2022. január 19.

Cloud gaming, avagy játék a felhőben

Lassan közismertté válnak itthon is a legnagyobb videóstreaming szolgáltatások, de viszonylag kevés szót ejtünk az ezekkel párhuzamosan fejlődő felhő alapú játékszolgáltatásokról, idegen nyelven cloud gamingről. A cloud gaming nem más, mint egy streaming szolgáltatás, amiben lehetőségünk nyílik játszani bármelyik közismert játékkal úgy, hogy esetleg eszközünk nem rendelkezik a játék követelményeinek megfelelő hardverekkel. Fontos lesz viszont számunkra egy extragyors internet és ennek megfelelő otthoni hálózat (komoly routerrel), hogy ne legyenek késések a játékok irányításában és a képkocka/másodpercben.

Népszerű és elérhető cloud gaming szolgáltatások Magyarországon:

1. Xbox Game Pass

Az Xbox Game Pass a Microsoft gaming szolgáltatása, mellyel több mint 100 játékot érhetsz el jelenleg, és folyamatosan bővül a kínálat. A többi között például ezekkel a játékokat is kipróbálhatod: Minecraft, Halo Infinite, Fortnite, Mortal Kombat 11 és számos közkedvelt, ismert játék. A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a játékokat minden eszközről azonos élménnyel elérd, legyen az akár telefonon, számítógép, tablet. Fontos, hogy szükséged lesz az Xbox kontroller használatára, ugyanis billentyűzettel nem minden játékot tudsz irányítani. Két előfizetői csomag érhető el: PC Game Pass, Ultimate. Az Ultimate csomag a számítógépen túl további eszközökön is elérhető, például a telefonodon is és további kedvezményekre, ingyenes előnyökre is szert tehetsz ezzel a csomaggal. Fontos, hogy legalább 10 megabites internettel, 8 GB RAM memóriával rendelkezz. A kompatibilis eszközök listáját ezen a linken böngészheted.

A PC Game Pass csomaggal csak számítógépen van lehetőséged a játékra, havi 3000 forintért, az Ultimate csomag havi 4190 forint. Az első hónap mindkét csomag esetében 300 forint, így érdemes kipróbálni őket. Az előfizetés automatikusan megújul, erről nem szabad megfeledkezni.

2. Google Stadia

A Google Stadia, ahogy a nevéből sejthető, a Google fejlesztése. A szolgáltatás használatához elég a Google böngészője, így minden eszközön megtalálható, amire letölthető a Google Chrome. Ellentétben az Xbox Game Pass-al, itt kontrollerrel, billentyűzettel és egérrel is játszhatsz a játékokkal. A szolgáltatáson keresztül elérhető például az Assassin's Creed Odyssey, a Far Cry 6 vagy a HITMAN 3, hogy néhányat kiemeljünk a sok közül. A játékokat asztali gépen, laptopon, bizonyos telefonokon, táblagépen és Chromecast Ultra készülékkel rendelkező televíziódon is elérheted. A Google érdeke, hogy a szolgáltatása a lehető legnagyobb számú eszközön elérhetővé váljon, így folyamatosan optimalizál és bővíti a Stadia képes készülékek sorát. A kompatibilis eszközök listáját ezen a linken böngészheted.

A Stadia Pro előfizetés 1 hónapig díjmentes, ezután havi 2.990 forintba kerül. Cserébe folyamatosan bővülő játéklistáról válogathatsz és további előnyöket is élvezhetsz. A szolgáltatáshoz legalább 10 Mb/s sávszélességű internet hozzáférés szükséges.

3. GeForce Now

Az NVIDIA streamelhető szolgáltatása keretében 3 csomag közül választhatsz. Egyedülálló módon az ingyenes csomag lehetővé teszi számodra, hogy 1 órán keresztül játszhass kedvenc játékaiddal. Az egy óra letelte után a kapcsolat bontódik, így megszakad a játékmenet, bárhol is tartasz. Emelett a kis kellemetlenség mellett ez a hozzáférés remek alkalmat nyújt arra, hogy kipróbáld és eldöntsd, hogy érdemes-e előfizetned a szolgáltatásra. A középső csomag 6 óra játékidőt és akár 1080p felbontáson 60 képkocka/másodperc frissítési rátát biztosít. A GeForce Now már elérhető Windows-ra, Mac OS-re, iOS-re és Androidra vagy akár a televíziódra is. Számos játékot megtalálsz itt, és ha több eszközön szeretnél vele játszani, elegendő egy fiókot regisztrálnod.

A kompatibilis eszközök listáját ezen a linken böngészheted.

Mivel még mindig nagy hangsúlyt fektetnek a szolgáltatók a cloud gaming szolgáltatásaik népszerűsítésére, nem kell nagy döntést hozzunk, hogy bármelyiket kipróbáljuk. A legtöbb esetben pont elég időt biztosítanak számunkra az ingyenes, vagy elenyésző összegbe kerülő próbaidőszakok ahhoz, hogy eldönthessük, kívánunk-e a jövőben felhőben játszani vagy sem. Mindenesetre lehetőséged van mérlegelni, hogy mi éri meg jobban számodra: a már meglévő készülékeden havidíjat fizetsz annak érdekében, hogy elérd kedvenc játékaidat, vagy készülékeidet folyamatosan fejleszted arra a szintre, hogy játszani tudj ezekkel a játékokkal (amiket meg is kell vásárolnod).

 

Egyszerűen tudsz internet sebességet mérni a Tarr Kft. oldalán is.

Nagy sávszélességű, stabil internetre vágysz?

További cikkek Gémer kategóriában

 

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram