2022. január 28.

Biztonságos internet VPN kapcsolattal

VPN? Manapság egyre fontosabb az online biztonságunk, hisz életünk egyre nagyobb részét már virtuálisan, a világhálón barangolva töltjük el. Hogy mit értünk ezalatt a biztonság alatt? Bizonyára sokaknak nem újdonság annak a fontossága, hogy erős jelszóval védjük felhasználói fiókjainkat, legyen az egy e-mail postafiók vagy a közösségi média profilunk. Egyre elterjedtebb már a kétfaktoros hitelesítés is, mellyel egy plusz védelmi lépést iktathatunk be jelszavunkon kívül. Sokszor és sok helyről hallani már a VPN szolgáltatásokról is. Ez a megoldás milyen lehetőségeket is nyújt valójában?

Mi az a VPN?

A hárombetűs rövidítés az angol Virtual Private Network szóból ered, melyet ha tükörfordítunk, nem csorbul a jelentése. Ez a virtuális privát hálózat úgy jöhet létre, hogy az eszközünk, mellyel ezt a szolgáltatást igénybe vesszük egy távoli szerveren keresztül hívja le az általunk kért tartalmakat, nem pedig közvetlen módon.

Hogyan működik?

VPN használatakor ha egy weboldalt meglátogatunk, akkor a távoli szerver lép kapcsolatba a weboldallal, nem a mi számítógépünk. Hozzánk a szerver juttatja el a kért információt. Ez a szerver lehet a világ bármelyik pontján, attól függően milyen lehetőségeket kapunk a VPN szolgáltatás keretében. Eszközünk és a szerver közötti kapcsolat titkosított, így sem az internet szolgáltató, sem a WiFi hálózat üzemeltetője - ha nem otthonról netezünk - nem látja, hogy milyen adatokat továbbítunk. Mindemellett még az IP-címünk is rejtve marad a weboldalak és szolgáltatások előtt.

Mikor fontos a használata?

Nyilvános hálózatokon, mint pl. egy városi hotspot vagy egy hotel WiFi hálózata, sosem tudhatjuk, ki használja még rajtunk kívül az igénybevett WiFi-t. Ilyenkor jó, hogyha a VPN-t választja az ember, hisz ilyenkor egy titkosított csatornán cserélünk adatot a VPN-t nyújtó szerverrel. Így sem a hálózatot szolgáltató, sem a hálózatra csatlakozott többi személy nem látja számítógépünket, hogy mit böngészünk és mire használjuk az internetet. Ha szeretnénk anonim módon internetezni, és nem szeretnénk sem tartózkodási helyünket, sem IP címünket és böngészési adatainkat megosztani senkivel, akkor a legjobb választás a VPN használata.

Egyéb veszélyek is leselkedhetnek ránk: ilyenek lehetnek az adathalászok, hackerek. Virtuális privát hálózatunk használatával elrejtőzhetünk a rossz indulatú betolakodók elől, akik egy hagyományos hálózat esetében sokkal egyszerűbben férkőzhetnek a gépen tárolt adatainkhoz. Úgy is felfoghatjuk a VPN szerver gépét, mint egy távolba kihelyezett tűzfal/védőbástya, melyen keresztül nem jutnak el számítógépünkig.

IP címünk elrejtésével és az anonim böngészéssel elkerülhetjük a zavaró remarketing reklámokat is, melyek követőkódok segítségével figyelik böngészési szokásainkat, és keresnek fel ajánlataikkal újra és újra. Ha a virtuális magánhálózatunkon netezünk, senki sem fog minket később megtalálni, és hirdetéseivel zaklatni.

Tudtad, hogy az internetszolgáltatód folyamatosan naplózza, hogy mikor és milyen weboldalakat böngészel és milyen közösségi média platformokat használsz? VPN használatával ezek az információk rejtettek maradnak, a szolgáltatónál csak az jelenik meg, hogy VPN-szervert használsz.

 

Egyéb felhasználási lehetőségek

Sokan használják még a virtuális magánhálózatot (VPN) arra, hogy a tartózkodási helyükön, országukban nem elérhető tartalmakat is fogyaszthassanak. Ez az egyik legnépszerűbb módszer a Netflix külföldön elérhető tartalmainak streamelésére, vagy online vásárlások lebonyolítására. Ez utóbbi azért hasznos, mert például egy repülőjegyet sokszor akciósan kínál a légitársaság bizonyos régiókban, így ha a VPN szerverünk abban a régióban található, mi is lecsaphatunk a nem mindennapi ajánlatra.

Bizonyos országokban tiltanak népszerű közösségi oldalakat (szerencsére itthon nincsenek ilyen korlátok). Ilyen esetben is jól jöhet a VPN szolgáltatás, melynek segítségével a szerver elhelyezkedése miatt elérhetővé válnak az amúgy blokkolt szolgáltatások. Kínában és Oroszországban már ilyesmivel nem oldható meg a probléma, mert ott a nem állami VPN szolgáltatók tiltásra kerültek.

Szeretnéd ingyen kipróbálni a VPN szolgáltatást? Erre is van egy tippünk. Az Opera böngésző már 2016 óta nyújt ingyenes VPN használati lehetőséget. A szolgáltatás beépített funkciója a böngészőnek, csak a beállításoknál kell bekapcsolnunk ezt a lehetőséget. Ha mégsem szeretnénk ezért leváltani mostani böngészőnket, akkor érdemes rákeresnünk böngészőnk webáruházában (pl.: Chrome Webáruház), ott is találunk pár kattintással telepíthető ingyenes kiegészítőket. Ha komolyabb megoldásokra vágysz, akkor a fizetős VPN szolgáltatások sem elérhetetlenek már havidíjaik tekintetében.

 

További cikkek Világháló kategóriában

Akadozik az otthoni WiFi hálózatod?
Legjobb megoldás otthonod biztonságos és teljes WiFi lefedettségéhez!

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram