2021. október 21.

Okos otthont telepíteni? Legalább 3 okot tudok rá, hogy miért éri meg.

Ha azt gondolod, hogy az okos otthon kialakítása drága, bonyolult, és nem éri meg, valószínűleg kevés információval rendelkezel a rendszer pontos működéséről. Ebben szeretnék segítséget nyújtani neked.

Tények az okos otthon telepítéséről

Az igazság a fentiekkel szemben az, hogy nem bonyolult, nem drága és szinte bármilyen otthont „fel lehet okosítani” akár már néhány százezer forintért is. Az okos otthon vezérlése nem bonyolult, egy távirányító használatát kell mindössze megtanulnod, ami elég is lesz arra, hogy vezéreld az okos otthon rendszeredet. Az is kétségtelen, hogy megéri a rendszer telepítése: nem csak azért mert kényelmes, hanem mert azonnal megnöveli otthonod értékét akár 10%-kal úgy, hogy nem igényel vésést, fúrás-faragást az otthonodban, így akár utólag is könnyűszerrel beépíthető a rendszer.

Hogyan működik? Mitől okos a rendszer?

A rendszer adó és vevő egységekből áll, amelyek rádiófrekvencián kommunikálnak egymással. Ezek egyszerűen, falbontás nélkül telepíthetők.

A vevő egységek közvetlenül a vezérelni kívánt eszközbe telepíthetőek, a vezérlő egységek pedig pontosan oda kerülnek, ahol arra szükséged van. A rendszert ingyenes okostelefon alkalmazással is vezérelheted távolról. Egy gombnyomással kapcsolhatod ki/be készülékeidet, mozgathatod az árnyékolókat, szabályozhatod a fűtést, fel/le kapcsolhatod a világítást, illetve indíthatod el a szellőző rendszert.

A vezérelhetőségtől azonban még nem lesz okos egy otthon. Attól, hogy távolról tudod felkapcsolni a lámpát vagy elindítani a porszívót, vagy akár be tudod állítani, hogy mikor mit tegyenek, még csak automatizálsz. Okos akkor lesz az otthonod, ha az eszközök adatokat gyűjtenek, és azok alapján önálló döntéseket is képesek hozni arról, mi a teendő.

A 3 ok, amiért megéri az okos otthon

1. Idő- és pénz megtakarítás

Az okos otthon rendszered sok pénzt és időt takaríthat meg neked. Például vezérelhetsz vele egy olyan okos fűtés rendszert, aminek a segítségével az életritmusodnak, a napi rutinodnak megfelelően tudod állítani a fűtést: ott és akkor lesz meleg, ahol, és amikor akarod. Ugyanezt meg tudod tenni a világításoddal is: akár azt is beállíthatod, hogy melyik szobában mikor milyen fény legyen, de akár azzal is takarékoskodhatsz, hogy amikor megfelelőek kint a fényviszonyok, akkor a redőnyt felemeli az okos otthon vezérlésed, ha pedig sötét van, automatikusan leengedi. Ráadásul könnyen nyomon követheted és optimalizálhatod az otthoni energiagazdálkodásodat úgy, hogy a víz-, gáz- vagy áramfogyasztásodat heti, havi, vagy akár az általad beállított időszak szerinti bontásban kéred megjeleníteni. Biztosan mondhatom, meg fogsz lepődni, hogy mennyi időd szabadul fel azzal, hogy nem kell folyton az otthoni rendszerek működtetésével bajlódnod: a redőnyöket fel/le húzni, a villanyt fel/le kapcsolni, a fényerőt szabályozni, a fűtésszabályozót állítgatni, a biztonsági rendszert igazgatni.

2. Magasfokú biztonság

Feltételezem, a te otthonodban is több olyan eszköz van, amelyek a biztonságodért, a kényelmedért felelnek. Ha nyitva felejted a hűtőd ajtaját, világít és villog. A szénmonoxid érzékelő fülsiketítő hanggal jelzi, ha magas a CO szint az otthonodban. A bejárati ajtó pedig jelez, ha kinyitják. Ezek mind passzív védelmi eszközök: csupán jelzik a gondot, de se nem védenek meg, se nem oldják meg a problémát.

Ezzel szemben, ha van egy okos otthon rendszered, akkor azonnal szintet lép a biztonságod. Az ilyen rendszer – ha például – gázszivárgást észlel, nem csak jelez, hanem aktívan tesz is ellene: bekapcsolja az elszívódat. Ha elfelejtetted elzárni a csapot és kifolyik a kádból a víz, nem csak villog valahol egy lámpa, hanem egy okos otthon megoldás elzárja a csapot. De otthonod biztonságát szolgálhatja az is, hogy beprogramozhatod arra, hogy ha elutazol, akkor egy olyan programot futtasson, mintha otthon lennél: felhúzza, és leengedi a redőnyöket, fel- és lekapcsolja a villanyt stb. Ezek már aktív biztonsági rendszerek.

3. Fő a kényelem

Az okos otthon rendszeredben a legtöbb eszköz magától fog működni, így a házadat a te kényelmedre programozhatod. Például ha érkezel haza autóddal munkából, ezt érzékeli a rendszer és a megfelelő pillanatban kinyitja neked a garázskaput és felkapcsolja a villanyokat. A fűtésrendszeredet úgy állíthatod be, hogy minden szobában akkor legyen kellemes meleg, amikor te akarod. Szinte mindent egy okostelefon alkalmazáson keresztül tudsz vezérelni és bármit, bármikor felülírhatsz, megváltoztathatsz.

További cikkek Techvilág kategóriában.

További cikkek Tippek kategóriában.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram