2023. október 30.

2 milliárd dollárt fektet a Google a jövőbe

2021-ben 26 milliárd dollárt költött rá a Google, hogy az alapértelmezett kereső maradjon az interneten, most pedig 2 milliárd dollárt fektet az Anthropic AI-cégbe.

A Google nagy trösztellenes pere során sok érdekesség kiderült már, pénteken egy top vezető arról beszélt a bíróságon, hogy a Google 2021-ben 26,3 milliárd dollárt fizetett ki azért, hogy az alapértelmezett keresőmotor legyen webböngészőkben és mobilokon.

google

A cégóriás tehát szórja a pénzt, hogy a csúcson maradjon, ez az összeg például 2014 óta megtriplázódott a keresésért és reklámokért felelős Prabhakar Raghavan szerint.

2021-ben a keresési reklámokból 146,4 milliárd dolláros árbevétele volt a vállalatnak, a legnagyobb kiadást a fentebb említett kifizetések jelentették.

A cég szerint az árbevétel megosztásával kapcsolatos megállapodások törvényesek, a befektetéseket azért eszközölték, hogy versenyképesek maradjanak. Hangsúlyozták, hogy aki elégedetlen, az könnyedén másik keresőre válthat.

A számok nyilvánosságra hozására a bíró kötelezte egyébként a Google-t, a cég eddig elzárkózott ettől, mert így ártana a jövőbeli szerződéssel kapcsolatos tárgyalási esélyeinek.

google

A Google persze sok más fronton is önti a pénzt a „jövőbe”, most például 2 milliárd dolláros befektetést jelentett be az Anthropic AI-cégbe, amely az OpenAI egyik riválisa. 500 millió dollárt már befektettek, most további 1,5 milliárdot ígértek - írja IT café.

Az Anthropic másik nagy befektetője az Amazon, amely 4 milliárd dollárt tesz a vállalatba.

További tech cikkjeinkért kattints ide! 

A további tippeket pedig itt gyűjtöttük össze

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram