2023. október 13.

Így gondoskodj az állataidról a hideg beköszöntével

Ősszel és télen nagyobb odafigyelést igényelnek a kedvenceink.

A Noé Állatotthon szóvivője, Schneider Kinga megosztott néhány biztos tanácsot, nehogy megfeledkezünk a hideg beálltával arról, hogy az szeretett házi kedvenceinknek és a vadon élő állatoknak is extra törődésre van szüksége.

Az állatok védelme természetesen egész évben lényeges feladat, de a hideg évszak beköszöntével még fontosabbá válik, hogy kedvenceinkről és a hazai vadállományról felelősen gondoskodjunk. Idén 10. alkalommal, ezúttal október elsején rendezték meg az Állatok Világnapját a NOÉ Állatotthonban. A Neftone Telecom és az állatotthon egésznapos, ingyenes rendezvényén rengetegen megfordultak: kicsik, nagyok, két-és négylábú látogatók egyaránt. A rendezvény egyik fő attrakciója Morzsi, a robotkutya volt, akivel hús-vér fajtársai is szívesen ismerkedtek.

Hogyan segíthetünk ebben az időszakban az állatokon?

Nem kell nagy dolgokra gondolni, néhány apróság is rengeteget számít! Schneider Kinga, a NOÉ Állatotthon Alapítvány szóvivője adott néhány remek tippet az elinduláshoz.

A kullancsok nem alszanak téli álmot

A nyári kánikula elmúltával újra felélednek a kullancsok, a prevencióra ilyenkor nagyon oda kell figyelnünk! Ha kullancsot találsz az állat bundájában, azonnal (vagy legalább néhány órán belül) szedd ki – ezzel nagy eséllyel megelőzheted a fertőzéseket.

Bunda-kérdés

Érdemes kisállataink bundáját is megfelelően előkészíteni a télre, hiszen a szőrük az, ami elsődlegesen megvédheti őket a cudar időjárási viszonyok között! Ilyenkor már ne nyírjuk meg túlságosan a kutyák szőrét, hagyjuk hosszabb fazonra!

Immunerősítés

Itt az idő felkészülni a hidegebb hónapokra: kutyáink-macskáink kondiját kicsit megerősíthetjük, sétáljunk sokat a kutyákat, a macskákat is levegőztessük, illetve a madáretetőket is rendbe rakhatjuk a téli szezonra!

Madáretetés okosan

Etetéskor figyeljünk arra, hogy csak télen szabad magokat kitenni szárnyas barátainknak, költési időszakban azonban már tilos, mert a fiókák a magokat nem tudják megemészteni és éhen halhatnak. Ha elkezded egy helyre odaszoktatni a madarakat, akkor egész télen folytad az etetést, mert hozzászoknak a biztos táplálékforráshoz.

Mit ehetnek a madarak?

Fekete napraforgót, cirokmagot, kölest, fenyőmagot, lenmagot, muhart, diót, natúr mogyorót, fekete diót, szezámmagot, kukoricadarát, búzát, csipkebogyót, almát, körtét, szőlőt, csirkemájat, csirkeszivet, marhafaggyút, sótlan szalonnát, főtt rizst, főtt tésztát, túrót.

Meglepetés az avar alatt

Az avar a hamarosan elvermelő sündisznók egyik legnagyobb barátja, semmiképp se égessük el, hiszen szívesen behúzódnak ide a tüskés kisállatok!

Figyeljünk, mit eszik a kutya!

Kutyáinkra ősszel fokozottan oda kell figyelnünk, hiszen a lehullott dió és a szőlő, mazsola akár a halálukat is okozhatja!

Vadveszély az utakon

Az állatvilágba nem csak kiskedvenceink, de a hazai vadállomány is beletartozik. Szarvasbőgési szezonban érdemes sokkal jobban odafigyelni az utakon, ráadásul sok faj idei kicsinye most válik önállóvá, ők még tapasztalatlanabbul közlekednek, valóban nem árt tehát az óvatosság” – tanácsolja az állatvédő.

+1: Támogatás mobillal

Nyáron mutatta be izgalmas új kezdeményezését a Neftone Telecom. A mobilcég legújabb előfizetési szolgáltatásával, a Pettel projekttel bárki havi támogatással segítheti a nehéz sorsú állatokat- akár a Noés védenceket is.

Szolgáltatások: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram