2023. november 02.

Tíz felnőttből kilenc próbált meg lefogyni az elmúlt öt évben

Egy friss amerikai kutatás szerint az elmúlt öt évben tíz felnőttből kilenc próbált lefogyni valamilyen módon.

A megkérdezettek több mint fele jelenleg is szeretne lefogyni, ugyanakkor a válaszadók csak alig több mint negyede volt biztos abban, hogy meg is tudja ezt tenni. Török Eszter dietetikus szerint a leggyakoribb hátráltató tényező továbbra is az elszántság, a motiváció hiánya. Pedig akár három hónap alatt is kialakítható egy új, egészségesebb szokás, és ebben nagy segítségünkre lehet az okosóránk is.

lefogyni

Tíz felnőttből kilenc próbált valamilyen módon lefogyni az elmúlt öt évben

– derült ki egy idei amerikai felmérésből. A kutatásban megkérdezettek 56 százaléka jelenleg is szeretne lefogyni, de csak 22 százalékuk biztos abban, hogy ezt meg is tudja tenni. A válaszadók testsúlyuk csökkentése során számos nehézséggel szembesülnek, ideértve a motiváció fenntartását (28 százalék), vagy annak hiányát (27 százalék), az egészséges ételek fogyasztását (27 százalék) és az éhség leküzdését (27 százalék).

„Az életmódváltás során számos akadályba ütközhetünk, azonban gyakran saját magunk vagyunk az elsődleges akadály”

– mondja Török Eszter dietetikus.

„Az egyik leggyakoribb probléma az elszántság hiánya, de egyéb tényezők is befolyásolhatják az egészséges étkezést, például a családi környezet, amikor nehézséget jelent kétfelé főzni, vagy a valódi diétás választék hiánya a munkahely környéki étkezdékben.”

A szakértő szerint az életmódváltást tovább nehezíti, ha olyan betegségünk van, amivel csak lassabban, kitartóbb munkával sikerül elérni a célunkat. Emellett érdemes odafigyelni arra is, hogy kitől fogadunk el tanácsot a közösségi oldalakon ebben a témában.

A rendszeres odafigyelés akár 3 hónap alatt rutinná válhat

Török Eszter táplálkozási szakértő szerint az életmódváltás során előnyben vannak a szabálykövető személyiségtípusú emberek, a túl szabad időbeosztás pedig nehézséget jelenthet, mert úgy nehezebb rendszert kiépíteni az étkezésben.

A dietetikus szerint minimum 3 hónapig, de inkább fél évig szükséges odafigyelnünk, hogy az egy új rutinná váljon, és végül biztosabban ellenálljunk az egészségtelen ételek és étkezési szokások csábításának, illetve életünk részévé váljon a rendszeres sport.

Éppen a lefogyni vágyók új, egészséges szokásai kialakításában segíthet az okosóra. Egy átfogó elemzés szerint például azzal támogathat, hogy folyamatosan ösztönzi a fizikai aktivitást, elősegíti, hogy strukturáltabb formában mozogjunk, például rendszeresen eljárjunk edzeni, vagy akár csak sétálni. Emellett azzal, hogy megadunk különböző célokat, majd önellenőrzést végzünk, az óránk nagyban elősegítheti a viselkedés, végül a szokásaink megváltoztatását is. Mindezek eredményeképp az okosóra-felhasználók naponta akár 1800 lépéssel többet tesznek meg, az extra aktivitás eredményeképp pedig így több mint 1 kilogrammot is fogyhatnak öt hónap alatt.

Bizonyos gyártók pedig még ennél is tovább mennek a lefogyni vágyók motiválásában, a Huawei Egészség applikációjában például a célok elérésével érmeket gyűjthetünk, közösséget hozhatunk létre szeretteinkkel, barátainkkal, akikkel megoszthatjuk a napi mozgásunk teljesítményét és beállított egészségügyi adatainkat, ami tovább motiválhat a változtatásban, így könnyebb lehet lefogyni hosszú távon. Az új WATCH GT 4 órában, egyesítve a dizájnos megjelenést az egészséges szokásokra való ösztönzéssel, a számlap mutatós virágmintája egyre jobban kinyílik, ahogyan teljesítjük a napi mozgással kapcsolatos célunkat. Emellett az óra kalóriamérő funkciójával folyamatosan nyomon követhetjük a bevitt kalóriák és elégetett kalóriák számát, valamint a kalóriadeficitet.

Török Eszter dietetikus egyetért az okosórák életmódváltásban betöltött szerepével:

„Sokan büszkék arra, mennyi lépést tesznek meg egy nap és arra is alkalmasak ezek az eszközök, hogy a rendszeres futóedzések során követhető legyen a fejlődés, és egyre alacsonyabb pulzustartományban tudjunk nagyobb távokat, gyorsabban futni. De az okosóra segíthet abban is, hogy jobban odafigyeljünk az alvásunkra, méri, hogy mennyi ideig, és milyen minőségben alszunk. Számos kutatás bizonyította, hogy ha keveset alszunk, másnap sokkal éhesebbek leszünk, többet nassolunk, hogy ébren tudjuk maradni, és el tudjuk látni a feladatainkat”

– összegezte a szakértő.

Okostelefonok: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram