2023. szeptember 28.

Meztelen képeket hamisítottak iskolások AI segítségével

Hatalmas botrány kavargott nemrégiben Spanyolországban, ahol diákok meztelen képeket hamisítottak diáktársaikról, akik közt 12 éves kislány is megtalálható.

Az eset Almendralejo városában történt, ahol egyik napról a másikra elkezdtek terjedni meztelen képek egyes diákokról.

AI

"„Láttam rólad egy meztelen képet", ezzel fogadott egy 14 éves lányt az iskolába való megérkezésekor az osztálytársa, azonban a szülők és a rendőrség nyomozásai során kiderült, hogy még 12 éves áldozat is van. A hamis meztelen képeket a lányok iskolatársai készítették egy mesterséges intelligenciás szolgáltatással, ami specifikusan a fotókon szereplők levetkőztetését ígéri. A fiatalak közösségi médiás profilokból szerezték be az áldozatok alapanyagként szolgált képeit"

- olvasható az ORIGO-n.

Egy bárki számára elérhető platformot használtak a 18 év alatti diákok, akik vélhetően elkövették ezt a bűncselekményt. Egyes szülők azt nyilatkozták, hogy ha nem ismernék a lányuk testét még akár el is hitték volna, hogy igaziak a fotók.

Most akkor hibás az AI, vagy nem?

Ez az eset azért nagyon fontos, mert gyakorlatilag bármikor, bárkivel megtörténhet az, hogy ilyennel kellemetlen helyzetbe hozzák, megzsarolják. Ilyenek miatt az ember elvesztheti állását, a gyermeket eltanácsolhatják az iskolából. Beláthatatlan következményei vannak a mesterséges intelligencia ilyen jellegű használatának. Természetesen remek dolog, hogy egy ilyen szintű technológia így virágzik, ugyanis emellett olyan szolgáltatásokra is képes, mint az, hogy akár beszélhetünk elhunyt rokonainkkal, de valahogy muszáj lenne ezt szabályozni, felügyelet alá vonni, hogy ne történhessenek visszaélések ilyen könnyedén.

A nyomozók azóta azonosították a tettesek egy részét, akik ellen eljárás indult.

Mobilnet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram