2023. október 23.

A YouTube egy AI zenei eszközön dolgozik - 2024-re megváltozhat a zeneipar

A YouTube a jelek szerint egy új AI eszközön dolgozik, amely lehetővé tenné a tartalomkészítők számára, hogy híres énekesek és zenészek hangját felhasználva készítsenek dalokat.

A Bloomberg friss jelentése szerint a platform több lemezkiadót is megkeresett ezzel a technológiával, a tárgyalások még folynak. A YouTube megpróbálja megszerezni a jogokat bizonyos dalok felhasználására az AI betanításához, miközben igyekszik nem belefutni a brutális perekbe. Az OpenAI-val máris hasonló helyzetet tapasztalhatunk, mivel jelenleg 17 szerző perli őket, akik mind azt állítják, hogy a ChatGPT illegálisan használja fel a műveiket.

YouTube

Eredetileg ennek a technológiának a béta verzióját a múlt hónapban a Made On YouTube rendezvényen mutatták volna be.

A zeneipar reakciója vegyes volt. A Bloomberg azt állítja, hogy "a cégek fogékonyak voltak", és beleegyeztek abba, hogy a YouTube-tal együttműködjenek a projektben. A Billboard szerint azonban a lemezkiadóknak nehéz volt olyan művészeket találni, akik hajlandóak voltak részt venni a projektben. Egyes előadók aggódnak amiatt, hogy hangjukat "ismeretlen alkotók kezébe adják, akik olyan kijelentésekre vagy dalszövegek eléneklésére használhatják őket", amelyekkel nem értenek egyet.

A YouTube mindenki legjobb barátjaként próbálja magát pozícionálni az interneten. Az iparág megállíthatatlan erőnek látja a generatív AI-t, de ez nem egy mozdíthatatlan tárgy. A technológia elkerülhetetlen, amivel meg kell birkózniuk, különben azt kockáztatják, hogy lemaradnak.

YouTube

Van még egy bökkenő az egészben a kiadókkal kapcsolatban. A zenélés nem egyszemélyes show, hiszen egész csapatok vesznek részt a produkcióban. Ennek megoldására a Billboard egyik forrása szerint a YouTube valószínűleg egyetlen nagy licencdíjat fog adni a kiadóknak, amit nekik kell kitalálniuk, hogyan osszák el a dalszerzők között. A lemezkiadók talán kevésbé lelkesek, mivel egy másik Billboard-forrás szerint az AI "hátrányos helyzetbe hozhatja a vállalatokat".

Várnunk kell, és meglátjuk, mi sül ki mindebből. A YouTube új modellje ismét segíthet az embereknek felfedezni kreatív oldalukat, feltéve, hogy az üzleteket tisztességesen kötik.

További tech cikkjeinkért kattints ide! 

A további tippeket pedig itt gyűjtöttük össze

 

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram