2023. augusztus 17.

Így töröljük adatainkat, ha jót akarunk magunknak

A személyes adatok olyan tulajdonunkban lévő dolgok, amelyek elképesztő módon értékesek, mégis a gyakorlatban semennyire sem vigyázunk rá.

Ez persze nem mindenkire igaz, de nagy átlagban nem foglalkozunk adataink védelmével, hiszen ez a fajta fenyegetés nem egy közvetlen dolog, mint egy betörés, vagy egy zsebtolvaj áldozatául esni. Önfeledt nyaralási fotók, az előző havi gázóra állása, bankkártya-adatok, SMS-ek – a mobilunkon sok hasonló, sokszor érzékeny adatot tárolunk, akár tudtunkon kívül is. Egy friss kutatás szerint a magyarok jelentős része továbbadja másnak a már nem használt mobilját, és sokan közülük nem törlik az azon tárolt adatokat, amelyek így akár illetéktelen kezekbe is kerülhetnek. A Yettel segítséget ad ahhoz, hogyan vigyázzunk adataink biztonságára, és ha visszavisszük régi telefonunkat a szolgáltatóhoz, az most kedvezményt is érhet.

A kutatás alapján a magyarok 40%-a elajándékozza másnak vagy eladományozza régi mobilját, 23%-uk pedig eladja. És hogy mi történik a régi telefonon maradt adatainkkal? Míg a válaszadók 65%-a tart attól, hogy visszaélhetnek a készülékén lévő adatokkal, 16%-kal mégis előfordult már, hogy nem törölte le a személyes adatait, mielőtt továbbadta volna a mobilt. Emellett a válaszok alapján ilyen esetben 14% önmagától nem tenne semmit a mobilján lévő tartalmakkal, hanem többnyire másoktól kérne segítséget.

Pedig a készülékeken rengeteg személyes és szenzitív adatot tárolunk: kezdve a magunkról és másokról készült fotóktól, a bankkártya-adatainkon és jelszavakon át a social media fiókunkig, így ha rossz kezekbe kerül a mobiltelefon, ezekkel vissza is lehet élni. A csalástípusok közé tartozik például a profillopás, amikor pénzt vagy információt szereznek a nevünk és adataink felhasználásával. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, érdemes a készülék átadása előtt néhány egyszerű lépést betartani – de ha csak utólag jut eszünkbe az adattörlés, akkor sincs feltétlenül minden veszve!

Mit tegyünk, ha eltávolítanánk az adatokat?

Elsőként készítsünk biztonsági mentést a telefon teljes tartalmáról, hogy ahhoz később is hozzáférjünk. Sok telefon eleve a felhőbe ment bizonyos adatokat – iPhone esetében az iCloudba, Androidnál pedig a Google-fiókba, vagy a készülék gyártói profiljába –, és érdemes beállítani a rendszeres automatikus mentést, de a telefonból való “kiköltözés” előtt készítsünk manuálisan még egy biztonsági mentést. Léteznek olyan appok is, amik kifejezetten a mobil operációs rendszerek közötti váltás esetén segítik az adatok átmentését. Ha a készülékben van SD kártya, vegyük ki belőle, ugyanis ezen is tárolhatunk személyes adatokat.

Ezt követően indítsuk el a gyári alaphelyzet visszaállítását, ami azt jelenti, hogy a telefonról törlődik minden adatunk és egyéni beállításunk, és visszakerül a gyári állapotába. Érdemesebb ezt az opciót választani, mint manuálisan letörölgetni az adatokat, mert így biztosan nem marad a készüléken érzékeny információ – a tárolt képek, videók mellett ilyenek például a böngészési előzmények, a jelszavak, a banki adatok, az üzenetek és a céges levelezés is.

A gyári alaphelyzet visszaállításának menete telefontípustól is függ. iOS esetén a ’Beállítások > Általános’ menüben ’az Iphone átvitele vagy alaphelyzete’ opciónál találjuk. Androidos készülékeknél a gyártótól is függ, de leggyakrabban a ’Beállítások > Általános kezelés > Visszaállítás' útvonalon érhető el a ’Gyári adatok visszaállítása’.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram