2023. november 24.

Mobilház lehet a fenntartható jövő megoldása

Olcsóbb opció válthatja ki az építkezést

A KSH adatai szerint az építőipari ágazat termelői árai több mint 17 százalékkal emelkedtek a második negyedévben: az áremelkedést elsősorban a költségek növekedése, ezen belül a munkabérek emelkedése és egyes építőanyagok drágulása okozta. Ezzel párhuzamosan Magyarországon soha nem látott mértékben nőhet a mobilházak iránti kereslet a közeljövőben.

Noha immár a környező országokban is egyre népszerűbbek a mobilházak, itthon még csak most kezd elterjedni ez az opció, ami nem csak azoknak kínál megoldást, akik gyorsan és olcsón szeretnének házhoz jutni, de azoknak is, akik számára fontos a környezetkímélő építkezés és a korszerű, olcsó fenntarthatóság.

A covid óta egyre több cég állt át a home office munkavégzésre, ami miatt jócskán felértékelődött az otthon töltött idő, de sokan vágynak a nagyváros nyüzsgéséből egy csendesebb, természetközelibb környezetbe vagy akár csak időnként lenne szükségük egy kis kikapcsolódásra. Ennek a vágynak legtöbbször az anyagiak mellett az szab határt, hogy egy építkezés vagy egy felújítás teljes embert igényel és rengeteg időt vesz el az ember életéből, nem beszélve arról, hogy rengeteg plusz költséggel, csúszással, nem várt fordulattal kell szembenézni. Az építőiparban tapasztalt drágulás szintén riasztóan hathat, ma már azonban létezik olyan opció, amely kompromisszumok nélkül kínál megoldást ezekre a problémákra. Egy mobilház ugyanis már négymillió forint körüli összegtől elérhető.

„A mobilházakkal kapcsolatban sokakban él a mai napig sztereotípia arról, hogy ezek gyakorlatilag konténerek, korszerűtlenek vagy nem kényelmesek. Ma már azonban minden igényt kielégítő, 15 centiméteres szigeteléssel és két-három rétegű üvegezéssel ellátott ablakokkal rendelkező korszerű építményeket gyártanak, amelyek egy hűtő-fűtő klímával télen-nyáron élhetőek. Van, aki a karbantartás miatt aggódik, a korszerű, acél szerkezetes építményeket azonban festeni sem kell. Az a tévhit is él még sokakban, hogy ezek a házak „nyeklenek-nyaklanak”, ma már azonban korszerű technológiával acél elemekből állnak össze. Az sem elhanyagolható szempont, hogy gyönyörű épületekből lehet választani, van olyan, amelyik tornáccal is rendelkezik, sőt, akár több mobilház is összeszerelhető, ezáltal két-három szobás házak telepíthetőek”

- magyarázta Kajári Zoltán, az EcoModul Kft. ügyvezetője.

Nyaralónak, üzlethelyiségnek, irodának választják a legtöbben a mobilházakat

Kajári Zoltán arra is kitért, hogy itthon is egyre többen fedezik fel a mobilházak előnyeit nem csak nyaralóra vagy hétvégi házra vágyók, de vállalkozók is. Sőt, környezettudatossági szempontból is kézenfekvő választás lehet, hiszen nem szükséges hozzá betonalap, a házakat talajcsavarokkal rögzítik.

„Nagyon sokan üzlethelyiségnek, irodának vásárolják ezeket a házakat. Több autókereskedésnek szállítottunk, de szépségszalon, fodrászat is szép számmal működik mobilházban. Érdemes azonban minden esetben a területileg illetékes építési hatóságnál érdeklődni, mert a szabályozás mindenhol eltérő lehet még a mobilházakkal kapcsolatban is. A cégünk talajcsavaros technológiával dolgozik, ami nem terheli a környezetet, olcsó és nagyon gyors megoldás. Ennek köszönhetően akár egy nap alatt felépül a mobilház, ami azonnal szállítható, amint kiválasztottuk

- figyelmeztetett Kajári Zoltán.

A szakember elmondta, általában 2-3 hónapot kell várni a hazai forgalmazóknál egy-egy épületre, a nagy raktárkészlet itthon ritkaságnak számít.

„Az Ecomodul házak nagy előnye, hogy már most van egy 17 egységből álló raktárkészletünk, ami decemberben tovább bővül és immár 33 mobilház közül lehet majd válogatni. Ezek 6X3-as, illetve 7X3-as méretben léteznek, azonban több mobilház is összeilleszthető L vagy U alakban. Sőt, ma már teljes berendezéssel is lehet kérni a mobilházakat, amelyet egy belsőépítésszel egyeztetve készítünk el”

- tette hozzá Kajári Zoltán.

Otthoni szolgáltatások: Tarr.hu

Fotók (forrás: EcoModul Kft.)

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram