2023. augusztus 03.

Apple, vagy Android: segítünk kiválasztani a megfelelőt

Évek óta, de talán már lassan egy évtizede a mobilos világ egyik legalapvetőbb kérdése, hogy milyen operációs rendszerrel ellátott telefont válasszunk magunknak.

Az iOS és az Android a két legnépszerűbb között mindig is megvolt az a fajta versengés és feszültség, amely arra ösztönzi mindkét félt, hogy minél inkább fejlődjön a másikhoz képest. Az emberek is megoszlanak, valaki csak és kizárólag az almára esküszik és van, aki csak androidod hajlandó használni.

A mesterséges intelligencia az almára szavaz

Nagy felháborodást keltett a nemrég szárnyra kelt hír: a Google Bard, a Google saját chatbotja arra a kérdésre, hogy melyik mobilt javasolja, az almás termék mellett tette le a voksát.

Az ár-érték arány az egyik meghatározó szempont az új telefonunk kiválasztásakor. Régebben az iPhone-ok híresek voltak magas áraikról, azonban érdemes figyelembe venni, hogy ezek a készülékek kiemelkedően értékállóak. Napjainkban egyre több olyan Android telefont találunk a piacon, amelyek ára felülmúlja az iPhone-okét. Az igazán drága Android készülékek általában erőteljes hardverrel és hosszú akkumulátor-élettartammal rendelkeznek, de átlagos felhasználók számára ezek a funkciók akár fölöslegesek is lehetnek.

A Google Bard, a Google által fejlesztett chatbot, pontot tett az iOS és az Android évtizedes háborújának végére. A Bard egy nyelvi modell alapú chatbot, mely népszerűségét annak köszönheti, hogy gyors és látszólag pontos válaszokat ad a felhasználóknak. Ez a chatbot a Google világszerte összegyűjtött rengeteg adatához fér hozzá és ebből építkezik. A felhasználók észrevették, hogy a Google Bard meglepő választ ad, amikor az iOS és az Android közötti preferenciákat kérdezik tőle.

A "Melyiket részesíted előnyben: iOS vagy Android?" kérdésre a chatbot egy listát ad az előnyökről és hátrányokról, és összegezve az iOS-t javasolja. Ez különösen ironikus, hiszen az Android a Google operációs rendszere, a Bard mégis a konkurenciát preferálja. A Google valószínűleg korrigálni fogja ezt a választ, hogy valami semlegesebb eredményt kapjunk.

Hardverben az Android, kamerában az Iphone vezet

Bár az Apple az utóbbi időben nagy erőfeszítéseket tett a telefonok hardverének erősítésére, az Android készülékek még mindig kiemelkednek ezen a területen. A mai korban a kamera minősége kiemelten fontos szempont a telefon kiválasztásakor, ezen a területen viszont az új iPhone modellek a verhetetlenek.

Az Apple vigyáz ránk

A mindennapi használat során kényelem és felhasználóbarát kialakítás szempontjából az iPhone készülékek kiváló választásnak bizonyulnak. Az iOS operációs rendszer hihetetlenül jól működik és számos funkciót kínál, miközben felhasználóbarát is marad. Az alkalmazásokra térve fontos megjegyezni, hogy az App Store kevesebb alkalmazást kínál, mint a Play Store. Az Apple App Store ugyanis szigorúbb ellenőrzéseket alkalmaz, így kevesebb a rizikója egy vírusos támadásnak.

Az ár-érték arány legjobbjai

Az új iPhone-ok ára gyakran elérheti a 600.000 Ft-ot is, ami sokaknak már a kifizethetetlen kategória. Ráadásul a legfrissebb modellek nem is mindig szükségesek, mivel az előző generációk is teljesen kielégítik egy átlag felhasználó igényeit. Sokaknak egy 3-4 éves, használt iPhone 11 is tökéletes választás lehet. Ugyanakkor a csúcskategóriás telefonok sem elérhetetlenek, hiszen használtan azokat is akár 40%-kal olcsóbban megszerezhetjük a megjelenési árukhoz képest.

Használt mobil – a környezettudatos választás

Tóth Roland, a Furbify szakértője elmondta, kevesen tudják, de az okostelefon-gyártás az egyik leginkább környezetszennyező iparág a világon. Az új készülékek gyártásához számos erőforrást használnak fel, ráadásul több ezer kilométeres távolságba szállítják őket, ami jelentős terhelést jelent a környezetre.

„A felújított telefonok vásárlásával nemcsak a pénztárcád, hanem a bolygó is profitál. Fenntarthatóbb és környezettudatosabb választás, és hozzájárulsz ahhoz, hogy kevesebb veszélyes elektronikai hulladék keletkezzen”

– tette hozzá.

A Tarr.hu kínálatában mind androidos, mind pedig iOS-es készülékek is megtalálhatók.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram