2021. április 30.

Amikor a technika nem akarja az igazságot

Talán ti is találkoztatok már azzal a problémával, hogy vásároltok egy vezeték nélküli fülhallgatót, egy okosórát, vagy egyéb okoseszközt, de az nem passzol össze az okostelefonotokkal. Erre a problémára már több nagy távközlési eszközökkel foglalkozó cég is rávilágított. A mai cikkben erről és a leggyakrabban fellépő hibákról is szó lesz.

Mér? Nem mér…

Ismerős az, amikor már nagyon kíváncsi vagy, mennyit és hogy alszol, ezért alvásfigyelő applikációt használsz okosórádon, de az a fránya kütyü az ég egy adta világon semmit nem mér…? Ennek az egyik oka az lehet, hogy alvás közben a végtagjaink mozognak (itt kifejezetten a karra és csuklóra gondolok), amit az órád aktív tevékenységként érzékel. Márpedig ha aktívak vagyunk, akkor óránk szerint biztosan nem alszunk. Ennek orvoslására az is segítség lehet, ha nem a domináns kezünkre tesszük az órát, tehát ha jobb kezesek vagyunk, alváshoz tegyük a bal kezünkre az eszközt. Hibát okozhat még, ha túl laza az óra, vagy ha nap közben túl keveset mozgatjuk a kezünket, mert azt alvásnak érzékelheti. Az irodában (nem) dolgozóknak talán érdemes elgondolkozni, hogy mennyi időt szánnak az eszköz és a funkció tesztelésére. Néhány esetben pedig magát a fényt érzékelheti rosszul okosóránk. Ilyenkor arra is figyelnünk kell, ha levesszük, ügyeljünk rá, hogy az érzékelőre ne essen fény, különben a nap végén meglepődve csodálkozhatunk rá, „mit is csináltunk” nap közben.

Amikor a két okoseszköz más eredményre jut

Volt már olyan, hogy megörültél, mikor ránéztél a telefonodra és azt láttad, megvan a 10.000 lépés, aztán ránéztél az okosórádra és ott csak 9300-at mutatott? Igen… engem is bosszantott a dolog. Nagyon csalódott voltam, aztán eszembe jutott, hogy mi lenne, ha összeadnám. A viccet félretéve, okoseszközök és okostelefonok gyorsulásmérő segítségével követik a lépéseket, a mozgás és a gyorsulás iránya alapján határozzák meg, hogy lépés történt-e. Ami azt jelenti, hogy a telefonunk, amit a legtöbbször a zsebünkben tartunk, nem mér olyan pontosan, mint a kezünkön hordott okoseszközünk, ami az X, Y és Z tengelyünket is figyelembe veszi, így pontosabb lépésszámot ad.

Tehát, ha tehetjük, mérjünk inkább okosórával, viszont ott is számolnunk kell azzal, hogy bizonyos mozdulatoknál kicsit elszámolja magát a rendszer pl.: fogmosásnál, asztalnál ülésnél, ami szintén eltérést okozat.

A leolvasó felület sem tud mindent feldolgozni

Ami engem a legjobban érdekelt, az a véroxigén szint és a pulzusmérés, de sajnos itt is tapasztalhatunk hibákat, ami, ha engem kérdeztek, kifejezetten hatással lehet az ember vérnyomására. A véroxigén szint- és pulzusmérést az óra, vagy okoskarkötő hátlapján lévő optikai szenzor végzi, amit külső tényezők befolyásolhatnak. Ennek a hátulütője az, hogy tetovált bőrfelületen és nagyobb mennyiségű testszőrzeten nem működik megfelelően.

Ezen kívül érdemes a mérőszenzort tisztán tartani, a lerakódott port vagy más koszt, illetve az izzadtságot azonnal eltávolítani, mivel ezek is blokkolhatják a mérést. Ahogy az óránál, a karkötőnél is oda kell figyelnünk, hogy megfelelő erőséggel rögzítettük-e magunkra, mert ha túl lazán vettük fel, nem fogja mérni az adatokat.

Milyen alkalmazást használjak az okos eszközömön?

Azt hiszem, a rossz applikációkkal kapcsolatban már mindenkinek van tapasztalata, illetve a nem kompatibilis alkalmazásokkal is. Legfőbb tanácsként annyit fogalmazhatok meg, hogy próbáljátok az okoseszközt gyártó cég által kiadott alkalmazást keresni, az nagyban megkönnyíti a dolgotokat.

A Bluetooth fülhallgató nem csatlakozik

Szerencsére a mai alkalmazások elég részletesen, lépésről lépésre magyarázzák el a szinte elronthatatlan folyamatot. Viszonylag ritka, hogy azért nem sikerül a párosítás, mert a Bluetooth nincs bekapcsolva. Az viszont gyakran előfordul, hogy más eszközhöz kapcsolódik éppen a füles vagy az okoskarkötő, ezért nem sikerül a folyamat. Ahhoz, hogy az óra és a fülhallgató mindenképp párosítható legyen, bontsuk a kapcsolatot a fülhallgató és más eszközök közt, vagy esetleg indítsuk újra a fülhallgatót. A fülhallgatót tegyük párosítás üzemmódba, majd az órán nyomjuk meg a felfele gombot, belépve a Beállítások – Fülhallgatók menübe. Itt pedig válasszuk ki a fülhallgatót.
Így már tökéletesen fog működni az eszközünk és mindent is mérhetünk, számolhatunk vagy éppen nyugtázhatjuk, hogy ma is majdnem meglett, csupán csak 5000 lépés hiányzott.

További cikkek Techvilág kategóriában.

További cikkek Tippek kategóriában.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram