2023. július 27.

Így ismerhető fel, ha taxinak használták a kiszemelt használt autót

Mint azt már korábban írtuk, körülbelül minden második magyar online vásárol autót, aminek legnagyobb része használt személygépkocsi.

A nézelődés közben gyakran találunk nem olyan nagyon öreg, de cserébe kinézetre egész jó állapotú autókat, ha ügyesen keresgélünk. Az emberek egyik általános félelme, hogy az autó előző életében taxi volt, azaz valószínűleg jól 'meg lett járatva'.

Érdemes figyelni a márkákat és a színeket a használt autóknál

A használt autókat hirdető oldalak között szép számmal találni olyan autókat, amelyek korábban taxiként teljesítettek szolgálatot. A vásárlók ezeket általában messzire elkerülik, mivel úgy gondolják, jobban elhasználódtak a folyamatos igénybevételtől és az állandó megállás-fékezéstől. Nézzük, miből lehet megmondani, hogy egy autót korábban taxi volt-e!

Az autótörténeti ellenőrzésre szakosodott carVertical szakértői listába gyűjtötték a taxicégek által legtöbbször használt autókat, és tippeket is adnak, hogy miről lehet megismerni az ex-taxikat a használtautó-piacon.

Ezért érdemes elkerülni a korábbi taxik megvásárlását:

A taxik rengeteg kilométert futnak viszonylag rövid idő alatt, ami azt eredményezi, hogy sok alapvető alkatrészük elhasználódik. Az ilyen magas futásteljesítmény egy rendszeresen karbantartott autónál is komoly problémákat okozhat.

„El kell kerülni a használt taxik vásárlását? Nos, ez főleg a vevők döntésén múlik, azonban egy autó árának tükröznie kellene a valós állapotát, ami sokban múlik azon, hogy mennyit és hogyan használták. A taxik gyakran valóságos pénztemetők lehetnek, mivel általában nagyon elhasználódnak”

– mutatott rá Matas Buzelis, a carVertical kommunikációs vezetője.

Mivel ezeket az autókat főképp városi körülmények között használják, ezért bizonyos alkatrészekre extra terhelés jut. Míg a legtöbb autótulajdonos igyekszik megóvni a járművét, a taxik utasai gyakran havas-sáros cipővel, átázott, vizes kabátban szállnak be, ami hosszú távon kihatással van a beltér minőségére.

Ezzel szemben egyébként a taxiflották általában nagyon is megbízható autókból állnak, hiszen ezt a nagy teljesítményt ki kell bírniuk gond nélkül, szóval nem csak árnyoldala van az ex-taxiknak, ettől függetlenül a szakértők óvva intenek az ilyen autók megvásárlásától, hiszen minden részletről nem tudhatunk.

Honnan fog biztosan kiderül, hogy taxi volt az autó?

Az autó előtörténetének ellenőrzésével egyértelművé válhat, ha azt taxiként használták. Más módon nehéz lehet erre fényt deríteni, ugyanis a kevésbé megbízható kereskedők gyakran igyekeznek eltitkolni ezt a nem igazán előnyös tulajdonságot. A taxiknál jellemzően magas a futott kilométerek száma, ezért gyakran előfordul, hogy „tekerik az órájukat”, azaz csalnak a kilométerszámlálóval. A taxik emellett jobban elhasználódnak és általában kevesebbet érnek, mint egy azonos állapotú, nem taxiként használt autó.

"A másodlagos piacon a korábbi taxik között gyakori típusnak számít a Mercedes-Benz (a carVerticalon elérhető összes taxi 29 százaléka ilyen típusú), a Volkswagen (14,4 százalék), a Skoda (12,3 százalék), a Volvo (10,9 százalék) és a BMW (5,8 százalék). Mivel ezek a vásárlók körében egyébként népszerű márkák, a csalók gyakran visszaélnek ezzel, a nagyobb profit reményében. A taxiként használt autók között a német gyártmányúak a leggyakoribbak. A listát a Mercedes Benz E-osztály vezeti (17,9 százalék), ezt követi a Skoda Superb (7,7 százalék), a Volkswagen Passat (6,1 százalék), a BMW 5-ös sorozat (5 százalék) és a Volvo V70 (4,7 százalék)."

- olvasható a carVertical jelentésében.

A szín is árulkodó lehet, de nálunk ugyebár kötelező a sárga fólia, szóval ha szépen van eltávolítva, akkor nem feltűnő. Ezzel szemben a fényezés árulkodó lehet, hiszen sok esetben látszik a matricázás nyoma, így esetleg felismerhetünk egy-egy feliratot, ami árulkodó jel lehet.

Használtautó vásárlásánál kikerülhetetlen lépés az alvázszám-lekérdezés, mely során az alvázszám alapján az adott oldal vagy szolgáltató összegyűjti az autóról elérhető összes rögzített információt. Ezekből aztán elkészül a jelentés, amelyben a felhasználó mindent ellenőrizhet, ami az autóról hivatalosan kideríthető. Egy ilyen jelentés birtokában rengeteg adat segítséget nyújt már a kiválasztás folyamatában is, a carVertical pedig hozzáféréssel rendelkezik a járműtörténeti adatbázisok egyik legnagyobb hálózatához, amely számtalan mennyiségű adatot tartalmaz a világ minden tájáról.

Ha mégis taxira vágyunk, inkább rendeljünk egyet a mobilunkon, mint hogy egy ilyen múlttal rendelkező autót vásároljunk!

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram