2023. augusztus 02.

Az online térben naponta átlagosan 7 és fél órát töltenek a gyerekek

A gyerekek átlagosan minden nap 7 és fél órát töltenek az online térben, így folyamatos célpontjaik a legkülönbözőbb internetes csalásoknak és adathalászati kísérleteknek - közölte a Médiaunió Alapítvány.

A közleményben idézték Kardos Ferencet, az alapítvány ügyvezetőjét, a kiberbiztonsági edukációs "A kulcs te vagy!" kampány vezetőjét, aki elmondta, kellő odafigyelés hiányában egy-egy rossz döntés akár a családi kasszában is hatalmas veszteségeket okozhat.

A KiberPajzs banki szakértője arra mutatott rá, hogy a folyamatos online jelenléthez szokott gyerekek hétköznapjait nyáron nem az iskolai Eduroam és az otthoni WiFi kiszámítható váltakozása határozza meg, hanem a nagyinál, városi bandázás közben vagy épp a nyári táborokban kell alternatívákat keresniük az internetelérésre. Ez a kényszerű digitális nomád lét pedig vonzza az adatokra leselkedő digitális bűnözőket.

online

A szakember a támadási felület minimálisra csökkentése érdekében példaként említette, a nyári szünidőre érdemes megfontolni, hogy a szülők növeljék a gyerekek mobilnet adatkeretét vagy akár korlátlan csomagot vásároljanak nekik, hogy ne a nyilvános WiFi-re kelljen hagyatkozniuk.

Ez plusz teher a családi kasszában, de egyhavi mobilinternet-előfizetés sokszorosát el lehet bukni, ha egy nyilvános WiFi-n keresztül ellopják a gyerek bankkártyaadatait.

Közölte, az USB-csalások ellen jó védekezés lehet, ha a szülők beszereznek egy USB-adatblokkolót.

Ha teljesen biztosra akarunk menni, tegyünk feltöltött külső akkumulátort (power banket) a gyerekek nyári túlélőcsomagjába, így nem szorulnak rá a nyilvános töltőkre

- olvasható az alapítvány közleményében.

Ezen felül a szakértő azt tanácsolja a szülőknek, hogy beszéljenek a gyerekekkel az üzletekben kiállított telefonokról, tabletekről és laptopokról. Fontos, hogy tudják: ha ott felejtik belépve a fiókjukat, utána bárki szabadon garázdálkodhat a nevükben, sértegetheti az ismerőseiket, pénzt kérhet kölcsön, vagy hozzáférhet további adataikhoz, jelszavaikhoz. Ezzel nemcsak saját magukat sodorhatják veszélybe, hanem a barátaikat, családjukat is.

Mindezek mellett a KiberPajzs banki szakértője arra is felhívta a figyelmet, hogy már gyerekek, kamaszok számára is rengeteg ingyenesen elérhető biztonsági tipp, tananyag, videó van az interneten. Azt kérte a szülőktől: bátorítsák a gyerekeket, hogy nézegessék ezeket és ismerjék meg a digitális környezetet biztonsági szempontból is.

Az online tér ugyanis rengeteg hasznos dolgot tartogat, hogy egyet említsünk, rengeteg ingyenesen elvégezhető tanfolyamot is találunk.

Ha következetesen alkalmazzuk ezt a néhány elővigyázatossági lépést és türelmesen elmagyarázzuk a gyerekeknek, hogy mire kell odafigyelniük, ezek a támadások sikeresen és hatékonyan kivédhető

- fogalmazott Kardos Ferenc, a Médiaunió Alapítvány ügyvezetője a közleményben.

online

Sokunk gondolkodott már azon, hogy személyesen miként érint bennünket a technológia fejlődése, de azt gyorsan tisztázhatjuk magunkban, hogy a gyerekek védelme az online térben fontosabb most, mint valaha, erről bővebben ebben és ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

Egy megdöbbentő tanulmány szerint a szülők 68%-a sohasem ellenőrzi a gyermekük online tevékenységét. Pedig ez az online tanulás világában fontosabb lenne, mint valaha.

Jelenleg ott tartunk, hogy sok gyermek számára, az online világ valóságosabbnak tűnik a valódi világnál, így a gyermekvédelem az online térben fontosabb mint valaha.

Demonstráljuk számukra, hogy egy okostelefon birtoklása nagy felelősséggel jár. A fent említett szülői felügyeleti alkalmazásokkal könnyedén le tudjuk tiltani bizonyos oldalak elérését, és limitálni tudjuk, hogy egy alkalmazással mennyi időt tud eltölteni. Külön kiemelhetjük a Gallery Guardian nevű alkalmazást melyet a szülő és a gyerek mobiljára is telepíteni kell. Miután a kettőt összepárosítottuk, működésbe is lép a rendszer: ha a gyerek meztelen képet kap vagy készít magáról, figyelmezteti a szülőket, a képet nem mutatja, csak a tényt osztja meg a szülőkkel, és innentől kezdve ránk van bízva mit lépünk.

A gyermekek egyre korábban kapják meg az első internetezésre használható eszközüket, ami nem feltétlenül baj, hiszen a technológiai újításokhoz mindig alkalmazkodni kell, és megszokni azokat, ám sokan nem gondolnak a kiberbiztonsági kockázatokra.

Forrás: MTI

További tech cikkjeinkért kattints ide! 

A további tippeket pedig itt gyűjtöttük össze

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram