2023. június 20.

Felesleges eszköz vagy csoda-kütyü - Kell-e nekünk tablet 2023-ban?

Lehet reális alternatíva laptop helyett egy táblagép 2023-ban? És ha igen, akkor miért nem? A koronavírus-járvány előtti időkben a teljes tech közösség már temette a tableteket. Nem is véletlen, pár gyártó gyártott csak elfogadható minőségben életképes modelleket. Ilyen volt az Apple, Samsung, Lenovo, Microsoft, és persze pár kétes kínai gyártó. 

A pandémia egyik érdekes hozadéka volt a tabletpiac váratlan megerősödése. Egyik pillanatról a másikra rengetegen kényszerültünk arra, hogy otthonról dolgozzanak vagy tanuljanak, illetve a tartalomfogyasztási szokásaink is megváltoztak mely a mai napig érezteti hatását.

A felmerülő új kihívásokat sokan pedig tablet segítségével próbálták és próbálják most is megoldani. Kicsit visszatekintve, a szektor bukásának az oka az volt, hogy ezek az eszközök felnagyított mobilok voltak, és az operációs rendszer nem volt megfelelően optimalizálva, cserébe nagyon olcsók voltak. És az alacsony ár olyan kompromisszumokra kényszerített mindenkit, hogy használhatatlannak könyvelték el. 

tablet

Azonban most már észrevették a piaci résztvevők is, hiszen például az Apple belépő modellje, illetve a hasonló árban mozgó Samsung eszközök is alkalmasak munkavégzésre. Várhatóan a jövőben egyre több hasonló termék jelenik meg, és ebből fakadóan többen dönthetnek úgy, hogy notebook helyett egy ilyen eszközre ruháznak inkább be, kivéve persze, ha mondjuk gamerekről van, szó, akkor szükséges az erős gép.

A táblagépek legnagyobb előnye a méret, így könnyen vihetjük magunkkal őket, simán beférnek egy kisebb táskába, és akár tömegközlekedésen is tudunk rajtuk dolgozni. A másik előnye az, hogy a billentyűzet nem az eszköz tartozéka, tehát azt valahogy csatlakoztatjuk hozzá, ezért könnyen tehetjük meg azt, hogy öt perccel azután, hogy egy emailt gépeltünk be az asztalnál, már az ágyban nézzük rajta a Netflixet. A méret persze itt is fontos tényező, de azért már lehet olyan méretben is találni tabletet, ahol ebben nem kell kompromisszumot hoznunk. 

Alapvetően a legnagyobb hátrány, az a nagy teljesítmény leadására képes hardverek hiánya. Persze vannak olyan PRO tabletek, ahol mindent megkapunk, de ezeknek az ára még mindig meglehetősen magas, és azért az árért nem akarunk kompromisszumot kötni.

Amire oda kell figyelni az a kijelzők tekintetében, a nagy felbontás és a magas a maximális fényerő, hogy akár a szabadban is lehessen használni. De ezeket a kritériumokat, a 100 ezer feletti gépek bőven meglépik, és nem fognak csalódást okozni.

A másik meglehetősen fontos dolog nem más, mint az akkumulátor, hiszen ameddig az átlagos laptopok 3-4 órát bírnak egy töltéssel, a tabletek 8-10 óráig is ki tudnak minket szolgálni, ez persze a terhelés függvényében változhat, de nagy esély van arra, hogy közel kétszer annyi időt tudunk egy ilyen eszközön dolgozni.

A legfontosabb dolog, ha tényleg munkára akarjuk használni a gépet, akkor az a normálisan használható multitasking, azaz tudjunk több munkafolyamatot egyidőben futtatni. Egyszerű példa erre az, hogy ha egy dokumentumot szerkesztünk, vagy emailt írunk, akkor meg tudjunk mellette nyitni egy böngésző ablakot, esetleg térképet, csevegő programot vagy egy számológépet. Erre már a belépő modellek is sok esetben képesek, vegyes eredményekkel, ha ez fontos, akkor erre vásárlás előtt mindeneképpen kérdezzünk rá.

tablet

Az asztali felület a Samsung tabletekben (DeX) egy bizonyos szint felett elérhető, az Apple egy inkább a mobilra hasonlító megoldást kínál, ami sokak szerint jobb, sokak szerint meg nem, ez persze egyéni preferencia, de a Windows alapú tabletek természetesen teljesen megszokott felülettel rendelkeznek. A személyes véleményem az, hogy az utóbbi a legkisebb mértékben felhasználóbarát. 

Azonban a legfontosabb kérdéshez érkeztünk, mégpedig oda, hogy mire elég. A válasz egyszerű, az ártól függően szinte mindenre. Így én most egy közepes kategóriát veszek alapul, ez a 110-140 ezer forintos kategória.  

Az irodai alkalmazások (Word, Excel), videokonferencia szoftverek, képszerkesztők, böngészők terén itt nem kell kompromisszumot kötnünk, ezekre több mint elég. Mellette persze a játékok jelentős részére, illetve egyes nem 4K videóvágók futtatásához is elég. Aki ennél komolyabb feladatokra keres táblagépet, annak az erre szánt összeget jelentősen ki kell tolnia, de egyre jellemzőbb az, hogy mérnökök is ezekre teszik le a voksukat a fentebb már tárgyalt előnyök miatt.

Önmagában egy tableten nem minden esetben jó dolgozni, hiszen az érintőképernyőn kellene írni. Viszont, ha csatlakoztatunk hozzá vezérlő perifériákat, akkor már lényegesen jobbá válik a helyzet. Illetve az aktív tollak támogatása behozhatatlan előnyt tudott szerezni a laptopokkal szemben.

Végül zárásként a válasz a címben feltett kérdésre egyértelműen: igen, de nem a legolcsóbb megoldások. A legtöbb esetben alternatíva tud lenni egy tablet, sőt több előnye is lehet, mint egy laptopnak. Viszont nem érdemes rajta spórolni, hiszen utólag sem a memória, sem a háttértár nem bővíthető.

Illetve jelenleg még nagyon kevés az olyan termék, amely teljesen kiválthatja a hagyományosabb megoldásokat. Vásárlás előtt érdemes minden felmerülő kérdésnek utánanézni, és spórolás helyett, egy kicsit hosszabb távon gondolkozni. 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram