2023. június 14.

Bemutatkozott a világ első mesterséges intelligenciát használó főzőrobotja

A mesterséges intelligencia egyre inkább mindennapjaink részévé fog válni.

Az ételeink elkészítésével rengeteg időnk megy el, főleg ha rendszeresen főzünk magunkra, átlagosan egy teljesen egyszerű, hétköznapi étel is minimum egy órát igényel. Amennyiben vendéglátásról beszélünk, már más mértékekben kell gondolkodni. A főzés reggeltől estig tart, szinte megállás nélkül. A szakácsiskolában úgy tanítják, hogy amennyiben éppen nincs mit csinálnod, akkor valamit elrontottál.

Elkerülhetetlen volt tehát, hogy elkészüljön egy olyan robot, ami főz helyettünk. Nem összekeverendő a robotgéppel, ami segít bedagasztani a tésztát, itt egy nagyon komoly, összetett, mesterséges intelligenciát használó eszközről van szó, amelyet a World Travel Catering & Onboard Services Expo (WTCE) kiállításon mutatott be a Dnata, amely az Emirates légitársaság földi kiszolgáló vállalataként működik.

Mesterséges intelligencia, tökéletes minőség

"Az új főzőrobot kereskedelmi, éttermi és az otthoni konyhák jellemző főzési feladatainak elvégzésére egyaránt alkalmas. A Moley Robotics cég közreműködésével kifejlesztett gép képes nagy mennyiségben, pontosan újraalkotni a különböző fogásokat a séf előre megadott utasításai alapján." - olvasható a Dnata közleményében.

A robot gépi tanulással és kifinomult érzékelőkkel rendelkezik, így hajszálpontosan ki tudja mérni az összetevőket és a főzési technikák sem jelentenek neki gondot. Garantáltan százból százszor képes ugyanazt az ételt ugyanolyan minőségben produkálni. Mindemellett képest a teljes higiéniai biztonság betartására, hiszen ebben leginkább az emberi tényező szokott a legnagyobb problémát jelenteni.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram