2023. július 06.

Mostantól komoly pénzt kereshet az autód

Úgy látszik megdőlni látszik az az elképzelés, miszerint magánszemélyként óriási kockázat bérbe adni az autónkat.

Egy új applikáció segítségével ez már nem csak egy sima mítosz, hanem maga a valóság.

Megérkezett hazánkba a Cristo Share

A Cristo Share nem más, mint egy autómegosztó szolgáltatás, amely telefonos applikáción keresztül működik és a Smartsurance Technologies Kft. üzemelteti. Ezzel a háttérrel sokkal biztonságosabb alapokra tudják helyezni a bérlés folyamatát, mint valaha. A tulajdonosokat és a bérlőket összekötő app a jármű telemetriai adatainak közlésével készteti szabálykövetésre a felhasználókat.

Hazánkban is tombol a carsharing-láz

Itthon is egyre nagyobb divatja van az autómegosztásnak, de egyelőre ahogy látjuk, leginkább nagyobb cégek autóit használhatjuk csak, ha mi szeretnénk ilyen szolgáltatásra felajánlani autónkat, akkor nem igazán találtunk opciókat, mind ezidáig.

"Nagyon sok magyar autós vonakodik attól, hogy egy vadidegenre bízza az autóját, mert hiányolják a folyamatból a megfelelő jogi és biztosítási hátteret."

Legalábbis erre mutatott rá a Cristo autós appot üzemeltető Smartsurance Technologies Kft. kutatása, amely a magyar autósok bérbeadási hajlandóságát vizsgálta. Ennek ellenére a Cristo úgy döntött gondol egy nagyot és belép a carsharing piacra. Egy olyan megoldást kínálnak a bérlőknek és a bérbeadóknak, amely mindkét fél számára kedvező és biztonságos, és ezek még nem is önvezető autók.

cristo

Megszületett a Cristo Share

A cég carsharing modelljének középpontjában a Cristo autós app felhasználói által már jól ismert Beat áll. Ez egy olyan telemetriai eszköz, amely OBD-porthoz csatlakoztatva információkat gyűjt az autó helyzetéről és a megtett útról. Aki esetleg nem lenne tisztában vele, ez a bizonyos OBD (On Board Diagnostic) csatlakozó az, amivel az autószerelők ki szokták olvasni, milyen hibakódokat ír ki a jármű, a Beat pedig egy pendrive-ra emlékeztető apró eszköz amely a szabálykövető magatartás ösztönzésére hivatott, hiszen minden olyan adatot tud tárolni, ami vezetés közben történik. Ezekből talán a legfontosabb a sebességkorlátozás átlépése és a megtett útvonal. Minden bérlés végén jelentést küld a bérbeadónak az autó biztonságára vonatkozó releváns adatokról.

Ha a bérlő elmulasztott parkolójegyet vagy autópálya matricát vásárolni, illetve egy általános képet nyújt arról, mennyire közlekedett óvatosan a bérlő. Mindezt úgy kell elképzelni a gyakorlatban, hogy a Beat rögzíti, ha erős fékezés, hirtelen gyorsulás vagy éles kanyarvétel történik, és a látottak alapján pontszámmal jellemzi a sofőr vezetési stílusát, amit aztán a bérbeadó rendelkezésére bocsát.

“A közösségi autómegosztó platformmal kapcsolatos tapasztalatok azt mutatják, hogy a bérlők sok esetben nem vigyáznak kellőképpen a bérleményekre. Ebből fakad az autótulajdonosok bérlőkkel szembeni bizalmatlansága. Fontos látni, hogy a Cristo-féle carsharing applikációk merőben más filozófia szerint működnek. Nálunk mindkét fél érdekelt abban, hogy ne legyen gond a bérlés ideje alatt, hisz az autó kulcsainak átadásakor szemtől-szemben is találkoznak a bérlők, és a bérbeadók, vagyis senki sem menekülhet el a felelősségvállalás elől. Hogy növeljük a felek egymásba vetett bizalmát, okmányalapú azonosításhoz kötöttük a regisztrációt, és lehetőséget biztosítottunk arra, hogy mind a bérlők, mind a bérbeadók értékelhessék egymást az applikációban"

- mondta Szota Szabolcs, a Smartsurance Technologies Kft. ügyvezetője.

Hozzátette:

“Nálunk 100 százalékban a bérbeadók diktálják a feltételeket - akár az értékelések, és az autóbérlésben szerzett tapasztalat alapján is megszűrhetik a potenciális érdeklődőket, sőt külön kikötéseket fogalmazhatnak meg a bérbeadással kapcsolatban.”

A Beat persze nem csak arról szól, hogyan monitorozzuk szegény bérlőket, neki is hatalmas segítséget tud nyújtani vezetés közben, hiszen tájékoztatja őket, ha fizetős autópályaszakasz jön, vagy parkolási zónában állnak meg. Így a bérlők nem csupán egy autót kapnak, hanem egy igazi, átfogó szolgáltatást, mely során sokkal gördülékenyebben vehetik az akadályokat. Ez az eszköz egyébként a biztosítás során is rengeteget tud segíteni, hiszen ha Cristo Casco-t köt az ember, akkor az ebből kinyert adatok alapján kérdés sem merülhet fel a hitelességgel kapcsolatban.

Amennyiben érdekel a dolog és belevágnál az autód megosztásába, úgy a Cristo Share appot letöltheted a Google Play, az App Store, illetve a Huawei AppGallery áruházakból!

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram