2021. május 20.

Eleget tudsz a kiberbűnözésről?

Sajnos hazánkban is néhány éve megismerkedhettünk a kiberbűnözés fogalmával. Írásomban szeretném felhívni a figyelmet a jelenségre, és igyekszem összeszedni, milyen trükkökkel próbálkoznak az internet gazemberei.

Szia nagyi, balesetem volt…

Az első és talán leggyakrabban előforduló „kamu hívás” az elmúlt évekből. Biztosan hallottatok már róla, hogy idegenek próbálják az áldozat unokájának vagy rokonának kiadni magukat, hogy aztán pénzt kérhessenek egy SOS helyzet miatt, pl: autó baleset, valamilyen hirtelen diagnosztizált betegség, amihez további drága kivizsgálásra van szükség.

Nos igen, ők az elsők, akik valamilyen módon hozzáfértek a mama, papa telefonszámához, amit megadtak valamelyik internetes közösségi oldalon vagy letöltöttek egy applikációt a telefonjukra, aminek a tulajdonosai fittyet hánynak a GDPR szabályokra és tovább értékesítették az adataikat.

Legyünk hát óvatosak és figyeljünk oda, hogy kinek és milyen felületen adjuk meg elérhetőségeinket.

Jó napot kívánok! Xy banktól keresem Önt…

Volt már olyan érzésed, hogy nem a saját bankodtól hívtak? Igen, van rá esély ebben az esetben, hogy egy bűnöző volt a vonal másik végén. Az ilyen szélhámosok komoly informatikai támogatással vágnak bele gaztetteikbe. Olyan, kifejezetten erre a célra fejlesztett programokat képzelj el, amiket anno maximum a kémes filmekben láthattál. Egy olyan webes felület ugrik fel a böngészőben, ami pontosan úgy néz ki, mint a bankodé, de ha beírod az adataidat, máris egy bűnöző adatbázisába kerülnek ezek az információk.

Ez után még hívást is kaphatsz tőlük, amivel indokolni tudják, hogy miért kapsz büntetést vagy levonást a számládon. Így utólag meg se lepődsz és nem kezdesz el utánajárni, hogy miért vontak le különböző összegeket a számládról.

Telefonos megkeresésnél, ha a számládon lévő összegre kérdeznek rá, légy 100%-ig biztos benne, hogy olyan emberrel beszélsz, akinek nem szabad megadnod számlád adatait. Ilyen hívás után inkább értesítsd a bankodat és a rendőrséget.

Csomagküldő szolgálatok

A legújabb csalás a „csomagküldő szolgálattól” kapott sms, amiben egy számodra küldött csomag érkezéséről tájékoztatnak, és ennek kapcsán kérnek arra, hogy látogass meg egy linket. Ezen a linken egy olyan weboldal van, ami megszólalásig hasonlít a futárszolgálatéra, de ennek egyetlen célja, hogy kártékony alkalmazást telepítsen a telefonodra. A legtöbben örülnek neki, ha úgy kapnak csomagot, hogy nem is rendeltek. Kellemetlen meglepetés akkor éri őket, amikor a megadott adatait teljesen más célra használják fel és természetesen a „csali csomag” sem érkezik meg.
A legfontosabb teendő ilyen esetekben, hogy ha nem várunk csomagot az adott futárszolgálattól, semmiképp se nyissuk meg az ilyen linkeken található oldalakat! Ha véletlenül pont egy ilyen csomagot várunk, akkor se telepítsünk semmilyen alkalmazást! A futárszolgálat általában már az üzenetben tájékoztat a csomag kézbesítésének minden lényeges pontjáról, nincs szükség egy külön oldal megnyitására és alkalmazás telepítésére.

Adatok használata a Covid alatt

A pandémiás időszak alatt sokan otthoni munkavégzésre kényszerültek, így nincs más lehetőségük, mint otthonról a saját gépükről dolgozni. Ez azonban nagy veszélyekkel járhat, mind a saját, mind a munkahelyi adataira nézve.
Sokan otthonról bankolnak, online vásárolnak, adatokat adnak meg. Eközben olyan kémprogramok települhetnek fel a gépre, amiket észre sem veszünk.
A legtöbbet a biztonságért a megelőzéssel tehetünk. Ha nem nyitunk meg ismeretlen e-maileket, amelyeket rossz magyarsággal írtak, mellékleteket, linkeket, illetve, ha használunk vírusirtó programokat, nemcsak a számítógépen, hanem a telefonon is.

Egy hazai kibertámadás

Idén tavasszal támadás érte az országos oltási regisztrációs központ honlapját. A támadás hátterében ideológiai, politikai megfontolásokat sejtenek, ezek alapján akarták a honlap működését gátolni. A helyi szervek jelentették, hogy adatok nem szivárogtak ki, súlyos károk nem történtek, ugyanakkor ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek csalás és személyes adattal való visszaélés gyanújával. Szerencsére a szakemberek nagyon korán észlelték a támadást, ezért nem lett belőle nagy baj.

Engem úgysem érhet ilyen támadás

Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ezek a támadások nem csak a nemzetközi vagy országos nagy honlapokat célozzák. Akármennyire is azt gondoljuk, hogy én úgysem vagyok akkora ember, hogy meghackeljék a gépemet, telefonomat, vannak emberek, akik ezt máshogy gondolják, és a mi adatainkat is célpontként kezelik.
Az is előfordulhat, ha a telefonunkhoz vagy a számítógépünkhöz „idegen eszköz” csatlakozott úgy, hogy észre sem vettük. Ha felfedezzük ezt, érdemes azonnal értesíteni a szolgáltatót, vagy ha ők nem tudnak segíteni, a rendőrséget.

Vigyázzunk az adatainkra, hiszen az utcán sem úgy sétálunk, hogy a homlokunkra írjuk a bankkártyánk PIN kódját. Ha más hozzáfér a gépünkhöz, telefonunkhoz, akkor pont ugyanezt a hatást érjük el.

További cikkek Techvilág kategóriában.

További cikkek Tippek kategóriában.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram