2021. július 20.

Milyen játékokat tolunk 2021-ben?

A legkönnyebben úgy tudjuk rövidíteni a játék bevásárlási listánkat, ha tudjuk, milyen műfajú játékok tetszenek nekünk a legjobban. Végigveszem, hogy 2021-ben milyen népszerű játéktípusokkal játszunk, azokhoz milyen gépre van szükségünk, és azt is, hogy az egyes típusokkal mely korosztályok nyomulnak leginkább.

Az alábbi műfajok több platformon is megtalálhatók. Asztali gép mellett konzolokon, valamint okostelefonokon is találkozhatunk velük.

Akció játékok

Eléggé tág műfaj az akció játékoké: ide tartoznak a lövöldözős (shooter) és verekedős játékok is. Közös jellemzőjük, hogy gyors reagálás és ügyesség szükséges a sikerhez. Nem túlzok, mikor azt mondom, hogy az akció játékok szépsége már szinte a teljesen realisztikus hatás felé közelít. Egy háborús front testközeli élménye a számtalan fény- és hangeffektussal, vagy egy Mortal Kombat típusú játék küzdelmei már tényleg lenyűgöző élményt nyújtanak.

Ezeket a játékokat már tizenéves kortól játsszák, annak ellenére, hogy néhány elég véresre sikerül, és akár korhatáros besorolást is kap. Érdemes lehet ezért néha ránézni, hogy mivel is játszik a gyermekünk.

Az akciójáték műfaj minden platformon hasít. Legalább annyian játsszák konzolokon, mint asztali gépeken, és telefonon is egyre népszerűbbek. Főleg a fiatalabb korosztályok körében népszerű, akiknek még nincs elég erős asztali gépe vagy legújabb típusú konzolja. Azonban a kategóriában léteznek olyan játékok is, amik igencsak izmos gépet kívánnak, ez az idősebb korosztályok felé nyitja ki az akciójátékok széles műfaját.

Battle Royale

2021-ben a legnépszerűbb játékmód, amit a játékfejlesztők jól meg is lovagolnak: a nagyobb, többjátékos módot is használó programoknál már kötelező elem ez a játékmód.

A játékmenet lényege, hogy a levegőből érkezünk meg a pályára, ahová hozzánk hasonlóan több játékos is becsatlakozik. A cél, hogy a többi játékost legyőzve egyedül maradjunk talpon az adott pályán. A fegyvereket és a ruhákat, esetleges buffokat (képességet javító tárgyak) a pályán kell összeszedni, így ha egy játékos gyengébb képességű, mint egy másik, az összeszedett tárgyainak köszönhetően is lehet esélye a győzelemre.

Ezzel a műfajjal minden korosztályra céloznak, ezért az animációs grafikától a totál valósághűig mindent megtalálunk.

A kiemelkedő érdeklődés miatt több ilyen műfajú játékból is rendeztek már nagysikerű világbajnokságokat.

MOBA

Vagyis online többjátékos csatamező. A játékban két csapat küzd egymás ellen. A cél, hogy lerombolják az ellenfél csapat központi bázisát. Az egyes játékosok a csapat egy-egy karakterét irányítják különböző képességekkel. Az egymástól eltérő karakterek képességeit felhasználva többféle hatékony csapatstratégiát lehet alkotni. Ez a műfaj is újabb és újabb játékokat szül, bár a műfajt megalapozó játékok is még mindig nagyon népszerűek. Folyamatosan frissülnek új küldetésekkel, a karakterekhez illő speciális megbízásokkal.

Ezekhez a játékokhoz egy gyengébb gép is elég vagy akár egy telefon. Így a játékosbázis garantáltan széles marad.

RPG

A szerepjátékok is nagyon népszerűek, ez a műfaj talán az idősebb korosztályban hódít inkább. Már ha a 20+ játékosokat idősebbnek lehet nevezni.

A műfaj lényege, hogy egy karakter bőrébe bújva a játékos igyekszik megoldani a karaktere előtt álló kihívásokat a játéktervezők által megalkotott világban. Fontos a játék története, a karakterünk fejlődése, itt jó nagy pályákon fedezhetjük fel a világot. Akár egy hajón élő kalóz is lehetünk, vagy egy középkorban élő fejvadász, esetleg egy időben visszautazó ügynök és még rengeteg más karaktert is megformálhatunk.

Ezeknek a játékoknak a gépigénye változó. Van, amelyikhez elég egy gyengébb gép, de van olyan is, amihez kifejezetten combos PC vagy telefon kell, a konzolokból pedig egyértelműen a legújabb mutatja a legszebb formát.

Szimulátorok

Képzeld el magad egy Forma 1-es autó kormánya mögött ülve, egy harci repülő botkormányát szorongatva, vagy egy cross motort irányítva. A szimulátor játékok pont ezt az érzést próbálják közvetíteni. Mintha te ülnél a pilótafülkében és te irányítanád a járművet. A műfaj népszerűségét jelzi, hogy már hazánkban is rendeznek komoly szimulátor versenyeket. Leginkább az autósportok szerelmesei élhetik ki vágyaikat ezekben a játékokban. Egy komoly játékhoz komoly gép is kell, főleg ha valaki igazi szimulátort épít kormánnyal, gázpedállal, hidraulikus rendszerrel.

Ezt a műfajt inkább az idősebb korosztálynak szánták. Azt ugyanakkor kétlem, ha a család kisöcsije meglátja apát a kormány mögött ülve játszani, nem érez késztetést kipróbálni, milyen lehet apa helyén ülve vezetni a versenyautót.

Maguk a szoftverek is sokat fejlődtek, mára szinte realisztikus szintre jutottak. Ehhez azonban elég komoly masinára van szükség, ha a maximális látványelemeket szeretnénk élvezni.

Böngészős játékok

A végére hagytam a legegyszerűbb játékokból álló műfajt. Böngészőnk segítségével bármilyen játékot meg tudunk találni, a főzőstől a focilabda fejelgetősig, a sminkestől a szókirakósig.

Ezzel a legtágabb műfajhoz érkeztünk el, amit a legolcsóbb gépekkel és telefonokkal is tudunk játszani. Természetesen ilyen kis elvárás mellett el kell engednünk a realisztikus ábrázolást, ezek a tényleg igazán egyszerű kis játékok, amelyek közül biztos talál olyat az ember, ami őt szórakoztatja. A korosztály megint elég széles, talán úgy fogalmaznám meg, hogy a csecsemőkort kinőtt gyermekektől kezdve bárki megtalálja a számára megfelelőt.

Remélem kedvet kaptatok, hogy kipróbáljatok olyan műfajt is, amit eddig nem volt alkalmatok. Ha szülők vagytok és van egy kis időtök, próbáljátok ki a játékot, amivel a gyerek is játszik! Egyrészt jó szórakozás lesz (a gyerekednek garantáltan), másrészt megtapasztalhatjátok, hogy a „csak játék” nem is mindig olyan egyszerű.
Jó szórakozást!

További cikkek Gémer kategóriában

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram