2023. szeptember 12.

Itt az Apple iPhone 15 - Mutatjuk a Keynote bejelentéseket

Az Apple idén szeptember 12-én tartotta a bejelentéseket, és sok újdonságra ugyan nem számítottunk, de persze megnéztük, és össze is szedtük, mit érdemes tudni.

Érkezett új óra, melyben egy új, S9 csip lakik majd, és a Watchoz egésznapos üzemidőt ígérnek. A Siri gyorsabb és pontosabb, mint a korábbi verziókban, és össze lehet kötni az egészségügyi adatokkal, tehát például meg lehet kérdezni, hogy aludt az ember.

Valamint a két ujjunk összeütögetésével különböző funkciókat tudunk előhívni.

Ennek a lényege az, hogy a mutató- és hüvelykujjak összeérintésével fel lehet venni a telefonhívásokat, le lehet tenni, ki lehet nyomni az ébresztőt vagy időzítőt, és ha a felhasználó összedörzsöli a két ujjat, akkor olyan, mintha a az oldalsó tekerőt tekergetné, tehát egész jól lehet használni az alapfunkciókat, anélkül, hogy a másik kezünkkel az órát kellene tapogatni.

Apple

Valamint a képernyő is fényesebb lesz, az előző óra 1000 nitje helyett ez már 2000-et tud, ami nagyon hasznos funkció, annak ellenére, hogy ezt szinte alig emelték ki.

A sima órán kívül az Ultra is megújul, elmondások szerint 36 órát fog bírni egy töltéssel, amely akár 72 órára is kitolható az Apple szerint. Ám ezeket az adatokat érdemes mindig kicsit szkeptikusan fogadni.

Sok újdonságot nem tartogatott Ultra, de ha szívemre teszem a kezem, az Ultra vonalon az előző sem mozgatott. Drága volt, túl nagy volt, és sok értelmét nem is láttam.

A fontosabb bejelentések azonban az iPhone háza táján láttak napvilágot, hiszen az első iPhone bemutatása óta hiszem azt, hogy teljesen megváltoztatták a mobiltelefon ipart. Erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Apple iPhone 15

Lekerekített élekkel, 2000 nites max fényerővel, matt hátlappal és kerámiapajzsos kijelzővel jön az új iPhone, méghozzá két méretben. Az előző évekhez képest idén is lesz a sima modell, valamint a nagyobb kijelzővel szerelt Plus.

Apple

Itt leginkább csak a méretben van különbség, a kijelző mérete és az akkumulátor mérete az, ami eltérő. A többi marad ugyanaz mind a két modellnél.

Új színekben is érkeztek az új mobilok, amelyeket én a magam részéről üdvözlök, ugyanis én is a kék iPhone-ra esküszöm.

Ami viszont hatalmas előrelépés, hogy a 48 megapixeles kamera ezekbe a modellekbe is belekerült, így továbbra is a dobogón lesz a helye a telefonoknak, ami a kamerás képességet illeti.

Apple

Összességében nem mondanám, hogy csalódott vagyok, de az biztos, hogy idén az elmúlt évben bemutatott 14 Pro-t szeretné eladni az új iPhone 15-nek. Ezzel semmi gond sincs, ám nem vagyok benne biztos, hogy nem fogja jobban megérni a tavalyi Pro-modelleket megvenni, hasonló áron.

Apple

A legfontosabb azonban az, hogy megkapták az USB-C csatlakozót, amely elég nagy bejelentés lett volna, 4-5 évvel ezelőtt, de idén már ez inkább kötelező volt, mint meglepő. Azonban elég jól hangzik az, hogy már a telefonunkról is tölthetjük az óránkat, vagy a fülhallgatónkat, amennyiben azok lemerültek volna.

Apple iPhone 15 Pro és Pro Max

Idén is elmondták, hogy ez a leg-próbb iPhone ami valaha is készült. A legnagyobb újítás az pedig az, hogy dobták az acél keretet, és titániumból készítették el, ezzel könnyebb lett, valamint erősebb is. Ez viszont elképesztően jól néz ki, főleg, hogy nem fényes, hanem szálcsiszolt.

Apple

A méretek ugyanazok maradtak mint az elmúlt években. Szóval itt sem kaptunk túl nagy újdonságot, ez is természetesen USB-C-vel érkezik.

A legnagyobb újdonság azonban az, hogy a jellegzetes némító kapcsoló eltűnt, és egy aktív gomb lett a helyén. Ezzel rengeteg mindent elérhetünk, akár a kamerát, akár a hangrögzítőt, de akár teljesen személyre is szabhatjuk.

Ahogy tavaly, úgy idén is csak a Pro és a Pro Max kapja meg az új csipet az A17-et mely az első 3 nanométeres megoldás. Az Apple szerint az A17 konkrétan meg fogja változtatni a mobilos játékokat.

Hamarosan érkezik a Resident Evil és az Assassin’s Creed franchise-ok iPhone-os megtestesülése, de nem ám mobilra butított formában. A kiadók ígérete szerint ezek natív konzolminőségű játékok lesznek.

Apple

A kamerás képességek ismét magasra tették a mércét, és ez évről-évre megismétlődik. Most még fejlettebb lett a 48 megapixeles optika, az Apple ígérete szerint ennek leglátványosabb jelét a gyengébb fényviszonyok között készített képeket láthatjuk majd.

A kameraszett egységei között váltogatva a fókusztávolságot a felhasználó maga szabályozhatja majd (24/28/35 mm). A kizárólag a legnagyobb, iPhone 15 Pro Max modellbe szerelt ötszörös optikai zoom mellett elérhető 120 mm-es távolság pedig kétségtelenül izgalmasnak ígérkezik.

Összefoglalva, az iPhone forradalmasította az okostelefon-ipart, és verhetetlen mércét állított fel a kommunikáció, a világgal való kapcsolattartás és a médiafogyasztás terén.

Apple

Idén azonban csak a kötelezőt hozták, de nem gondolom, hogy ne lenne rá kereslet, a Pro Max modell kamerás képessége valóban lenyűgöző, és mindenféleképpen érdemes megtapogatni és kipróbálni ha van rá lehetőségünk. Az pedig teljesen meglepő, hogy az amerikai árak nem emelkedtek.

A hazai árakat az alábbiak szerint alakulnak:

Apple iPhone 15/15 Plus: 399.990 forint / 449.990 forint.

Apple iPhone 15 Pro/Pro Max: 499.990 forint / 599.990 forint.

További tech cikkjeinkért kattints ide! 

A további tippeket pedig itt gyűjtöttük össze

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram