2023. október 01.

Digitalizáld otthon a VHS kazettáid: Mutatjuk, hogyan állj neki

Már vannak egészen alap eszközök, és professzionálisabb módszerek is a VHS kazetták digitalizáláshoz.

Talán a legegyszerűbbek az adapteres megoldások. Ha a kazetta sérült, vagy a szalag rossz minőségű, akkor szintén érdemes profikhoz fordulni. Amennyiben minden rendben van, és van egy csomó szabadidőnk, valamint rengeteg tárhelyünk, akkor neki is állhatunk a felhőtlen szórakozásnak. A felvételeket minden esetben érdemes tömörítetlen avi-ba bejátszani, itt pedig 1 órányi felvétel 20 GB is lehet, ezek tömörítése mindenképpen ajánlott, hiszen analóg forrás lévén már eredetileg sem lehetnek olyan minőségűek, ami indokolná ezt a méretet.

VHS

A PAL rendszerű tárolás felbontása 720*576 képpont.

Jön a nehezebb lépés, ugyanis kelleni fog egy működőképes VHS lejátszó. Ezt akár a padlásunkon is megtalálhatjuk, vagy az internet segítségével online is megvásárolhatjuk különböző adok-veszek oldalakon. Most a kínálat 5000 Ft-tól 100.000 Ft-ig szinte mindent lefed.

Mindenek előtt fontos a jó VHS videomagnó, ami nemcsak a képet, de a hangot is lehetőleg zajmentesen tudja lejátszani

Ha a kazettáid jó állapotban vannak, és a lejátszód is remekül működik akkor van arra esély, hogy a leggagyibb már pár ezerért Kínából megrendelhető adapterrel is szuper lesz a digitalizált felvétel.

Ha a technika többé kevésbé rendben van, nekiláthatsz a digitalizálásnak. Valós időben, azaz, ha 3 órás a VHS, akkor 3 órán át kell többé-kevésbé odafigyelned a lejátszóra, mert bármikor menet közben beüthet a krach. De az biztos, hogy hatalmas élmény lesz utána visszanézni a felvételeket. És persze remek családi program is tud lenni a rég látott felvételek visszanézése.

A rendelhető adapterekhez járó program sok esetben akad meg, és csúszik el a hang. Itt vagy a kazetta a hibás, vagy a VHS lejátszó, ám ha többi kevésbé sikeresen digitalizáltuk az anyagot, akkor már az utómunkának kell nekiállni, ez tapasztalatból mondhatom, hogy egy 2 órás családi videónál akár két nap is lehet.

VHS

Tehát akkor mutatok egy általános útmutatót:

Szükséges eszközök és anyagok beszerzése:

  • VHS lejátszó: Mielőtt bármit is digitalizálnál, szükséged van egy VHS lejátszóra, amely lejátsza a kazettákat.
  • Számítógép: Egy számítógép szükséges a digitalizáláshoz és a videó fájlok rögzítéséhez.
  • Capture eszköz: A videójelek digitalizálásához szükséged van egy capture eszközre. Ez lehet egy USB videó capture kártya vagy egy speciális capture eszköz, amely lehetővé teszi a VHS lejátszó és a számítógép közötti kapcsolatot.

VHS kazetta lejátszása és csatlakoztatása a capture eszközhöz:

  • Helyezd be a VHS kazettát a lejátszóba.
  • Csatlakoztasd a VHS lejátszót a capture eszközhöz. Általában ez a capture eszköz USB-porton keresztül csatlakozik a számítógéphez.
  • Telepítsd a szükséges szoftvert a számítógépedre. Gyakran a capture eszköz mellé adnak egy szoftvert, amely lehetővé teszi a videók rögzítését és digitalizálását.

Videó rögzítése:

  • Indítsd el a szoftvert, és válaszd ki a megfelelő bemeneti forrást (a capture eszközt).
  • Nyomd meg a VHS lejátszón a lejátszás gombot, majd a capture szoftverben a rögzítés indításához használt gombot. A szoftver rögzíteni fogja a VHS kazetta tartalmát, és átalakítja digitális videó formátumba.
  • A videót rögzítés után mentsd el a számítógépeden egy megfelelően kiválasztott mappába. Győződj meg róla, hogy az elkészült videófájl minősége és formátuma megfelel az igényeidnek.

Ha szükséges, a videót további szerkesztő szoftverrel szerkesztheted, például vágással vagy javítással.

Fontos megjegyezni, hogy a kazetták digitalizálása időigényes folyamat lehet, és a végeredmény minősége attól függ, milyen minőségű a kazetta és a capture eszköz. Az analóg kazetták idővel tönkremehetnek és, ha a a videó minősége kritikus, érdemes szakértőtől segítséget kérni vagy professzionális digitalizáló szolgáltatást igénybe venni.

Két fontos tipp a VHS digitalizálással kapcsolatban:

A lejátszót nem árt alaposan kitakarítani digitalizálás előtt, főleg ha ezt olyan teszi, aki ért is hozzá.

A fontos és nélkülözhetetlen kazetták digitalizálásának csak kellő gyakorlás után álljunk neki, vagy forduljunk ezzel foglalkozó céghez.

További tech cikkjeinkért kattints ide! 

A további tippeket pedig itt gyűjtöttük össze

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram