2022. június 03.

Metaverzum – út egy új dimenzióba

A Metaverzum egy virtuális valóságokból álló világ. Egy olyan univerzum, amely a virtuális térben létezik és hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a valódi világunk, melyben fizikailag létezünk.

Jelen állapotban egy számítógépes játékra emlékeztet minket, melynek nincs végigjátszható története. Nyílt digitális tér, melyen belül a cégek is jelen lehetnek, márkaboltot nyithatnak, nemzetek képviseltethetik magukat, vagy akár virtuális koncerteket is rendezhetnek az erre vállalkozó előadóművészek.

A fizikai térben játszódó világunkhoz hasonlóan itt is járhat-kelhet az ember és kapcsolatba léphet a világ többi lakójával. Vásárolhatunk benne, szórakozhatunk, szociális életet élhetünk.

A közel 20 éves Metaverzum

A tech-világot követők már 2013-ban hallhattak hasonló kezdeményezésről, mint a Facebook alapítója által életre hívott Metaverzum. Talán többeknek ismerősen cseng a Second Life elnevezésű alkalmazás, mely anno eme virtuális élet ígéretét hozta el. Avatarokkal lehettünk részesei ennek a világnak és társadalmi életet élhetünk benne, mindössze egy ingyenes szoftverkliensre volt szükségünk, hogy csatlakozzunk.

A Second Life nem hozta meg azt a sikert, amelyről Mark Zuckerberg álmodik, mivel rendszeres látogatóinak száma sosem érte el az egymilliónál több főt.

 

Milyen technológiák vegyülnek napjaink metaverzumjaival?

 

NFT:

Az NFT (non-fungible token), más néven nem helyettesíthető zseton 2017 óta létezik, működése a Ethereum kriptovaluta blokklánc technológiáján alapul. Az NFT képhez, animációhoz, videóhoz, hangfájlhoz kapcsolt kódsor, mely az eredetiség igazolására szolgál.

Eladóként korlátozhatjuk a darabszámot sorszámmal ellátva az NFT-t, a vásárló pedig kriptovalutával licitálhat a tartalomra. A blokkláncokkal a digitális térben is megoldhatóvá vált, hogy valami egyedi és megismételhetetlen legyen, mert digitális egységek rögzítik a lenyomatot, a tranzakció idejét, a tulajdonost, a szerződést, s mindez nyilvános és visszakövethető.

Blokklánc (Blockchain):

A blokklánc nem egyenlő a kriptovalutákkal, ezért először is nem árt tisztázni, hogy noha a bitcoin és társai valóban erre a technológiára épülnek, a blokklánc használati köre ennél jóval tágabb. A blokklánc lényegében egy digitális rekordokból (blokkokból) álló lista, amelynek minden eleme titkosítva van a tranzakciók során. Miután egy rekordot ellenőriztek, bekerül a láncba, és többé már nem lehet kitörölni vagy módosítani. Egy kicsit az autók szervízkönyvéhez hasonlít, amelybe a jármű élettörténetének minden fontos eseménye bekerül, csak épp itt még annyi lehetőség sincs a hamisításokra, mint a valódi szervizkönyveknél.

 

Mi hozta életre?

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mégis miért központi téma a Metaverzum napjainkban, és mi hajtja előre ennek mielőbb megvalósítását?

Technológiai fejlődés

Ha újranézünk pár régi sci-fi filmet, sokszor megmosolyogjuk a látványvilágot és az akkori elképzeléseket a jövőről. Bár jövőbe látni nem tudtak akkor sem, mégis sok film megálmodta már a Metaverzumot, mint virtuális közösségi teret. Ennek megvalósulásához csak a számítástechnika fejlettségi szintje húzott határokat. Ma már az egyik legnagyobb iparággá vált ez a technológia, és rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőségeket nyit. A VR szemüvegek megjelenésével és a közösségi média platformok fejlődésével egyre közelebb kerülünk a 30-40 éve megálmodott fantasztikus világokhoz.

Üzleti érdek

Mára már elegendő tapasztalat áll rendelkezésére a piaci szereplőknek ahhoz, hogy mekkora értéket képvisel egy közösségi platform, és hogy milyen üzleti lehetőségek rejlenek egy Metaverzumban. Egy nagyszabású versenynek lehetünk szemtanúi, ahol a techóriások egy egyeduralkodó felület létrehozásán fáradoznak. A "nyertes", a legnagyobb népszerűséget generáló platform lehet a mai közösségi média utódja. Sokan úgy látják, hogy akár az egész jelenlegi világhálót leválthatja ez a virtuális tér.

 

Hogy lehetek a részese?

Megannyi cikk és értekezés zajlik a Meta által bemutatott metaverzumról, de nagyot csalódnak, akik azt gondolják, hogy csak egy regisztrációra vannak ettől a különleges világtól. Sajnos a Meta által beharangozott szolgáltatás egyelőre nem érhető el, de már most egész sokat lehet tudni róla. Szórakoztató videók nyomán megismerhetjük a cég Youtube csatornáján.

Amíg a nagy közérdeklődésnek örvendő Meta által kínált virtuális világ még úton van, bármikor kipróbálhatjuk ezeket a már létező platformokat:

 

Decentraland

A Decentraland egy olyan metaverzum, amely a virtuális valóságot a blokklánc technológiával kapcsolja össze. Vetélytársaival ellentétben a játékosoknak közvetlen irányításuk van ezen online világ szabályai felett. Ezt blokkláncon keresztül tehetik meg.

A DAO (decentralizált autonóm szervezet) token tulajdonosokból áll, és lehetővé teszi számukra, hogy közvetlenül szavazzanak a játékon belüli és a szervezeti házirendekről. Ez a mechanizmus mindent érint, az engedélyezett tételektől kezdve a DAO kincstárába történő befektetésekig.

 

Sandbox

Egy számítógépes játék, mely rendelkezik a metaverzum tulajdonságaival. A felhasználók alkothatnak, sőt az általuk létrehozott online tartalmat el is adhatják, kereskedhetnek vele.

 

Axie Infinity

A Pokémon modern, metaverzumba átültetett változata. A felhasználók digitális állatkák megvásárlásával és létrehozásával Pokémon “mesterekké” válhatnak. Ezek a digitális kedvencek a felületen keresztül mérhetik össze erejüket és NFT-k formájában vannak jelen.

 

Bloktopia

Ebben a metaverzumban egy 21 emeletes virtuális felhőkarcolóban vásárolhat magának irodát, kiállítási helyet, vagy boltot a felhasználó. Az így létrejött virtuális közösségi tér és piac a kripto világ iránt érdeklődöket vonzza magához.

 

Zepeto

A Zepetot kifejezetten közösségi hálóként hozták létre, mely hordozza a metaverzum tulajdonságait. Ezt az online teret nagyrészt a legfiatalabbak használják.

 

Roblox és Nikeland

A platform felületén keresztül rengeteg játék közül választhatunk, és magunk is létrehozhatunk újakat. A LEGO-hoz hasonló módon, de a virtuális világban építkezhetünk, amelyet aztán megoszthatunk a többi felhasználóval. Különlegesség, hogy a Nike a Roblox csapatával közösen létrehozott egy elsősorban sport játékokra specializálódott platformot is. A játékosok ügyességüket az egyénre szabható (és Nike termékekkel parádézó) avatarokkal tesztelhetik le.

 

Gather

A Gather a valós idejű videó kapcsolat és chat szempontjából ragadta meg a témát. A felületen keresztül a felhasználók élő kapcsolatban lehetnek - miközben játszanak vagy különböző alkalmazásokat használnak - így még szorosabbra fűzhetők a családi, baráti, vagy munkahelyi kapcsolatok.

 

BollyHeroes

A kezdeményezés célja, hogy egy virtuális Bollywoodot hozzon létre, ahol az NFT-k játszák a szerepeket. A felhasználók így maguk is rendezővé válhatnak, és új filmeket, sorozatokat, vagy akár játékokat is létrehozhatnak.

 

Somnium Space

A Somnium Space azon dolgozik, hogy létrehozza a felhasználók halhatatlan tükörképét. A platform célja, hogy az emberek beszélgethessenek hozzátartozójukkal annak halála után is. Természetesen mesterséges intelligenciáról van szó, sajnos a fizikai létünk múlandó.

Veszélyes vagy hasznos?

Sokan találják ijesztőnek a metaverzum nyújtotta lehetőségeket és az azokban rejlő veszélyeket. A nagyfokú szabadság és a könnyed virtuális tér az online zaklatások melegágyává válhat és az ember egészséges gátlásai sem működnek majd úgy, mint a megszokott, fizikai életünkben.

A cyberbullying mellett tovább mélyülhetnek a közösségi médiában már több éve jelentkező adatvédelmi dilemmák. A Metaverzum és a hozzá használható eszközök lehetővé teszik majd a cégek számára, hogy monitorozhassák a felhasználó legapróbb reakcióit is, ezzel még érzékenyebb személyes adatokhoz jutva. A legújabb prototípusok sokszor rendelkeznek arc-, szem-, test- és kézkövető technológiával. Létezik olyan is, amelyik még elektroencefalogram (EEG) technológiát is alkalmaz az agyhullám-mintázatok felvételére.

Vajon közelebb hoz majd minket vagy még inkább elszigetel egymástól ez a tökélyre fejlesztett virtuális valóság? Már nem kell sokat várni és mindannyiunk számára kiderül.

 

További cikkek Világháló kategóriában

További cikkek Techvilág kategóriában

Akadozik az otthoni WiFi hálózatod?
Legjobb megoldás otthonod biztonságos és teljes WiFi lefedettségéhez!

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram