2023. szeptember 06.

Akár 5 másodperc alatt vehetünk hétvégi házat

Hiába bonyolódik 10 átutalásból 6 már az AFR rendszeren, a fizetési forgalom összegét tekintve még csak 4,4 százalékos részt mondhat magáénak az azonnali fizetés.

Szeptember elsejétől ugyanakkor már akár 20 millió forintot is küldhetünk 5 másodperc alatt partnerünknek!

Akár 20 milliót is azonnal utalhatunk

Komoly változásokra ébred péntek hajnalban a magyar pénzforgalmi piac. Szeptember 1-től az Azonnali Fizetési Rendszerben (AFR) az eddigi 10 millió forint helyett 20 millió forintra emelkedik az egy-egy tranzakcióban elküldhető pénzösszeg maximuma. Ez azt jelenti, hogy innentől kezdve egy nagyobb értékű gépjármű, illetve akár egy hétvégi telek árának átutalása is 5 másodpercen belül megtörténik majd a fizetési rendszerben a hét minden munkanapján, 24 órában - hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.
A 2020 márciusában indult azonnali fizetési rendszer egyértelműen beváltotta a hozzá fűzött reményeket: 2023 első negyedévében 49,4 millió tranzakcióban 11 272 milliárd forint került át a feladótól a címzetthez pillanatokon belül.
Tranzakciószámban közel 60 százalékkal több átutalás bonyolódott a rendszerben, mint a rendszer indulásának első teljes negyedévében, 2020. II. negyedévében. Eközben az azonnali átutalásokban érintett összeg pedig pontosan kétszeresére nőtt, annak, mint ami 3 évvel ezelőtt a rendszereken átfutott.

10 utalásból 6 már az AFR-ben megy

Gergely Péter szerint az AFR sikerét mutatja az is, hogy a feltételeknek megfelelő, 10 millió forint alatti egyedi átutalásokon belül az azonnali tranzakciók részaránya a 2020-as 48 százalékról 58 százalék fölé jutott. Míg az átutalt összeg tekintetében a banki megbízások kevesebb mint 44 százaléka jutott pillanatokon belül a címzett számlájára, addig 2023 első negyedévében az indított 10 millió forint alatti utalások összegének már 62,6 százaléka átlagosan 0,84 másodpercen belül átért a címzetthez.

Nagyot ugrik majd az AFR utalások értéke

BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a 10-ről 20 millió forintra emelkedő maximális összeg a tranzakciók számában nem okoz majd komoly változást az AFR rendszerben, hiszen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint az idei év első negyedévében mindössze 689 000 tízmillió forintot meghaladó átutalás bonyolódott a hazai pénzforgalmi rendszerben. Ez a teljes átutalási forgalomnak mindössze 0,8 százalékát tette ki.
Ugyanakkor – figyelmeztet Gergely Péter – az értékhatár emelése drasztikusan megemelheti majd az AFR tranzakciók összértékét. A teljes – tehát nem csak az AFR szabályainak megfelelő – 257 608 milliárd forintos átutalási forgalomban ugyanis az AFR utalások 11 272 milliárd forintos összege mindössze 4,4 százalékot tett ki.
A változással alig néhány 10 millió forint feletti tranzakció is komoly változást tud majd hozni. Jelenleg ugyanis 1-1 AFR tranzakcióban átlagosan 228 400 forintot utalnak az érintettek. Ez az átlagösszeg 8 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt és negyedével haladja meg a 2020. tavaszi átlagos utalási értéket – emlékeztet a BiztosDöntés.hu szakértője.
Utalni akár mobiltelefonunkkal is tudunk, ha van mobilinternet előfizetésünk!

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram