2022. március 18.

Definitive Edition - Retro játékok új köntösben

A videojátékok világa is immár nagy múltra tekinthet vissza. Cikkünkben bemutatunk két példát azokra a klasszikus retro játékokra, melyeket a legtöbb ember boldogan, nosztalgiázva idéz fel. Ezt az érzést meglovagolva a gyártók ezekből az ikonikus játékokból készítenek ún. definitive edition (felújított) változatot. Ezek a régi játékok úgy megállják a helyüket, hogy a játékélmény az új generációkat is tökéletesen elszórakoztatja, így elég csak grafikailag és kompatibilitási szempontból megújítani őket ahhoz, hogy újra sikeres kiadások születhessenek a játékfejlesztő cégek kínálatában.

 

Age Of Empires Definitive Edition

Age of Empires (Definitive Edition)

Sokak kedvence az Age of Empires sorozat, melynek részei különböző történelmi időkbe repítenek minket vissza, az ókortól kezdve a történelmi újkorig. Ez a játék a valós idejű stratégiai játékok műfajába tartozik, melyben felülnézetből építhetjük birodalmunkat. Királyságunkat védenünk kell különböző egységekkel, nyersanyagokat kell gyűjtenünk, és ha összeállt a seregünk, indíthatjuk a támadást az ellenfél ellen. A játék multiplayer móddal is rendelkezik, így lehetőségünk nyílik hús-vér emberekkel is játszani, de segítségül hívhatjuk az új verzióban még ütőképesebbé fejlesztett AI, gép által vezérelt játékosokat is.

Miben más a Definitive Edition változat?

A grafikai, teljesítménybeli és a mesterséges intelligencia megújításán túl a játékmenet és a szereplők bővítésén is átestek az Age of Empires részei. A fejlesztők igyekeztek közösségépítő funkciókkal, új népekkel, történelmi csatákkal bővíteni a játékélményt. Az első rész felújított változatában több mint 40, akár 8 fős csatákban vehetünk részt, új versenyképes funkciók és módok érhetőek el, valamint 4K felbontásban újradolgozott grafika, felújított animációk, kreatív forgatókönyv-készítő lehetőségeket találunk.

Az egyik legkedveltebb rész, az Age of Empires II, melyből az eredeti, első változat 2000-ben jelent meg, majd több moddal, nem hivatalos fejlesztéssel folyamatosan bővült. Az azóta kiadott és elérhető kiegészítések mind belekerültek a Definitive Edition változatba. Mindezeken felül még két új kiegészítő is készült a játékhoz, melyekben új kampányok és népek találhatóak.

Az Age of Empires III Definitive Edition-je szintén 4K felbontású, újradolgozott grafikával, újjáépített 3D-s eszközökkel, továbbfejlesztett animációkkal, nézeti lehetőségekkel rendelkezik. Mod támogatást, új szerveralapú online multiplayert, új térképeket, valamint újrakevert hangokat és zenét is tartalmaz. Két új civilizációt mutat be: az inkákat és a svédeket, illetve két új játékmódot: a háború művészetét és a történelmi csatákat. Ez a felújított kiadás is magában foglalja az összes eddig megjelent kiegészítőt a harmadik részhez. A mesterséges intelligenciát ebben a részben is tovább fejlesztették.

Age of Empires IV

A felújított változatok után pár szóban az Age of Empires IV-ről. Az új játék igazi kincsnek számít napjainkban, hiszen ma már alig találkozunk RTS-sel. (valós idejű stratégiai játékokkal) A 2021-ben kiadott játék megőrzi az Age of Empires eddigi kiadásaiban megszokott logikát, de a kampányt kalandosabbá, élvezhetőbbé varázsolja átvezető videókkal és magyarázó narrációkkal. Az új kiadás mindenképp ajánlott a történelem iránt érdeklődőknek is, egyes tesztekben egy kalandos történelemkönyvnek írják le az új részt.

 

Grand Theft Auto: The Trilogy (Definitive Edition)

A Grand Theft Auto (rövidítve GTA) egy nyílt világú akció-kaland videójáték-sorozat. A sorozat címe az Egyesült Államokban a nagy értékű autólopásra használt kifejezésből származik. Az egyes epizódok helyszínei létező nagyvárosok játékbeli változatai, főszereplői pedig fegyveres bűnözők. A játékosnak az ő bőrükbe bújva kell különböző küldetéseket végrehajtania, hogy a történetben előrébb jusson. A nagy sikereiről, közkedveltségéről ismert GTA részek is megújultak, melyekben ugyancsak a grafikára helyezték a hangsúlyt a korszerűsítés során. A GTA III, a GTA Vice City és a San Andreas részek triológiát alkotva kerültek kiadásra a remaster (felújítás) során. Nagyobb felbontású textúrákat alkalmaztak a karakterek öltözékétől a fegyverekig, járművektől az utakig és még sok más objektumon. A fényelést, az árnyékokat, tükröződéseket is az alapjaitól készítették el újra. A környezeti elemek, mint a lombozatok, fű, víz is részletesebb lett és az időjárási hatások is sokkal valósághűbbek a Definitive Edition részeiben.

Az irányítás szempontjából is az újkor igényeihez igazították a 3 játékot. A GTA V-höz hasonló vezérlést kaptak, továbbfejlesztették a célzást, az autóból alkalmazható fegyvervezérlési lehetőségeket és a rádióválasztást is. A térképen már GPS lehetőségével is találkozhatunk mindhárom részben, ahol úti célokat adhatunk meg a könnyebb kiigazodáshoz a városban. Sikertelen küldetések esetén azonnal újrakezdhetjük az elrontott feladatot.

Érdekes tény még, hogy a felújított változatok kiadásukkor még rengeteg hibával rendelkeztek, így egyáltalán nem hozott olyan sikert, mint pl. az Age of Empires felújított változatai. Azóta a fejlesztő cég igyekszik mindent megtenni, hogy a lehető legkevesebb hiba maradjon a játékokban. Ajánlatos kipróbálni, aki újra szeretné játszani ezeket a klasszikusokat, vagy szimplán nosztalgiázni támad kedve és ezt jó minőségben tenné meg napjaink grafikai elvárásainak megfelelően.

 

+1 érdekesség:
Lemmings

Bár nem egy megnevezett Definitive Edition játékról beszélünk, de mindenkinek ajánljuk a közkedvelt Lemmings retro játék mobilon elérhető változatát. A játék célja, hogy egy csoport emberi tulajdonságokkal rendelkező Lemminget átvezessünk számos akadályon, hogy azok eljuthassanak a kijelölt kijárathoz.

A győzelemhez szükséges számú lemming megmentéséhez meg kell határozni, hogyan rendelhetünk korlátozott számban elérhető nyolc különböző képességet bizonyos lemmingekhez, amelyek lehetővé teszik a kiválasztott lemming számára, hogy megváltoztassa a terepet, befolyásolja más lemmingek viselkedését, vagy elhárítsa az akadályokat biztonságos átjárókat építve a többi lemming számára. (pl.: lépcsőépítés, ásás, menetirány megváltoztatása, ejtőernyőzés).

Az okostelefonokra elérhető változat tökéletesen hozza a régi játékélmény elemeit és teljesen optimalizált napjaink érintős készülékeire.
Mindenki számára megér egy próbát, de vigyázni kell, könnyen okozhat függőséget! 🙂

 

Egyszerűen tudsz internet sebességet mérni a Tarr Kft. oldalán is.

Nagy sávszélességű, stabil internetre vágysz?

További cikkek Gémer kategóriában

 

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram