2022. április 27.

Okoseszközök a háztartásban. Használod ezeket?

Írtunk már korábban az okosotthonokban rejlő lehetőségekről, új cikkünkben végigvesszük a népszerű okoseszközöket, melyek kényelmesebbé teszik otthonunkat. Kíváncsiak vagyunk arra is, hogy Ti melyeket használjátok már vagy melyek szerepelnek már bevásárló listáitokon.

 

Okoshangszórók

Intelligens társ a mindennapokban, ami mindig figyel az óhajokra. Segítségével az egész okosotthon vezérelhető hangunk segítségével. Legyen az az otthoni világítás, a termosztát, az otthoni biztonsági rendszerek és a kültéri világítás, vagy a robotporszívó ütemezése. Ezek a mikrofonnal ellátott hangszórók képesek irányítani és programozni ezeket igényeink alapján. A hangszórók lelke az intelligens személyi asszisztens, amely a mesterséges intelligencia segítségével folyamatosan tanul használata közben. Működéséhez elengedhetetlen az internet hozzáférés és egy elégséges WIFI hálózat, melyen keresztül eléri a többi csatlakoztatott okoseszközt.

Robotporszívók (és okosfűnyírók)

Napjainkban már hazánkban is egyre elterjedtebbek a robotporszívók. Elérhető áron már nagy tudású takarítóeszközhöz juthatunk, és gazdagíthatjuk az otthon használt okoseszközök sorát. A legtöbb modell esetében telefonról irányíthatjuk a porszívót, és követhetjük otthonunk térképén a mozgását és a takarítás útvonalát is. Olyan hasznos lehetőségekkel is rendelkeznek, amellyel időzített takarítást állíthatunk be, vagy megszabhatjuk, mely helyiségeket takarítsa ki. A porszívók jó része integrálható okosotthonunkba, így irányíthatja egy okoshangszóró, telefon vagy más okoseszköz is. Egyre kedvezőbb árfekvésük és kényelmi újításaik miatt népszerűségük növekszik. (pl.: már vannak önürítő funkciókkal rendelkező változatok is)

Kertünkhöz is találunk efféle megoldást, hiszen az okosfűnyírók hasonló navigációval rendelkeznek, mint porszívó társaik. Ezeknek az eszközöknek viszont még sokkal magasabb az ára, alkalmazásukra viszont számos strandon, turisztikai látványosságok területein vagy céges környezetben láthatunk példát Magyarországon is.

Levegőtisztítók, párásítók

Sajnos népbetegségnek számítanak a különböző tüdőbajok, így nem is kérdés, hogy kiemelt fontosságú, hogy milyen levegőt szívunk otthonunkban. Erre már korábban is alkalmazhattunk különböző szűrős levegőtisztító eszközöket, ám az okoseszközök betörésével még kényelmesebbé fejlesztették őket. Ma már nyomon követhetjük otthoni levegőnk minőségét anélkül, hogy otthon tartózkodnánk, ütemezhetünk légtisztítást, beállíthatjuk mikor milyen erősséggel működjön a gép. Választhatunk automata funkciók közül is, melyek segítségével a levegő minősége alapján szabályozza magát az eszköz. A szűrt levegővel enyhíthetjük allergiás tüneteinket, megtisztíthatjuk a belélegzett levegőt a szmogtól és egyéb szennyeződésektől, és a párásító segítségével a megfelelő páratartalmat is megőrizhetjük otthonunkban.

Okosizzók, okosvilágítás

Fényerősség, színek, ütemezés és összehangolási lehetőségek jellemzik az okos világítási rendszereket. Okosizzókkal hangulatfényeket és praktikus szinkronizálást is beállíthatunk lámpáinkhoz az appot futtató okoseszközünk segítségével. Ezek az izzók ugyanúgy használhatóak a megszokott foglalat szabványokkal, tényleg csak egy villanykörte cseréről van szó. Zene ritmusára is változtathatjuk fényeinket és bármikor, bárhonnan beállíthatjuk azt. (használatához WIFI kapcsolat szükséges) Okoszár nyitásánál beállíthatjuk az automatikus villanykapcsolást vagy kedvenc filmünk alatt az okostévé összehangolásával egyedi hangulatfényt kölcsönözhetünk a multimédiás szórakozáshoz.

Okoszár, okostermosztát és egyéb okoseszközök

Teljes otthonunk felokosításánál számos eszközt bevethetünk még.

Ilyen lehet pl. az okoszár, mely segítségével nem kell többé a kulcsot keresni, beépíthető a legáltalánosabb ajtókba/zárakba is. A zár és telefonunk segítségével az okoseszköz érzékeli helyzetünket, így automatikus zár funkciót is beállíthatunk, mely érzékeli, ha elhagytuk otthonunkat és automatikusan bezárja a bejárati ajtót. Biztonsági funkciója, hogy bárhonnan figyelhetjük mikor nyitja ki valaki otthonunk ajtaját.

Az okostermosztát segítségével távolról is szabályozhatjuk otthonunk fűtését/hűtését. Érzékelheti, hogy otthon tartózkodunk-e, vagy szobánként is beállíthatjuk kedvére a hőmérsékletet. Ezen okoseszközök megfelelő működéséhez természetesen a fűtéshez/kazánhoz kell csatlakoztatni az eszközt, erről gyártónként útmutató áll rendelkezésre.

A mai biztonsági kamerákat is az okoseszközök közé sorolhatjuk, hisz legtöbbjük már kompatibilis a különböző okosotthon szisztémákkal. Segítségükkel otthonunkon tarthatjuk szemünket akkor is, ha nem vagyunk otthon. Intelligens emberfelismerésével pedig pontos riasztásokat kaphatunk, ha illetéktelen személy lépett lakhelyünk területére. Számos kamera rendelkezik infravörös éjjellátó funkcióval is, így nem okoz problémát a sötétben történő megfigyelés. Olyan hasznos funkciókkal is találkozhatunk, mint a gyermeksírás felismerése vagy az érzékelt személy mozgásának követése. Ezeket az eszközöket legtöbb esetben app segítségével bárhonnan azonnal elérhetjük és élőben nézhetünk rá otthonunkra. Okoszárral történő összekapcsolás esetén azt is beállíthatjük, hogy kameránk csak akkor legyen aktív, amikor elhagytuk otthonunkat.

További cikkek Techvilág kategóriában.

További cikkek Tippek kategóriában.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram