2023. november 30.

Egy App telepítése: ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak!

A magyarok egyre inkább kezdik tudatosan kezelni a mobiljukat. Nem nyomkodnak össze-vissza, nem fogadnak el mindent és egyre kevesebb átverésbe szaladnak bele, egyre kevesebb kamu appot telepítenek.

Természetesen van még hová fejlődni az ügyben, de sajnos a generációs különbségekkel nem lehet mit tenni. Ahogy egyre több fiatal használja ezeket az eszközöket, úgy egyre inkább javulnak a statisztikák.

"A Sophos felmérést végzett a közösségi média felhasználók körében az érzékeny információk online megosztásával kapcsolatban. Ebből kiderült, hogy csak minden ötödik megkérdezett magyar nem ellenőrzi az alkalmazások hozzáférését az okostelefonján tárolt adatokhoz, valamint a kamerához és a mikrofonhoz"

- olvasható a Biztonságportálon.

Az appok ellenőrzése ugyanolyan fontos, mint az adatoké

Az applikációk, vagy szoftverek letöltése elég veszélytelennek tűnik, ugyanis böngészünk a Play Áruházban, vagy az App Store-ban gyanútlanul és teljes bizalommal, miközben ott is leselkedhet ránk veszély. A nem biztonságos forrásból származó programokról ne is beszéljünk....

"Különösen óvakodjon az azonnali üzenetküldő szolgáltatásokon, például a WhatsAppon keresztül küldött alkalmazások letöltésére vonatkozó ajánlatoktól"

- figyelmeztetett Chester Wisniewski, a Sophos szakértője.

A Sophos 5 olyan tippet szedett össze nekünk, amely segíthet abban, hogy elkerüljük a nagy bajt:

  • Az alkalmazás megbízható forrásból származik, például az App Store-ból vagy a Google Play-ből?
  • Ismerem-e a szoftver gyártóját? Megbízom ebben a vállalatban?
  • Tulajdonképpen mire való az alkalmazás? Milyen előnyökhöz jutok a használatával?
  • Milyen hozzájárulásokat kell megadnom az alkalmazáshoz felhasználóként? Megfelelnek-e ezek az alkalmazás tényleges működésének, céljának?
  • Milyen adatokat gyűjt és tárol az alkalmazás? Mire fogják felhasználni azokat? Mi történik, ha ezek az adatok elvesznek, ellopják vagy eladják azokat?

Mobilok: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram