2023. június 27.

PC vs. Konzol: Melyiket válasszuk és miért?

Konzol, vagy PC. Az örök kérdés a játékosok körében az, hogy melyik platformot érdemes választani ahhoz, hogy a legjobb élményt kapjuk játék közben.

Mindig is voltak és lesznek is táborok, akik szerint, ha az ember nem kontrollerrel játszik, akkor igazából dolgozik a munkaeszközén, illetve olyanok is lesznek, akik kizárólag asztali PC-n, vagy laptopon hajlandóak játszani, hiszen nem alacsonyodnának le olyan szintre, hogy csak a TV előtt a kanapén ücsörögjenek. Természetesen ezek nem akkora komoly ellentétek, de a különböző táborok szeretik húzni a másik agyát, ha arról van szó.

Magyarország nem áll olyan előkelőhelyen a világ játékpiacán, de azért panaszra sincs ok, az internet penetráció sem rossz. 2021-ben 90 millió eurós árbevételt produkált kis hazánk. Az akkori adatok szerint itthon óriási mértékben vezet a PC-s játékosok mennyisége, ugyanis a megkérdezettek 79%-a PC-n szeret játszani és csak 21% mondta azt, hogy inkább valamelyik konzolt választaná.

"A választáshoz érdemes megvizsgálni a költségeken túl többek között a teljesítményt, a grafikát, a bővíthetőséget, a beállítás egyszerűségét és az exkluzív játékok hozzáférhetőségét. A Kingston bemutatja a két eszköz mellett szóló érveket."

- olvasható a Kingston közleményében.

Vizsgáljuk meg mindkét oldal előnyeit, miért érdemes választani az egyiket és miért a másikat:

PC előnyök:

  • Folyamatos grafikai fejlődés: Az AMD és az NVIDIA grafikus kártyák folyamatosan dobálják ki az újabbnál újabb verziókat hozzáigazítva a processzorokhoz, ezzel garantálva a grafikai fejlődést. Ez a konzol esetében úgy néz ki, hogy addig játszunk vele amíg jól esik, a grafika megragad egy bizonyos szinten, majd jön egy újabb kiadás és egyben változik minden.
  • Egyszerűbb a frissítés: A PC-k sokkal dinamikusabban frissíthetők, mint a konzolok. Könnyebben telepíthetők az új alkatrészek, a folyamatos fejlődés mellett könnyen bővíthető a memória és bármikor úgy érezzük kevés a hely, mindig vehetünk pluszban egy SSD-t.
  • Módosítások: Lehet, hogy egy összeállítást megszeretünk, de lehet, hogy épp úgy fogjuk gondolni, ez már nem nekünk való. A PC-k esetében nincs semmi probléma, egyszerűen csak fogjuk és kicseréljük az adott grafikus kártyát, vagy processzort egy másikra. Ez konzolnál természetesen lehetetlen vállalkozás.
  • Alacsonyabb játékárak: A PC-s világban jóval alacsonyabbak a játékok árai, mint a konzolos verzióban. Gyorsabb is letölteni, rengeteg helyről lehet vásárolni ezért is tud olcsóbb maradni.

Konzol előnyök:

  • Egyszerű beállítani: Ha kivesszük az újonnan vásárolt konzolunkat a dobozból, gyakorlatilag csak be kell kapcsolnunk, megvárni amíg minden magától elrendeződik, pár adatot beírunk és mehet is a felhőtlen szórakozás. Vagyis, most már "felhősen" is mehet, hiszen például a Game Pass rengeteg felhőalapú játékot enged nekünk indítani, így fel sem kell telepítenünk a játékot a gépünkre.
  • Vezeték nélküli élet: A PC-s játékoknál ritkábban, itt meg ugye 100%-ban használható vezeték nélküli vezérlő, ami egy nagyon modern, kényelmes és elegáns megoldás.
  • Megfizethető: A PC-nek elég nagy problémája, hogy akár egy jó videókártya annyiba kerülhet, mint négy darab Xbox Series S. Sokan emiatt választják a konzolokat, viszont ha sok játékot vesz a konzolos, akkor valahol kifizeti ezt a magas árat, csak maximum részletekben.
  • Akadálymentes játékélmény: Ha vásárolunk egy konzolt és veszünk rá játékot, akkor az szinte garantáltan tökéletesen optimalizálva lesz. Ez persze nincs mindig így, lásd Cyberpunk botrány, de azért a játékok nagy részéről elmondható, hogy csodálatosan fut és minden teljesítményt kimaxol, amennyire csak lehetséges.

"Mindkét eszköztípusnál vannak exkluzív játékok. A first-party fejlesztők (pl. a Sony és a Nintendo) kifejezetten a saját konzolmárkájukhoz tervezett játékokat kínálnak. A Mario és a Nintendo természetesen elválaszthatatlanul összefonódott, de kevesen tudják, hogy a Nathan Drake, a Kratos, a Crash Bandicoot és a Spyro the Dragon mind kizárólag PlayStationre elérhetők. Számos fejlesztő viszont egyedül PC-alapú használatra készít játékokat, ilyenek például a rendkívül népszerű MMO-k és MOBA-k. Mindként eszköznek megvannak tehát a maga előnyei, így a választás elsősorban az egyéni preferenciáktól függ. Bármelyiket is válaszd gamerként, az a legfontosabb, hogy élvezd a játékot, ez pedig mind konzollal, mind PC-vel tökéletesen megvalósítható."

- írja a Kingston szakértője.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram