2023. október 11.

Érkezik a WiFi 7 - Ennek azonban sokan nem fognak örülni

Már augusztus végén érkeztek információk arra vonatkozóan, hogy a jelenleg legmodernebbnek számító WiFi 6/6E-t váltó, lényegesen gyorsabb wifi 7 használatához nagyon nem lesz mindegy, hogy milyen operációs rendszert futtat a számítógépünk.

Az akkori sejtések mögött egy kiszivárgott Intel-dokumentum állt, és azt lehetett kivenni belőle, hogy csak a Windows 11 és frissebb rendszerek fogják majd támogatni a szabványt, mivel nem lesznek meg hozzá a szükséges illesztőprogramok - írja a HVG.

WiFi 7

Az IEEE csapata már egy ideje dolgozik a következő generációt képviselő Wi-Fi szabványon, ami a Wi-Fi 7 Extremely High Throughput nevet kapta, szabvány szintjén pedig a 802.11be ETH nevet viseli. A fejlesztés még tart, várhatóan 2024-re készülhet el a végleges szabvány, ám a szabványtervezet már a partnerek rendelkezésére áll, akik el is készítettek néhány Wi-Fi 7 támogatással ellátott terméket. A Wi-Fi 7 a tervek szerint már idén hódító útjára indulhat a piacon, első körben azonban csak a csúcskategóriás eszközök fedélzetén találkozhatunk vele, ahogy azt a korábbi generációknál már megszokhattuk.

A Wi-Fi 7 számos újítást vet be annak érdekében, hogy a sávszélesség növekedjen, az eszközök kiszolgálása hatékonyabb lehessen, illetve a késleltetés csökkentésére is figyelmet fordítottak a fejlesztők. A legfontosabb újításokról természetesen mindjárt beszámolunk, ám előtte érdemes megtekinteni, hol is tart jelenleg a Wi-Fi szabvány a piacon, illetve a mögötte lapuló technológiákról és összetevőkről is érdemes szót ejteni annak érdekében, hogy a Wi-Fi 7 által nyújtott előrelépés világosabb legyen.

Bár azóta egyes Intel WiFi 7-es modulok specifikációs dokumentumain felbukkant a Windows 10 is, de egyelőre ez minden, amit tudni lehet.

Jelenleg meg a legújabb Intel-illesztőprogramok sem támogatják a BE200 és BE202 nevű 7-es modulokat.

Jó eséllyel, ha elérhető is lesz Windows 10-hez, a teljes értékű, hivatalos támogatásról le kell majd mondaniuk a 2015-ben debütált rendszert használóknak.

WiFi 7

Fontos hozzátenni, hogy a Windows 10 már a WiFi 6E szabvány 6 GHz-es sávját sem támogatta, tehát igen valószínűtlen, hogy ennek fényében majd a WiFi 7 esetében támogatni fogja majd.

Sok még a kérdőjel tehát, de a jelek szerint a teljes értékű wifi 7-támogatás már csak a Windows 11, valamint az utána érkező Windows-változatok privilégiuma lesz. Tekintettel arra, hogy az új szabvány érdemi elterjedéséhez még kellhet pár év, a Windows 10 támogatása pedig jelen állás szerint 2025 őszén lejár, ez még valószínűbb.

További tech cikkjeinkért kattints ide! 

A további tippeket pedig itt gyűjtöttük össze

 

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram