2023. július 28.

Az emberek több, mint 70%-a megbízik a mesterséges intelligenciában

A mesterséges intelligencia ma már nem csak az ipar, vagy a tudományos kutatások, hanem mindennapjaink része is.

Bármelyikünk kihasználhatja az A.I. által adott lehetőségeket és bizonyos felmérések szerint meg is bízunk az MI által adott válaszokban.

A tanácsok terén mindent ver a mesterséges intelligencia

A generatív AI-t gyakran használók leginkább a chatbotokkal, a játékokkal és a keresési célú alkalmazásokkal elégedettek, azonban nemcsak ezeken a területeken, hanem a személyes, mindennapi tevékenységek esetében is gyakran használják a mesterséges intelligenciát. Sőt, az emberek nagy része bízik abban, hogy a mesterséges intelligencia segít a pénzügyi tervezésben.

mesterséges

Az AI-rajongók azonban az élet egyéb területére is segítségül hívnák az AI-t. Világszerte a fogyasztók 67%-a úgy látja, hogy hasznos lenne, ha a generatív mesterséges intelligencia orvosi diagnózisokat állítana fel, illetve orvosi tanácsokat is kaphatnának tőle. Továbbá sokan megjegyezték, hogy izgalmas lehetőségnek tartják, hogy a generatív AI támogatásával pontosabb és hatékonyabb gyógyszerkutatásra kerülhet sor.

Emellett a fogyasztók kétharmada hajlandó tanácsot kérni a generatív MI-tól a személyes kapcsolatok vagy az élet- és karriertervek terén. Ez persze mindig veszélyekkel teli út, hiszen az AI amivel beszélgetünk nem feltétlenül ismer minket igazán, csak az alapján tud bármit is, amit mi elmondunk neki, vagy ugyebár amit a neten össze tud szedni. Hiába tűnik úgy, mintha egy ember válaszolna, ez sosem lesz igaz.

Az etikai problémákon nem igazán rugóznak az emberek

Olyan hamar belopta magát a mesterséges intelligencia az emberek szívébe, hogy a komoly etikai problémákon sem akadnak fenn, legalábbis egyelőre, pedig nagyon komoly álhíreket lehet már ezekkel az eszközökkel létrehozni. Az emberek az adathalászok miatt sem aggódnak túlzottan, illetve a szerzői jogi kérdések sem izgatják őket, pedig az AI generált zenék és képek rengeteg problémát generálnak és még ennyi kérdést vetnek fel a témával kapcsolatban.

A generatív mesterséges intelligencia ismertsége a fogyasztók körében világszerte figyelemre méltó, az elterjedés mértéke jelentős. Ugyanakkor a technológia működése és a hozzá kapcsolódó kockázatok terén rendkívül alacsony a tájékozottság

– nyilatkozta Niraj Parihar, a Capgemini Insights & Data Globális Üzletág vezérigazgatója és a cégcsoport igazgatótanácsának tagja.

A generatív mesterséges intelligencia önmagában nem „intelligens”, az intelligencia az emberi szakértőktől származik. A siker kulcsa az emberek által köréjük épített biztosíték, amelyek garantálják a kimenet minőségét."

Mindent egybevetve ez az egész AI dolog a nagyközönség felé olyan szinten gyerekcipőben jár, hogy nem várhatjuk el, hogy biztonságos legyen, Természetesen érdemes használni, de csak és kizárólag körültekintően és nagy odafigyelések mellett.

Internet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram