2023. augusztus 15.

Okosventillátor: Van-e értelme ilyen eszközt venni 2023-ban?

Egyre nagyobb népszerűséget élveznek már világszerte az okosotthonok, ezért az sem meglepő, hogy Magyarországon is egyre többen döntenek, hogy leendő ingatlanjukat egy ilyen szisztémára építik fel az automatizálás érdekében. Na de kell-e okosventillátor?

Azonban az okosotthon kérdése nem ennyire egyszerű, hiszen szinte végtelen mennyiségű lehetőség áll a rendelkezésünkre, így ismert és kevésbé ismert megoldások között kell vacillálunk. Akik azt gondolják, hogy ezek felesleges és drága megoldások azok tévednek, hiszen, ha ésszel csináljuk, akár nem is sokkal kerül többe, mint a hagyományos megoldás, és az biztos, hogy sokkal kényelmesebbé válik utána az életünk, csak internet szükséges hozzá.

De olyan tényezőket sem hagyhatunk figyelmen kívül mint, a későbbi bővíthetőség vagy a kompatibilitás.

Most a három talán legnépszerűbb megoldást nézzük meg közelebbről, amelyek szóba jöhetnek, ha ilyen ingatlan építésén gondolkozunk, vagy a meglévőt szeretnénk okosabbá tenni, de most nem erről lesz szó, hanem az okosventillátorokról. 

okosventillátor

A ventillátor és a légkondicionáló egyaránt gyakori hűtési megoldás, de különböző módokon működnek és különböző előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek. Az, hogy melyik jobb, függ a személyes preferenciáktól, a környezettől és az igényektől. Én azonban a ventillátor pártján állok. Ennek több oka is van, de ventillátort használni általában olcsóbb, mint légkondicionálót üzemeltetni. A beruházási és üzemeltetési költségek alacsonyabbak.

A ventillátorok nem hűtik le a levegőt, csak áramoltatják. Így a friss levegő keringése segíthet a melegben vagy zsúfolt helyiségekben is és a torkom sem fájdul meg tőle.

A ventillátorok általában csendesebbek, mint a légkondicionálók, ami alvás vagy munka során is előnyös lehet, valamint a ventilátorok könnyen mozgathatók, és sok modellel kifejezetten hordozható.

De kell-e okosventillátor?

Sokáig gondolkoztam azon, hogy milyen ventillátort vegyek otthonra, és teljesen elvesztem az útvesztőben, ám akkor már eszembe jutott, hogy legyen okosventillátor. Hiszen csak pár ezer forinttal drágább mint a hagyományos társai de rengeteg előnyük van azokkal szemben.  Többek között az, hogy remekül integrálhatóak az okosotthonba, és egy hangutasítással könnyedén ki és bekapcsolhatóak. Valamint az erősséget is lehet áramoltatni.

Mivel nem szeretnék reklámozni senkit, én egy Xiaomi készüléket választottam, többek között azért mert ár/érték arányban megfelelő volt a termék, és olyan funkciókat kínált amelyek nekem kellettek, többek között az, hogy a kefe nélküli motornak köszönhetően elképesztően halk, és akár 1-100 között állíthatjuk a sebességet. Állandó sebességet biztosít a stabilabb ventilálás és az alacsonyabb energiafogyasztás érdekében. A szárny alakú ventilátor-lapátok maximálisan 20 m3/perces hozamú légáramot képesek létrehozni, és a legalacsonyabb fokozaton 1 kWh áram elegendő egész nyárra.

A Xiaomi okosventillátora állítható széles szögű levegőfújásának maximális hatótávolsága 14 méter, így könnyedén lehűti a szobát az egész család részére.

Azonban még mindig nem ez volt az, amiért megvásároltam, hanem az, hogy totálisan személyre szabható. Én ugyanis szeretem azt, ha simogat a szellő, és ezt a légkondival csak úgy tudtam volna megoldani, ha a hálóba is rakatok egyet, nem csak a nappaliba. Hogy melyik lett volna a jobb ötlet, az már sosem fog kiderülni.

okosventillátor

Szóval az alap helyzet az, hogy beállítom, hogy lefekvés után 2 órával vegye le 1-esre a fokozatot, és utána kapcsoljon ki. Majd a tervezett ébresztés előtt 1 órával szépen kapcsoljon be, és kellemes szellőben ébredek.

Így a párom se tépi le a fejem, hogy egész éjjel megy a ventillátor, és én is jól alszom.

Valamint még egy nagy előnye van az okosventillátornak, ami az összes ilyen kiegészítőnek, az, hogy távolról vezérelhetőek, ezért ha véletlenül a buszon ülve ébredünk rá, hogy nem kapcsoltuk ki, akkor azt ismán az okostelefonunkon megtehetjük. Persze, ez a Xiaomi modell már az internetre is csatlakozik, ezért akárhol is járunk tudjuk vezérelni. Valamint gyerekzár is van rajta. Tényleg csodálatos kis szerkezet.

Soha nem akartam senkit meggyőzni arról, hogy ventillátort használjanak klíma helyett, ugyanis mindenki máshogyan éli ezt meg, én jobban esküszöm erre a megoldásra, és kevesebbet is vagyok beteg, mint amikor a jéghideg klíma alatt alszom. Viszont, ha most állsz vásárlás előtt, akkor érdemes megnézni, milyen okosventillátorok vannak a piacon, hiszen árban alig 10%-al drágábbak mint a hagyományos testvérei, mégis elképesztő kényelmet tudnak nyújtani.

További tech cikkjeinkért kattints ide! 

A további tippeket pedig itt gyűjtöttük össze

 

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram