2021. április 14.

Mikor fontos igazán a sávszélesség?

Jóval többen és sokkal többet használjuk az internetet Covid idején. Vajon mind tisztában vagyunk azzal, hogy háztartásunkban mekkora sávszélesség az optimális? Vagy hogy milyen netes tevékenység mekkora sávszélességet „emészt fel”? Erre próbálok választ találni a következőkben.

Amikor nem a méret számít...

A szimpla internetes böngészéséhez nincs szükség komoly sávszélességre, értem ez alatt a 100mb/s vagy efölötti teljesítményt. Saját tapasztalatom alapján erre a célra a 10mb/s - 100mb/s is bőven elég. Egy YouTube videó sem akad, akkor sem, ha a legjobb minőségben nézem, de így van ez a közösségi oldalakkal is.

És amikor nagyon is...

Vannak olyan esetek, ahol többre vágyunk a puszta böngészésnél. Nagyobb méretű fájlok le- és feltöltésénél (például grafikai munkáknál) már kötelezőnek mondható az elérhető legnagyobb sávszélesség, mivel jelentős időt megspórol nekünk a nagysebességű internet.

Már egy ideje nagyon menő az online streamelés, ahol szintén nem csak a letöltési sebesség fontos, hanem a feltöltés is, hogy az előadók megfelelő minőségben tudják közvetíteni az élő adásukat. A legismertebb játékok közvetítése már Magyarországon is több százas/ezres közönséget vonz szinte napról-napra. League of Legends, CSGO, Dota2, Fortnite, csak hogy tényleg a legnépszerűbb gémeket említsem.

A fiatalok körében ez ma már alap, így szülőként érdemes a nagyobb netes csomagokat megcélozni, hogy a következő egy-két évben erről ne kelljen újra egyeztetni családon belül, ugye értitek mire gondolok?

Ha nagy sávszélességünk van, használjuk is ki!

Amikor eljutottunk odáig, hogy beköttettük a kívánt szolgáltatást, már csak néhány dologra kell figyelnünk, hogy az adott sávszélességet ki is tudjuk használni.

  • Ha asztali számítógépünk van, lehetőleg ahhoz közel legyen a routerünk, így közvetlen kábeles kapcsolatot tudunk biztosítani, ami azt eredményezi, hogy a teljesítmény közel 100%-ban „felhasználható” lesz.
  • Laptopok, tabletek, mobilok és egyéb eszközök esetén, amik WiFiről jutnak internethez, sajnos nem tudják a maximális teljesítményt nyújtani. Ez a kábel nélkül használt termékek hátránya, ezzel sajnos számolnunk kell.
  • A lakásunk mérete és az abban lévő falak vastagsága is számít, így ahol nagy családi házról beszélünk, érdemes lehet több vagy egy nagyobb teljesítményű routert beszerezni. Az is megoldás lehet, ha olyan eszközt használunk, ami vezeték nélkül tovább tudja osztani az internetet, például WiFi extenderrel.

Ha többen használják egy időben, megoszlik a sávszélesség

Akár otthon, akár céges környezetben szeretnénk használni a netet, amikor az internetes szolgáltatást megrendeljük, a kiválasztandó sávszélességnél az alábbiakat mindenképp vegyük figyelembe:

  • A szolgáltató által nyújtott sávszélesség a hozzánk beérkező internetes hálózat teljesítménye. Ha ezt a mi kis helyi hálózatunkat egy időben több eszközön is használjuk, ez a sávszélesség megoszlik az éppen használt eszközök között. Ezért fontos felmérnünk, hogy előreláthatólag hány eszközön fogjuk használni a kínált sávszélességet.
  • Nem csak azt érdemes tudnunk, hogy hányan fogják használni a sávszélességünket, hanem azt is, hogy az egyes felhasználók jellemzően milyen célra használják majd. Ahogy fentebb írtam, nem mindegy, hogy csak egyszerű böngészésre vagy streamelésre, grafikai munkára, esetleg online játékra használják a közös sávszélességet az egyes felhasználók.

Amikor extrém sávszélességre van szükség

Vannak olyan rendezvények, ahol minden számítógéphez a lehető legnagyobb sávszélességet szükséges használni, hogy biztosan ne legyen gond. Például egy e-sport világbajnokság közvetítése közben, amit több millióan néznek élőben.

A sávszélességünk mérése

Tényleg azt a sebességet kapjuk, amire előfizettünk? Egyszerű módszer létezik arra, hogy mérjük a szolgáltatás tényleges sebességét az adott pillanatban. Ha érezzük, hogy lassabban töltenek be a videók, ha akadozik az élő adás, vagy ha számszerűen látjuk, hogy a fel/letöltés nem azt a számot mutatja, amit már megszoktunk, akkor mérjünk sebességet.

A sebességmérés legegyszerűbb megoldása, ha a böngészőnk (Firefox, Chrome, Opera, stb.) keresőjébe rákeresünk a „speedtest” szóra. A találatok közül a nekünk szimpatikusat kiválasztva pár kattintás után már méri is, hogy mennyivel dübörög a le/feltöltés.

Abban az esetben, ha a mérés igazolja a megérzésünket, és tényleg lassabb az internet, első sorban érdemes ellenőrizni, hogy az éppen futó alkalmazások frissítenek-e, fut-e bármilyen letöltés, használja-e az adott pillanatban hálózatunk sávszélességét bármilyen eszköz. Sebességmérésnél ugyanis akkor kapjuk a szolgáltató által nyújtott sávszélességhez legjobban közelítő eredményt, ha a mérés pillanatában a legkisebb mértékben használjuk a hálózatot.

Egyszerűen tudsz sebességet mérni a Tarr Kft. oldalán is.

További cikkek Tippek kategóriában.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram