2023. október 30.

Itt az igazság a 7 legnagyobb akkumulátor-mítosz mögött

Igen, a telefon éjszakai töltése árt az akkumulátornak. És nem, nem kell kikapcsolni a készüléket, hogy az akkumulátor pihenjen

Akár arról van szó, hogy ne hagyjuk a telefont éjszakára töltve, akár arról, hogy kikapcsoljuk, hogy az akkumulátornak adjunk egy kis pihenőt, örökké keressük a módját, hogyan tudnánk egy kicsit több teljesítményt kihozni belőlük, még akkor is, ha a módszernek nincs túl sok értelme.

akkumulátor

1, Ha a töltöttség 100 százalékos is, akkor is van még hely benne

Igaz

Az okostelefonod akkumulátorában több töltőanyag van, mint amennyit a kijelzett százalékos érték sugall, de ha ezt a töltőanyagot felhasználnád, azzal drasztikusan csökkentenéd az akkumulátor teljes élettartamát. A probléma lényege egy kényes kompromisszum, amelyet a gyártók játszanak ki. Az akkumulátoron belül rendelkezésre álló töltöttség növelése csökkenti az akkumulátor belső károsodás nélkül tölthető és lemeríthető töltések számát.

2, A telefon repülőgépes üzemmódban történő töltése gyorsabb töltést eredményez

Igaz

Egy gyakori tipp a telefon töltésének felgyorsítására, ha sietsz, hogy repülőgépes üzemmódba teszed. A repülőgép üzemmód azt jelenti, hogy minden rádiófrekvencia ki van kapcsolva, így nem lesz mobiladat, és a Bluetooth- és Wi-Fi-kapcsolat is megszakad. Elméletileg, mivel a telefon kevesebb munkát végez, az akkumulátornak gyorsabban kellene töltődnie, nem igaz? Ez technikailag igaz, de a sebességkülönbség elég minimálisnak bizonyul.

3, A Wi-Fi és a Bluetooth bekapcsolása a háttérben nagymértékben csökkenti az akkumulátor élettartamát.

Igaz

A képernyő mellett az akkumulátor élettartamának egyik legnagyobb kimerítője az az energia, amit a telefon arra pazarol, hogy Wi-Fi vagy adathálózatokat keressen és azokhoz csatlakozzon. Ha valaha is észrevetted, hogy vonaton ülve az akkumulátorod lemerül, az valószínűleg azért van, mert a készülék folyamatosan próbál csatlakozni egy mobilhálózathoz.

akkumulátor

4, Az utángyártott töltő használata károsítja a telefont

Igaz

Nem minden telefontöltő egyforma, és ez káros hatással lehet a telefon aksijának élettartamára. A töltők mindenféle vezérlőelemmel rendelkeznek, amelyek korlátozzák a leadott áram mennyiségét, és leállítják a telefon töltését, ha az megtelt, de egyes márkán kívüli töltők nem feltétlenül rendelkeznek ilyen szigorú biztonsági beállításokkal.

5, A telefon számítógépen vagy laptopon keresztül történő töltése károsítja az akkumulátort.

Hamis

Ha valami, akkor a kicsit lassabb töltés valószínűleg jót tesz az akkumulátoroknak, mondja Griffith. Ez megint a lítiumionokhoz vezet vissza - érzékelsz itt egy témát? Minél lassabban tölti az akkumulátort, annál kevésbé terheli a lítiumionokat és az azokat befogadó szerkezeteket, és annál kevésbé károsodik az akkumulátor. Ezért a gyártók korlátozzák a készülékek töltési sebességét, hogy ne töltődjenek túl gyorsan.

6, A készülék időnkénti kikapcsolása segít megőrizni az akkumulátor élettartamát.

Hamis

Ez is egy mítosz, de nem teljesen alaptalan. Mielőtt a lítium-ion akkumulátor mindenütt elterjedt volna, a nikkel-fémhidrid akkumulátor volt a legelterjedtebb újratölthető akkumulátor. Ezeknél az akkumulátoroknál lehetetlen volt az akkumulátor töltöttségi szintjének pontos leolvasása az akkumulátor teljes lemerítése, majd újratöltése nélkül.

7, Ha a töltőt a falhoz csatlakoztatva és bekapcsolva hagyja, az energiát pazarolja

Hamis

A telefontöltők és más "buta" kábelek, amelyeknek csak egy vezetékük van, valószínűleg egyáltalán nem vesznek fel energiát, ha nincs bedugva semmilyen eszköz.

A tévé- vagy laptopkábelek - vagy bármely olyan töltő, amelyhez egy nagy "tégla" csatlakozik - kicsit okosabbak, mivel gyakran kis mennyiségű energiát vesznek fel, miközben lényegében arra várnak, hogy a tévé vagy más eszköz készenléti üzemmódból induljon.

Régebben ezeknek az eszközöknek az energiafelvétele az átlagos háztartások energiaszámlájának akár 10 százalékát is elérte, de a közelmúltban bekövetkezett szabályozási változások azt jelentik, hogy ezek ma már viszonylag kis mennyiségű energiát használnak.

akkumulátor

Már a telefon kiválasztásai is fontos, hogy a céljainknak, és a használatnak megfelelő okostelefont vásároljunk, de ezután első és legfontosabb lépés az akkumulátor élettartamának optimalizálásában az okostelefon beállításainak ellenőrzése és finomhangolása. Fontos, hogy kihasználjuk a telefon energiatakarékos módjait, például a kijelző fényerejének csökkentését, a háttérképek és az élő háttérképek kikapcsolását, valamint a felesleges értesítések korlátozását.

Emellett érdemes ellenőrizni a háttérben futó alkalmazásokat, és leállítani vagy letiltani azokat, amelyek feleslegesen terhelik az akkumulátort - erről a témáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

További tech cikkjeinkért kattints ide! 

A további tippeket pedig itt gyűjtöttük össze

 

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram