Lop az MI: Mesterséges Intelligenciával készült dalokat távolított el a Spotify.

A mesterséges intelligencia manapság a szóbeszédben nem is tűnik olyan újdonságnak, mint amekkora valójában.

Ötletünk sincs még, mi mindenre fogjuk hasznosítani, de már látjuk, miként lehet egy-két dolgot helyettesíteni vele az életben, hogyan tudunk segítségével könnyebben tanulni, vagy jelen esetben milyen módon tudjuk akár zeneszerzésre is használni.

Az AI generált képek ellepték az internetet, hiszen brutális minőségűek és nagyon kevés munkával lehet őket elérni. Gyakorlatilag, ha előfizetünk valamelyik verzióra, pár jó mondat és meg is van a képsorozat, mint például kutyák, ha országok lennének, vagy épp háborús képek, de fegyverek helyett gitárokkal stb. Ez mind jópofa és elég jó poén, de amikor átnyergelünk a zene univerzumába, akkor már nem annyira vicces ez.

A Spotify közleménye szerint több mint tízezer olyan dalt távolított el platformjáról, mely mesterséges intelligencia által generált.

Ezeket mind egy Boomy nevű applikációval készültek, amely hasonlóan működik, mint a képgenerátor, csak itt zenével. Rövid szöveges elképzelések alapján állít elő dalokat, amelyik gyakorlatilag azonnal elkészülnek, ráadásul olyan formátumban, hogy akár azonnal tölthetjük is fel őket bármilyen streaming platformra. Ez így önmagában nem tűnik veszélyesnek, de ha jobban belenézünk a Boomy által közölt adatokba, akkor már kicsit ijesztő is lehet a dolog, hiszen egyelőre kb. 15 millió dalt generáltak így, ami a világon összesen elérhető zenék körülbelül 15%-a. Ezt a számot az elmúlt 2 évben sikerült produkálni.

További problémákat generál a tény, hogy a Boomy létező dalokból is szed ki elemeket, így híres menős slágerek vokáljait is volt, hogy belerakta AI generált dalokba. Ez nyilvánvalóan szerzői jogi konfliktushoz vezetett, aminek orvoslásaképp a tömeges törlés jelentett megoldást.

Emellett érdemes megemlíteni a pár héttel ezelőtt napvilágot látott élő David Guetta felvételt is, ahol a világhírű zenei producer egy olyan dalt mutatott be, amelyen Eminem rappel, holott soha nem készítettek közös dalt a való életben. Marshall Mathers hangját AI generálta eddigi produkciói és hanganyagai alapján. Ez elég rémisztő ahhoz képest, hogy 50 évvel ezelőtt még bőven szalagra készültek a felvételek kizárólag analóg megoldásokkal.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram