2023. június 14.

Így lehet számodra is kiberbiztos a nyaralás

A meggondolatlan posztok mágnesként vonzzák a bűnözőket a nyaralás ideje alatt.

Nem csak magát az utazást, de akár személyes adatainkat és jelszavainkat is elveszíthetjük, ha nem vagyunk elég körültekintők. 

Ha a föld összes emberét vesszük, akkor minden egyes személyre juthatna 3 hamis személyazonosság, a feketepiacon. Ennek ellenére olyan nagy jelentőséget nem tulajdonítunk neki, hiszen valamiért nem érezzük állandó, aktív fenyegetésnek. Ilyenkor, amikor beköszönt a nyár és újra megindulhatunk a csodás tengerparti városokba, biztosan észrevettük már, hogy az Instagram, a Facebbok és a TikTok feed is szinte másról sem szól, csak arról, ki milyen csodálatos helyen nyaral éppen. Az ilyen posztok gyakran tartalmazhatnak olyan személyes adatokat, amelyeket egyébként tilos lenne megosztani. Sokan azt vélik, ezeket úgysem nézi senki, csak maximum a család, vagy a barátok, de nagyon nagy tévedésben él, aki így gondolja.

„Ha mindez nem lenne elég, a tengerparton megörökített pillanatok a rossz kezekbe kerülve még súlyosabb következményekkel is járhatnak. Fontos felhívni a figyelmet, hogy a felmérések szerint a fél- és 6 éves kor közötti gyerekekről készült fotók 15%-a kevesebb, mint fél óra alatt a sötét web pedofilok által látogatott oldalaira kerül”

– hívja fel a figyelmet Hortobágyi Ágoston digitális stratéga, a DEKK Suli alapítója.

A veszély sokkalta nagyobb tehát, mint azt hittük, ennek ellenére sem magunkat, sem gyermekeinket nem védjük eléggé a közösségi térben. Ha a szülők nem mutatnak megfelelő példát ezen a téren, akkor gyermekük sem fogja megtanulni, hogyan is kellene biztonságosan használni a social media felületeket.

Na de akkor hogyan lesz biztonságos a nyaralás?

  1. Nem érdemes élőben közvetíteni, ahogy megyünk nyaralni - Ha mindenhova kiposztoljuk, hogy mikor és hova és meddig tartózkodunk távol nyaralás címszó alatt, akkor könnyen összerakhatják a bűnözők, hogy mikor szabad préda a lakásunk. Eztán gyakorlatilag gyerekjáték egy üres ingatlanba betörni. Ha szerencséjük van, nincs beriasztva sem és már pakolhatják is ki az egészet, mondjuk költöztető cégnek álcázva.
  2. Válogassuk meg, ki láthatja posztjainkat - Ha ország-világ láthatja, mikor hova megyünk, az értelemszerűen sokkal sebezhetőbbé teszi otthoni értékeinket, illetve minket is a nyaralás során. Arra, hogy csak ismerőseink lássák mit posztolunk, gyakorlatilag minden egyes platformon van lehetőség, leginkább a "láthatóság" menüpont alatt.
  3. Privát üzenet = jó üzenet - Ha bármit szeretnénk megosztani azonnal, inkább tegyük privát üzenetben. Arra azért elég kicsi az esély, hogy valaki ezt figyelve célzottan feltörje a fiókunkat.
  4. Ráérnek azok a képek - Ha a fotókat nem real-time tesszük közzé mobilról, hanem akkor, amikor már hazatértünk, sokkal nagyobb esély van rá, hogy biztonságos lesz a nyaralás.

A nyári időszak különösen termékeny kiberbűnözői szempontból, de a probléma természetesen nem csak erre a 3 hónapra korlátozódik. 2022-ben 24 milliárd jelszó és felhasználónév páros elérhető a kiberbűnözők piacán, ami a 2020-as felméréshez képest 65%-kal több. Ezek legtöbbször kamuprofilok egyébként, amiket leginkább valamilyen hasznonszerzési célból készítenek.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram