2023. július 07.

Nem erőlteti a Google az AR-szemüvegét

A Google tavaly próbálkozott utoljára az AR-szemüveg bejelentésével Project Iris néven.

Körülbelül 10 év telt el a Google Glass bemutatása után, ami teljes sikertelenségbe fulladt, így időszerű volt, hogy újra próbálkozzanak valami hasonlóval. Az Iris felbukkanása óta a cég olyan szoftverplatformon dolgozik, amelyet akár licencelni is tudna más gyártóknak, gyakorlatilag az AR Android verzióján ügyködnek. Ez egyébként már fel-fel bukkant egy-egy gyártónál, például a Samsungnál az Android XR, vagy épp a microXR ami kifejezetten AR szemüvegekhez készült.

"A The Verge most arról is beszámolt, hogy a Google elkaszálta az Iris projektet, amelyen mostanra már évek óta dolgozott. Sőt az elbocsátások, átszervezések, illetve a társaság AR/VR vezetőjének távozása miatt az Iris állítólag már az év elején parkolópályára került, de ezt a Google nem volt hajlandó kommentálni."

- írja a Bitport.

google

A Google-nek nincs túl nagy szerencséje ezen a téren

Valószínűleg az sem volt túl jó ötlet, hogy az Iris fejlesztése közben folyamatosan változtatták a stratégiát. Olyannyira, hogy az ott dolgozók is nehezen tudták követni az eseményeket. A jelenlegi állás szerint nem teljesen halott egyébként a dolog, nem kizárt, hogy egy, az Apple Vision Pro-hoz hasonló eszközzel rukkolnak majd elő, hiszen valamilyen formában kénytelenek lesznek válaszlépést eszközölni, ha szeretnék tartani a lépést VR/AR téren.

Az, hogy inkább a szoftveres fejlesztésre fókuszálnak egy kudarc beismerésnek a jele is lehet, miszerint a hardveres részen elbuktak az ügyet illetően.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram