Minden pillanatban védenünk kell az adatainkat

Az adatvédelem napjaink egyik legfontosabb, mégis talán legelhanyagoltabb témája a hétköznapi életünk során.

A felhőrendszerek lehetőséget nyújtanak a vállalatoknak, viszont komoly biztonsági kihívásokat is állítanak a cégek felé. Minden vállalkozásnak, szervezetnek, óriáscégnek biztosnak kell lennie abban, hogy adatai biztonságban vannak és folyamatos védelem alatt állnak. Ez vonatkozhat bármilyen hálózati tárhelyre, felhőre, vagy akár egy fizikai memóriára is.

A Confidential Computing egy speciális, megbízhatónak nyilvántartott végrehajtási környezetben végzi a számításokat. Ezzel egy teljesen új megközelítést kapunk az adatvédelem területén.

"A vállalatok számára óriási értéket képviselnek az adatok, ezért minden lehetséges eszközzel védik őket. Ez saját jól felfogott érdekük, illetve szabályozások is kötelezik rá őket, hiszen komoly bírságra számíthatnak például a GDPR értelmében, ha nem felelnek meg az előírásoknak."

- fogalmaz a SUSE szakértője, de a biztonság minden tárhelyszolgáltató számára fontos.

A titoktartásnál nincs jobb

Egyre több helyen általános gyakorlat az adatok titkosítása. Ez nem egy bonyolult művelet, amikor a tárhelyen található adat, vagy ha a hálózaton belül mozog át egyik helyről a másikra. A probléma itt mindig a memóriában keresendő, hiszen itt elég kevés lehetőségünk van a megfelelő védelem biztosítására. Ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni, hiszen a cégek a legtöbb iparágban igyekeznek kihasználni a változatos környezet előnyeit az edge-en át a felhőig, vagy az adatközpontokig. Ez azzal jár, hogy mindenhol megfelelő adatvédelmet kell biztosítani.

Mivel egyre népszerűbbek a felhőszolgáltatások, ezért előfordulhat, hogy egy-egy felhőszolgáltatónál több különböző cég adatai megtalálhatók, míg alkalmazásaik egy időben futnak. Itt nagyon fontos a megfelelő elválasztás, hogy elkerüljük az adatátszivárgást.

A megoldás nem más, mint a Confidential Computing

A cégek nagy része aggodalmaskodna, ha a felhőszolgáltató hozzáférne adataihoz, ezért egyre nagyobb teret kap a Confidential Computing technológia, ami különleges módon védi a használatban lévő adatokat.

"A megközelítés lehetővé teszi, hogy a számításokat egy speciális, hardveralapú végrehajtási környezetben végezzék, amelynek a megbízhatóságát tanúsítvány is igazolja. Ez megakadályozza, hogy illetéktelenek férhessenek hozzá a használatban lévő adatokhoz vagy módosíthassák azokat, ugyanakkor nem befolyásolja negatívan az üzleti működés szempontjából kritikus fontosságú folyamatokat és szolgáltatásokat"

- mondja a SUSE szakértője

A Confidential Computing Consortium a Linux alapítvány gondozásában jött létre azzal a céllal, hogy összefogja a közös ügyért dolgozó szervezeteket. Céljuk, hogy nyílt forráskódú szabványokat és szoftvereket hozzanak létre, amelyek segíthetik a fejlesztőket a használatban lévő adatok védelme érdekében.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram