorsult. A digitális átállás lehetővé tette a jelek hatékonyabb terjesztését és több információ átvitelét ugyanazon a frekvencián. Emellett a digitális TV-zés lehetőséget adott interaktív funkciók bevezetésére, például a videófelvételek rögzítésére és a programok közötti választásra.

Az internet és a streaming szolgáltatások piaca

A 21. század második évtizedében újabb forradalmon megy keresztül az internet és a streaming szolgáltatások révén. Olyan platformok, mint a Netflix, az Amazon Prime Video és a Hulu, lehetővé teszik a nézőknek, hogy bármikor és bárhol hozzáférjenek a tartalmakhoz. A hagyományos szolgáltatók is lépést tartottak a trenddel, és saját streaming szolgáltatásaikat indították el.

televízió

A műsorszórás jelenlegi korszaka rendkívül változatos és dinamikus. A hagyományos televízióktól a mobiltelefonokig, a számítógépektől a okosórákig szinte mindenen nézhetjük a kedvenc műsorainkat és filmjeinket. Az internet alapú televíziózás lehetővé teszi a nézőknek, hogy személyre szabott tartalmakat válasszanak és élvezzenek, és az adatok alapján ajánlásokat kapjanak.

Hazánkban a Nielsen Közönségmérés publikált adatai alapján továbbra sem múlik a magyarok "függősége".  2022 negyedik negyedévében értelemszerűen a 15-29 évesek tévéztek a legkevesebbet átlagosan napi 2 óra 33 percet, míg a legintenzívebb tévénézők jellemzően a 60 év felettiek voltak naponta 7 óra 40 perccel.

Az elmúlt évekhez képest a legnagyobb mértékű csökkenés az 50 év feletti korosztálynál látható: 2022 utolsó negyedében 6 óra 52 percet tévéztek egy átlagos napon, 17 perccel kevesebbet, mint egy évvel korábban, és 24 perccel kevesebbet, mint 2020-ban.

A tévére szánt időnk 40%-át fordítottuk a sokféle nézői igényt kielégítő, általános szórakoztató csatorna csoportra, mely naponta közel 5 millió nézőt ért el. A műsoridejük legalább felében a különböző TV-sorozatokat kínáló sorozat csatornák több mint 2 millió nézőt értek el. Tehát a lakosság jelentős része még nem temetné a TV-t.

További tech cikkjeinkért kattints ide! 

A további tippeket pedig itt gyűjtöttük össze

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram