2021. szeptember 17.

Kiterjesztett valóság - elmosódik a képzelet és a valóság közti határvonal

Ugyan hazánkban még nem gyakran találkozhatsz ezzel a forradalmi technológiával, de gyanítom, hogy a következő években gyökeresen meg fogja változtatni mindennapi életünket a kiterjesztett valóságra épülő alkalmazások használata.

Miről is beszélünk pontosan?

A kiterjesztett valóság (AR – Augmented Reality) egy olyan technika, aminek során okoseszközök használatával a valóságos környezetünket bővíthetjük vizuális elemekkel úgy, mintha azok is a valódi környezetünk részei lennének. Mindezt valós időben tehetjük meg. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy mobilunk vagy tabletünk kameráján keresztül nézzük a környezetünket, és egy futó alkalmazás erre a képre további vizuális elemeket vetít oda. Például körbenézünk az utcán, és a mobil kameráján keresztül látjuk a közeli boltok, kávézók nyitvatartását, aktuális akcióit, programajánlóit is.

Miben más ez a virtuális valósághoz (VR) képest?

A virtuális valóság (VR – Virtual Reality) alkalmazása során, ha felveszünk például egy VR szemüveget, azzal bekerülünk egy virtuális térbe, arra a helyszínre, ahol az adott alkalmazás játszódik, és ezzel egyúttal teljesen ki is zárjuk a valós világot a környezetünkből. A kiterjesztett valóság esetén viszont ugyanabban a valós térben maradunk, erre a valóságra építi fel az AR alkalmazás a további vizuális elemeket.

Mi szükséges ahhoz, hogy AR alkalmazást használhass?

A kiterjesztett valóság mobil okoseszközökön működik. Kétféle feltétele van, hogy élvezhessük az AR előnyeit: egyfelől a mobileszköznek alkalmasnak kell lennie erre a feladatra, másfelől pedig szükséges egy AR alkalmazást telepíteni a mobilra.

Mit kell tudnia a mobilodnak az AR használatához? Szükséges, hogy legyen állandó netkapcsolat, beépített iránytű, gyorsulásmérő és GPS. Ha nem vagy biztos abban, hogy a készüléked tartalmazza-e mindegyiket, keress rá a neten arra, hogy AR kompatibilis mobil és meg fogod kapni a választ. Például itt is.

Ha a mobilod alkalmas az AR használatára, még szükséges egy alkalmazást is telepítened. Többféle létezik az alkalmazás áruházakban, ezek közül jónéhány még gyerekcipőben jár. Ha rákeresel az AR vagy Augmented Reality szavakra, megtalálhatod a neked megfelelőt a kapott listából.

Mire használható egy AR alkalmazás?

Talán emlékeztek még a 2016-os Pokémon Go őrületre, ami az Augmented Reality egyik első és rendkívül sikeres alkalmazása volt. Azóta az élet számtalan területén felfedezték az AR technológia által kínált új lehetőségeket. A szórakoztatóipar mellett a reklámipar és szolgáltatási szektor is egyre gyakrabban és egyre komolyabb intenzitással használja az AR megoldásokat. Ezeken túl számtalan tudományág, az orvoslás, a műszaki területek is mind többször látják meg a hatalmas lehetőségeket, amik ebben a technológiában rejlenek.

Képzeld el például, hogy az utcán egy filmplakátra nézve megnézheted a film előzetesét, vagy virtuálisan berendezheted a szobádat bútorokkal, netán felpróbálhatsz egy cipőt anélkül, hogy a cipőboltban levetted volna a polcról. Egy AR alkalmazás segíthet abban is, hogy megtaláld a bankod legközelebbi ATM-jét, vagy a neked megfelelő tömegközlekedési megállót. Esetleg kipróbálhatsz számtalan virtuális sminket, frizurát, hogy melyik áll legjobban neked, vagy élvezheted a buszmegállókban megelevenedő történeteket, amit a reklámozó cégek kínálnak. A játékipar is felfedezte magának az AR-t: számíthatunk arra, hogy a jövőben már nem csak kitalált környezetben, hanem a valós világunkban is fognak zajlani a játékok, ahol a településünk egyes részein kell majd a legkülönfélébb feladatokat megoldanunk ahhoz, hogy a játékban jutalmakat kapjunk. A fentieknél sokkal komolyabb felhasználási terület lehet, amikor az orvosokat műtét közben segíti az AR, vagy egy meghibásodott gép kijavításában nyújt nagy segítséget a mérnöknek.

Amiben biztosak lehetünk, hogy a fenti alkalmazások az elkövetkező években hatalmas, több milliárd dollárnyi piacot fognak jelenteni a gazdaság több területén is, mert innovatív megoldásaik nagy lehetőséget kínálnak a mindennapi életünk továbbfejlesztésére.

További cikkek Techvilág kategóriában

További cikkek Világháló kategóriában

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram