2023. június 29.

Vegyünk okostévét, vagy tegyük okosabbá a régit?

A televízió megváltoztatta az életünket, ezt bátran ki merjük jelenteni. Így most az okostévé készülékeket fogjuk kicsit jobban körbejárni. Vagyis, azt, hogy milyen lehetőségünk van arra, hogy egy nem okos készüléket okossá varázsoljunk, vagy egy okosat tegyünk még praktikusabbá.

A Samsung már tíz éve mutatta be az első Smart TV-t, amely lehetővé tette azt, hogy interneten böngésszünk, DLNA képes készüléken (pl. notebook, háttértároló, mobil, tablet, fényképezőgép, videokamera stb.) tárolt tartalmakat jelenítsünk meg, illetve letölthető alkalmazásokat kínált a sport, szórakoztatás, játék, illetve a tudomány területén egyaránt.

okostévé

Az okos készülékek ára szépen lassan ment lefelé, és elterjedté vált. Ám pár évvel ezelőtt, sokan még hagyományos készüléket vásároltak, vagy egész egyszerűen elavulttá váltak a régebbi operációs rendszerek. És ezt a gyártók is felismerték, ezért számos olyan eszközt dobtak piacra, ami áthidalja ezt a problémát.

De érdemes okostévét venni, vagy inkább vegyek a tévéhez valami okosító kütyüt?

Ma már nem feltétlenül azért vásárolunk televíziót, hogy tévéműsort nézzünk rajtuk, ugyanis, a legtöbb csatornán fogyaszthatatlan, értéktelen a tartalom. Ha netán mégis találunk valami nekünk valót tuti, hogy negyed óránként jön reklám, így élvezhetetlenné válik a tartalomfogyasztás. Az internet világában rengeteg más forrás van, ahonnan filmeket sorozatokat tudunk nézni, legyen az YouTube, Netflix, HBO Max, Diseney+ vagy bármi más megoldás. A streaming szolgáltatókról ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

Ha a tévénk nem okos, viszont nekünk szükségünk van egy-egy plusz funkcióra, akkor azt kell először végiggondolni, hogy mire van igényünk. YouTube-ozni, sorozatokat nézni, internetezni, megosztani a telefonunk, tabletünk vagy laptopunk képernyőjét, esetleg valami mást.

A legegyszerűbb megoldás venni egy úgynevezett TV boxot. Ezek nem mások, mint kis miniszámítógépek, amiken legtöbbször valamilyen Android operációs rendszer fut, összekötjük a tévével HDMI kábelen keresztül és rengeteg plusz funkciót ad. Mivel Android van rajta ezért elérjük a legtöbb Play áruházban lévő appot és játékot, tehát tartalom bőven akad. Szóval, ezeken akár a Facebookot is tudjuk használni, esetleg meg tudunk nyitni egy levelet, vagy egy táblázatot. Távirányítóval vezérelhetők, de szinte minden esetben van bennük Bluetooth támogatás, ami lehetőséget ad arra is, hogy egeret csatlakoztassunk vagy akár játszani tudjunk a tévén, hiszen kontrollert is rá tudunk csatlakoztatni. Persze itt nem árt, ha elég erős a boxban lévő hardware. Ezek már 20 ezer forint környékén beszerezhetők abban az esetben, ha nem feltétlenül akarjuk másra használni. Ez jelentősen kisebb kiadás, mint leváltani a készüléket.

Ha csak arra vágyunk, hogy a telefont vagy a tabletet tudjuk tükrözni akkor természetesen arra is van lehetőség. Létezik a Google Chromecast nevű kis készülék, amelyet csak a HDMI csatlakozóba kell dugni, és máris tudjuk a tükrözni, persze itt nem önálló okosításról beszélünk, ezt inkább, úgy kell elképzelni, mint egy vezeték nélküli megoldást a tartalmak átjátszására.

A piacon van még az Apple TV is, ami, egy nagyon minőségi és jól kidolgozott megoldás csak az, ahogy a gyártótól megszokhattunk, inkább a felsőkategóriába van pozícionálva, így az ára is jóval magasabb. Természetesen itt is tudunk filmezni, és akár játszani is. Sőt saját véleményem szerint az Apple készüléket fel tud váltani egy játékkonzolt is, akár szórakozási faktorban, akár felbontásban bőven hozza a pár évvel ezelőtti konzolok szintjét. Egész jó áron hozzá tudunk jutni, ahhoz képest, ahogyan a gyártó árazni szokott. Ha van Apple termékünk, akkor jelentősen nagyobb funkcionalitást kapunk, a tükrözéstől kezdve, a hangvezérlésen át az Apple Watch-tól való vezérlésig. Valamint az okos otthon vezérlését is megoldhatjuk vele.

A piacon rengeteg ilyen eszköz van, de szerintem az egyik legjobb megoldás a Xiaomi belépő szintű tv okosítója. Ez mindent tud, amit a drágább Google Chromecast, de néhány területen pedig még többet is. Magyar nyelvű menüje egyszerre gyors, átlátható és kényelmesen kezelhető. A Bluetooth-os távirányító pedig hangvezérléssel is el van látva, így akár szóban is kapcsolgathatunk vele. Egyes helyeken ez a készülék alig 19 ezer forintért beszerezhető, így túl sokat sem költünk rá, mégis gyors, egyszerű, és felhasználóbarát megoldást kapunk, esetekben, ha már okos a készülék, akkor is gyorsabbá és élehetőbbé tudjuk varázsolni.

Röviden és tömören összefoglalva, ha most állunk vásárlás előtt szerintem érdemes az okostévét választani, illetve egy bizonyos szinten túl már nem is lehet nem okosat venni. Azonban, ha csak pár extra dolgot szeretnénk, és van egy készülékünk ezek az okosítók remek megoldások lehetnek minden háztartásba.

További tech cikkjeinkért kattints ide! 

A további tippeket pedig itt gyűjtöttük össze

 

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram