2021. november 20.

LCD vagy LED TV? Tudod a különbséget?

A technika fejlődésével egyre több típusú TV kijelző jelenik meg a piacon. A számtalan lehetőség megnehezítheti a vásárlásunkat. Hogy elkerüld ezt a problémát, a következőkben megismerkedhetsz a TV kijelző típusokkal és hogy a hétköznapi használat során miben térnek el egymástól. Mivel jelenleg a piacon két fő típust találunk, az LCD és LED TV-ket, ezért cikkünk is elsősorban ezekkel foglalkozik.

Miben különbözik az LCD és a LED tévék kijelzője?

Az LCD kijelző

✔ Az LCD nem más, mint a Liquid Crystal Display azaz folyadékkristályos kijelző. A kijelző felépítése kettő polarizált üvegből áll, mely között folyadékkristály helyezkedik el. Polarizálás hatására színek jönnek létre.
Pozitív jellemzője, hogy nem kell tartanunk a képernyő úgynevezett „beégésétől” hosszú használat során. Bizonyos LED TV típusok esetében előfordulhat ez a jelenség, mely maradandó kárt okoz a kijelzőben. Mindenképpen kiemelendő az LCD tévék ára, hiszen jóval alacsonyabb árkategóriába tartoznak, mint a LED kijelzővel rendelkezők.
Hátrányuk azonban a korlátozott betekintési szög és a fényerő. Ha emellett a típus mellett tesszük le voksunkat, akkor érdemes jól áttekinteni ezeket a jellemzőket.

A LED kijelző

✔ A LED szó a Light Emitting Diode, vagyis fényt kibocsátó diódát jelenti. Ezt azért érdemes tisztázni, mert sokan azt gondolják, hogy a LED TV egy teljesen új technológián alapszik. Valójában az LCD és a LED közötti különbség csupán – ahogy a nevéből is sejthető - a megvilágítás módjában rejlik, ugyanis a LED tévék esetében a képernyőt több LED dióda világítja meg. Ebből már kikövetkeztethető, hogy a LED tévék keskenyebbek és energiatakarékosabbak. A LED tévék az LCD elődeihez képest nagyobb fényerővel rendelkeznek és a betekintési szögük is jobb.
✔ Fontos megjegyezni, hogy a LED TV kijelzőinek a megvilágítása is kétféleképpen történhet: amikor a LED-ek a kijelző szélén helyezkednek el és onnan világítanak be, vagy a képernyő mögött vannak elhelyezve, mely egyenletesebb háttérvilágítást eredményez.

Miben jelent előrelépést a LED tévéken belül a QLED és az OLED technológia?

A QLED tévék technológiája a kvantumpontokon alapszik, melynek köszönhetően energiafogyasztásuk alacsonyabb, a színtartomány rendkívül széles, a fényerő pedig magas. Ezeket a tévéket a SAMSUNG fejlesztette ki, így ugyan márka tekintetében nincs sok választási lehetőségünk, méret szempontból azonban színes a kínálat.

A QLED-hez képest további előrelépést hozott a kijelzők világában az OLED. A kettő között a fő különbség, hogy a QLED tévék esetében szervetlen nanokristályokat alkalmaznak, az OLED tévék pedig szerves anyagot használnak, mely beégést eredményezhet. A beégés a kijelzőn lévő, statikus elemek esetében fordulhat elő, például ha sokáig nézünk egy csatornát, a képernyő sarkában lévő logó esetében szokott előfordulni.

Így térjünk is át az OLED-re, mely a legjobb minőségű képet fogja eredményezni számodra. Az ilyen tévéknél már nincs szükség háttérvilágításra (ellentétben a LED és a QLED társaival). Az OLED szóban található „O” az organikus szóra utal, mely a szén alapú anyagokat jelöli. Egyik fontos jellemzőjük ezeknek a tévéknek, hogy bármilyen szögből nézheted a kijelzőt, ugyanazt a képet fogod látni. A technikai újdonságot az jelenti, hogy a kijelzőn lévő minden egyes pixele saját megvilágítással rendelkezik, azaz nincs háttérvilágítás. (A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a technikai újítás abban rejlik, hogy a LED technológiára alkalmazták a korábban már létező, saját fényű, aktív paneles elgondolást. Ez korábban például a katódsugárcsöves és a plazmatévékre is jellemző volt.) Ez a gyakorlatban a színek gyors váltakozását jelentik, illetve hogy a fekete szín esetében a fekete tényleg teljesen fekete lesz, hiszen nincs háttérvilágítás a fekete pixelek esetében. Az OLED tévék fejlődtek megjelenésük terén is. Az új technológiának hála, kialakításuk keskenyebb, esztétikusabb, így szebb megjelenésűek.

Melyik a jobb választás? LCD vagy LED tévét vásároljak inkább?

A vásárlásnál legelső sorban el kell döntened, hogy mekkora összeget vagy hajlandó/tudsz költeni az új készülékedre. Ez a döntésed már sok esetben meg is határozza, hogy milyen típusú TV lesz az, amit hazaviszel a dobozban. Azt érdemes tudnod, hogy a LED tévék jóval magasabb árfekvésűek az LCD tévéknél. Ha számodra ez az elsődleges szempont, nem érdemes tovább hezitálnod, válassz LCD tévét. Ha viszont a magasabb fényerő, vagy a jobb betekintési szög, esetleg a könnyebb, elegánsabb kivitel és az energiatakarékosság sokat nyom a latba esetedben, akkor kétségtelenül a LED TV a jó választás számodra.
Összefoglalva tehát elmondható, hogy a LED tévék az LCD tévék továbbfejlesztett verziói. Érdemes figyelembe venni ezt a tényt, amikor új készüléket választunk. Ha tartani akarjuk a lépést, a legjobb döntés az OLED technológia, még ha mélyebben is kell a zsebünkbe nyúlnunk emiatt.

 

Milyen TV-t vegyek? Ebben a kérdésben ad iránymutatást Laci bá, legújabb videójában:

 

Itt válogathatsz jó áron tévék között.

További cikkek Tévézés kategóriában.
További cikkek Techvilág kategóriában.
További cikkek Tippek kategóriában.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram