2023. július 15.

Lassan ott tartunk, hogy bárkiről készülhet hamis megcsalós fotó

Ahogy a mesterséges intelligencia egyre jobban fejlődik a szemünk láttára, úgy bontakoznak ki újabb és újabb problémák ez által.

Az AI rengeteg mindenben tud nekünk segíteni. Problémákat tudunk megoldani a segítségével, tanulhatunk és elmagyaráztathatunk vele dolgokat, amit nem értünk. A programozók gyakorlatilag mindennapos használatba vetté a mesterséges intelligenciát, illetve egyes munkahelyek is veszélybe kerültek általa.

Ahogy megjött az AI, jöttek a hamis fotók

Pár hónapja indult el az óriási láz, miszerint beírt szöveg alapján tud nekünk az AI képet generálni. Egyelőre a jelek szerint a nagy többség kedves célokra használta ezt és megnézhettük milyen, ha minden város egy kutya, vagy épp milyen lenne ha az II. Erzsébet egy capibara lenne. Ezek nem bántanak senkit. Viszont pontosan ugyanennyi energia olyan képeket generáltatni vele, amivel esetleg bajba sodorhatunk valakit. Olyan szinten meggyőzőek már ezek a hamis fotók, hogy nehéz szabad szemmel rájönni, hogy ez most mesterséges intelligencia által generált, vagy igazi. A fejlesztők egyelőre nem tudnak mit kezdeni a problémával, szóval egyre csak súlyosabb a helyzet.

Az említett szituációból most a Midjourney került ki épp rosszul, ahol a probléma felhívása érdekében egy híres amerikai politikusról készítettek félreérthetetlen házasságtörő képet (amit azóta le is szedtek a twitterről).

„A Midjourney és a társai rendelkeznek bizonyos vészfékekkel, ám ezek kreatív szövegekkel vagy nyaggatással kikerülhetőek. Ezek a generátorok javarészt csak az interneten talált fotókat fércelik össze. Ennyit a magánszféráról, a szerzői jogról, a biztonságról" - kommentálta Brown a képeket

– olvasható az ORIGO-n

Természetesen mindenhonnan le lett tiltva, ahonnan csak le lehetett, de ez korántsem oldja meg az alap problémát. Muszáj lesz valami egyezményes és kötelező jelölés a mesterséges intelligencia által kreált hamis képek kiszűrésére, hiszen így most gyakorlatilag bárki megzsarolhat bárkit ez által.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram