2023. szeptember 25.

Apple TV 4K: Ez a TV okosítás csúcsa?

A legújabb Apple TV 4K az Apple eddigi legerősebb és legteljesebb funkcióval rendelkező tévé-okosítója.

Az immár harmadik generációs új Apple TV-t ugyanaz a chip hajtja, mint a két évvel ezelőtt bemutatott iPhone 13-at. Maga a hardver valamivel kisebb és érezhetően könnyebb, mint a tavalyi második generációs 4K. Ez azért van, mert az Apple eltávolította a hűtőventilátort. Ám összességében úgy néz ki, mint a régi Apple TV, matt felülettel és fényes, oldalakkal.

Apple TV 4K

A 4K HDR videók tehát mostantól alapfelszereltségnek számítanak. De az Apple által forgalmazott két Apple TV 4K konfiguráció között még mindig jelentős különbség van. Egyrészt a 64 GB-os alapmodellből hiányzik az Ethernet-csatlakozó.

Mindkét modell képes az Apple HomeKit ökoszisztémájának központjaként működni, de csak a 149 dolláros 128 GB-os SKU van teljesen felkészülve a Thread és a Matter-képes Thread kiegészítőkre.

Most az Apple A15 Bionic chipje tolja előre az Apple TV 4K-t, így az Apple TV 4K minden eddiginél gyorsabb, bár őszintén szólva már az előző generációs hardver is nagyon gyors volt, és az egyetlen terület, ahol ezúttal észrevettem az extra sebességet, az a multitasking nézet/alkalmazásváltó előhívása.

A tvOS-ban soha semmi nem tűnik akadozónak, vagy közel sem érződik. Egyszerű felhasználói élményt nyújt, amely mentes a kezdőképernyő hirdetésétől és a szponzorált tartalomtól, amelyet az Amazon és a Roku oly gyakran kínál.

Apple TV 4K

És még mindig vannak olyan területek, ahol az Apple csúnyán lemarad az Amazon, a Google és a Roku mögött, különösen ha az élő televíziózásról van szó.

A tvOS az Apple készülékközi kényelmi funkcióinak egyik legjobb demonstrációja, és ez már a beállítási folyamattal kezdődik: a csatlakoztatás után csak az Apple TV közelébe kell tartani az iPhone-t, és az Apple-fiók, a Wi-Fi hitelesítő adatok és a beállítási preferenciák átkerülnek az új eszközre.

Két perc sem kellett hozzá, hogy teljesen visszaállítsa a kezdőképernyőm elrendezését, és letöltse az összes alkalmazást, ami a régi készülékemen volt.

Az iPhone a távirányító szerepét is betöltheti, és ami még hasznosabb, az összes alkalmazásba való bejelentkezéskor használhatod a mobiltelefonod billentyűzetét. Az AirPods-t párosíthatod egy Apple TV-vel a privát zenehallgatáshoz, vagy a SharePlay segítségével távolról nézhetsz valamit együtt a barátaiddal. Persze más platformok is támogatják a Bluetooth fülhallgatókat, és hasonló távvezérlési képességekkel rendelkeznek, ám az Apple kivitelezése a legzökkenőmentesebb.

Apple TV 4K

A Siri Remote már Lightningról USB-C-re váltott, hasonlóan mint az idei iPhone modellek.

Azon kívül, hogy a Lightningot USB-C-re cserélte, a mellékelt Siri Remote azonos az előző generációval. Azt viszont nagyon szerettem volna, ha az Apple egy U1-es chipet épített volna az új távirányítóba, amivel könnyen és pontosan levadászható lett volna egy közeli iPhone segítségével.

Ami a házimozi képességeit illeti, minden nagyjából ugyanaz, mint a második generációs Apple TV 4K-nál, de most a HDR10 Plus is bekerült a videós mixbe a Dolby Vision mellett. Ez örvendetes hír lesz a Samsung TV-tulajdonosok számára, hiszen az Apple eredeti műsorai mostantól ebben a formátumban is streamelhetőek.

Apple TV 4K

Az Apple TV 4K szerintem mindenkinek nyugodt szívvel javasolható, hiszen olyan streaming eszköz, amely minden lényeges elemet kipipál, ha a lehető leggazdagabb házimozi élményt szeretné élvezni. Valamint elképesztően gyors, és az cég árszabásához képest olcsó. Persze még mindig drágább, mint a Roku és Fire TV, Xiaomi streaming stickjei, de ez a többletköltség megszabadít a kezdőképernyőn megjelenő reklámoktól, és biztosak lehetünk abban, hogy ez az eszköz még legalább 5 évig minden igényünket ki fogja elégíteni.

További tech cikkjeinkért kattints ide! 

A további tippeket pedig itt gyűjtöttük össze

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram