2023. július 12.

Minden második magyar online vásárol autót

A magyarok 50%-a online vásárolja meg következő gépkocsiját, ráadásul nagyon merészen kockáztatnak, inkább olcsóbb használtat vesznek, amennyiben sikerül az igényeknek megfelelőt találni.

Mint azt jól tudjuk, ahogy kihozunk egy autót a szalonból, egyből jóval kevesebbet ér. Persze nagyon nagy varázsa van kigurulni egy szalonból egy olyan autóban ülve, amelyben még senki más nem ült, de ennek rendesen megkérik az árát. Nyilván a garancia és egyéb szolgáltatások sem elhanyagolhatók itt, de azért lássuk be, az átlag magyar ember az átlag magyar pénztárcájával nem így gondolkodik.

"Mindenki a maga egyéni szempontjai alapján választ használt autót, de egy autó beszerzése minden esetben komoly döntés, és kiderült, hogy a vásárlók a különböző országokban más-más stratégiával választják ki a számukra megfelelő járművet. Az autótörténeti jelentésekkel foglalkozó carVertical Magyarországon és további hét országban végzett kutatást, hogy megismerje a járművásárlási döntéseket befolyásoló tényezőket."

- fogalmazza meg a carVertical szakértője

Ha a magyar ember használt autót vesz, vállalja a kockázatot

A carVertical által végzett kutatás szerint a hazai autóvásárlók 46,3%-a online piactereken, illetve a közösségi médiában fellelhető apróhirdetések között böngészve, vagy ehhez hasonló oldalakon keresi legújabb használt személygépkocsiját, és többnyire nem önvezető Teslát vásárol.Ehhez képest csak körülbelül majdnem 20% vásárol márkakereskedésben, illetve kb. 16% vesz használtautó-kereskedőtől. Ez értelemszerűen az árak közti különbségnek tehető be.

magyarok

De mit is képes nyújtani egy márkakereskedés?

Egy márkakereskedés sokkal nagyobb átláthatóságot biztosít, mint egy magánszemély. Itt alaposan ellenőrzik a raktáron lévő autókat, gyakran kínálnak garanciák, illetve más egyéb biztosítékot.

„A kutatásból az is kiderült, hogy Magyarországon az autóvásárlók 13,9%-a a barátaitól vagy a rokonaitól vásárol autót. Ez a vásárlói csoport jellemzően olyan módszereket keres, amelyekkel csökkentheti a rossz üzlet kockázatát, ezért vásárol az általa megbízhatónak tartott barátoktól vagy rokonoktól”

– magyarázza Matas Buzelis, a carVertical kommunikációs vezetője.

Na de akkor milyen lépéseket tegyünk, hogy ne járunk pórul?

Itt van pár tipp, miket lehet megtenni a vásárlás előtt biztonságunk érdekében:

  • Mindig érdemes megkérdezni az ismerősöket, hogy ők hogyan csinálták, hiszen ha már egyszer valaki elkövetett valami hibát, abból tanulhatunk. Ez gyakorlatilag mindenre igaz, de az ilyen nagyobb beruházásoknál elengedhetetlen.
  • Vigyünk magunkkal valakit aki ért hozzá. Egy autószerelő ismerős, egy elvakult barát, aki minden szabadidejét az autók között tölti nagyon hamar ki tud szúrni olyan dolgokat, amit esetleg mi átlag laikus felhasználók nem vennénk észre.
  • Menjünk el egy körre! Vigyük magunkkal az eladót és vezessük kicsit az autót. Egy hidegindításból, egy lejtőn kapaszkodásból, vagy épp egy erősebb fékezésből egész sok mindent le lehet szűrni.
  • Járjuk körbe, nyissunk ki mindent, feküdjünk alá, hallgassuk meg! Ha furcsa varrógépszerű hangot hallunk, vagy folyik belőle valami, vagy nem nyílik a csomagtartó sok minden kiderülhet azonnal, ami miatt esetleg elállhatunk a biznisztől, vagy jobb alkupozícióba kerülünk.
  • Próbáljuk meg megkeresni online az autó történetét. Ez talán a legmodernebb megoldás arra, hogy kicsit jobban belelássunk a járműbe, amit venni szeretnénk

„Meglepett minket az a tény, hogy Magyarországon a megkérdezettek háromnegyede (76%) tudja, hogy mi az alvázszám (VIN). Ez is azt mutatja, hogy az autóvásárlók nagy része körültekintő, de az alvázszám fontosságát is jelzi – ez alapján ugyanis minden elérhető információ kideríthető egy adott járműről”

– magyarázza Buzelis, a carVertical munkatársa.

Minél drágább az autó, annál körültekintőbb az ember

Ez is értelemszerű valahol, hiszen minél nagyobb összeget kell kiadnunk a kezünkből, annál jobban meggondoljuk azt. De miért ne lehetnénk az olcsóbb autókkal is ilyen szinten körültekintők? Persze így is futhatunk lukra, így is járhatunk rosszul, de ha ezt a pár apróságot betartjuk és megpróbáljuk körbejárni a kinézett járművet, akkor talán kisebb eséllyel járunk pórul.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram