2021. május 27.

Mobiltöltés okosan

Legtöbben azt gondoljuk, hogy nincs ezen a dolgon mit ragozni: fogjuk a mobiltöltőnket, rádugjuk a telefonra és megvárjuk, míg feltölti az akksit. Pedig nagyon is számít, hogyan töltjük okostelefonunkat. Nagyban megnövelhetjük a készülék élettartamát, ha helyesen járunk el. Ennek jártam utána.

A gyártók számtalanszor megígérték, ám a mai napig nem kaptunk megoldást arra, hogy a mobilok akkumulátora átlagos használat mellett két-három napot megbízhatóan kibírjon. Ehelyett kaptunk gyorstöltési és vezeték nélküli megoldásokat illetve szoftveres trükköket is annak érdekében, hogy az akksi tovább húzza.

A mobilok áramforrását nagy többségében Li-ion akkumulátorok biztosítják. Ezeket kb. 5-600 töltésre tervezik, tehát ennyiszer tudod teljesen feltölteni, mielőtt elhasználódnak. Ráadásul mindegy egyes töltéssel csökken az akkumulátor maximális kapacitása. Az elhasználódás jellemzően annyit jelent, hogy az üzemidő jelentősen lecsökken, illetve az is előfordulhat, hogy a készülék váratlanul kikapcsol és a töltöttségi szintet sem jól jelzi.

Kíméletes töltést!

Ma már rengeteg dologra használjuk mobiltelefonunkat, ezért az akkumulátoroknak egyre jobban bírniuk kell a gyűrődést. Mivel az akksik kapacitását ilyen ütemben nem tudják a gyártók növelni, ezért inkább azt a megoldást választják, hogy a gyorsan merülő akkumulátorokat egyre gyorsabb feltöltési lehetőségekkel ellensúlyozzák. Így nem jelent problémát a lemerülő akksi, mert úgyis villámgyorsan újratölthető. Lehet, hogy most meg fogsz lepődni, de melegen ajánlom (illetve éppen ellenkezőleg!), hogy a korábbi években piacra dobott klasszikus 1-2,5 amperes, 5 voltos kábeles töltővel töltsd mobilod akkumulátorát a különböző gyors megoldások helyett. Éppen azért nem melegen, mert akksid egyik legnagyobb ellensége a töltés közbeni túlmelegedés. Ezt leginkább a fenti töltővel tudod elkerülni. Esetleg az is megoldás lehet, hogy telefonod menüjében a normál és a gyors töltés közül az előbbit választod, igaz, így a töltési idő kicsit hosszabbra nyúlik.

Kábel nélkül is megy ez

Ne menjünk el említés nélkül a vezeték nélküli töltési technológia mellett sem. Ezt a kényelmi funkciót elsősorban a prémium kategóriás mobilok támogatják. Az ilyen töltők természetesen nem alaptartozékok a telefon mellé, hanem plusz extraként beszerezhetők. A normál vezeték nélküli változat nagyjából 5 wattos teljesítményt produkál, de léteznek ezek között nagyobb teljesítményre képes gyorstöltők is. A vezeték nélküli töltésre képes telefonok között ráadásul találunk olyat is, amelyiknél a töltés visszafelé is működik, vagyis mobillal tölthetsz okosórát, fülhallgatót vezeték nélkül.

Szoftveres támogatás

Az akkumulátorok üzemidejének növelését a gyártók szoftveresen is igyekeznek javítani. Például az iPhone-ok szembetűnően alacsony kapacitású akkumulátorai képesek hasonló üzemidőre, mint a többi gyártó nagy teljesítményű erőforrásai. Ez annak köszönhető, hogy az iPhone-ok hardverét és szoftverét is házon belül gyártja az Apple, és így hatékonyabban tudja egymáshoz igazítani a kettőt. Más gyártóknál pedig a mesterséges intelligencia próbál gondoskodni arról, hogy az akkumulátor használata illeszkedjen a felhasználó szokásaihoz, ezzel növelve az üzemidőt. Ezek az apró trükkök is segíthetnek az akkumulátor életét meghosszabbítani, de a világot egyelőre nem váltják meg.

5 jótanács, hogy mobilod akksija tovább éljen

 1. Ne formázd az új mobilt és nullára se merítsd le!
  Akármit is mond neked az eladó, vagy olvasol a neten, nem kell a Li-ionos akksival rendelkező telefont formázni. Azonnal tudod normál módon használni és tölteni. Teljesen lemeríteni sem szabad, mert ez csökkenti az akksid élettartamát.
 2. Inkább többször és lassan tölts!
  Az a legjobb a telefon akkumulátorának, ha napjában többször, rövid ideig töltöd normál töltéssel. A töltöttségi szint lehetőleg 20 és 80 százalék között legyen.
 3. Kerüld a gyorstöltést!
  Ha nincs vészhelyzet, ne használd a gyorstöltést! Nem a gyorsasággal van a baj, hanem azzal, hogy eközben a készülék túlmelegszik, ami károsan hat az akkumulátor élettartamára. Ha gyorstöltésre alkalmas töltőfejed van, a telefon menüjében is átállíthatod normál töltésre a készülékedet.
 4. Pihenj töltés közben!
  Amíg töltöd a telefonod, lehetőleg ne használd olyanra a készülékedet, ami terhelné (játék, videó nézés, zenehallgatás, kamerázás stb.). Ezzel megkíméled attól, hogy túlmelegedjen.
 5. Kímélő beállítások
  A telefonodon állandóan futó háttérfolyamatokat (adatkapcsolat, wifi, üzenetek ellenőrzése, bekapcsolt kijelző, alkalmazások stb.) érdemes felülvizsgálnod, mert ezek merítik az akkumulátort. A nem feltétlenül szükséges alkalmazásokat kapcsold ki, hogy az üzemidőt növelni tudd.

Konklúzió

Az akkumulátorok előbb vagy utóbb menthetetlenül elhasználódnak. Azért, hogy ez inkább utóbb történjen meg, a legtöbbet mi magunk tehetünk. Érdemes tehát odafigyelni arra, hogyan töltjük telefonunkat, hogy hosszú ideig kiszolgálhasson minket.

További cikkek Tippek kategóriában.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram