2023. szeptember 19.

Pendrive kisokos: Erre a 4 dologra figyelj oda vásárlás előtt

A pendrive megfelelő kiválasztása kritikus szerepet játszik az adatok biztonságos tárolásában és hordozásában.

Mivel szinte végtelen különböző formában, kapacitásban és sebességben érhetők el, így vásárlás előtt fontos megfontolni az egyes szempontokat, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbbet az igényeinknek.

Kapacitás:

Az egyik legfontosabb tényező maga a kapacitás. A piacon kis 16 GB-os pendriveoktól az óriási 1 TB-os modellekig számtalan lehetőség közül választhatunk. Az ideális kapacitás attól függ, hogy mire szeretnénk használni a pendrive-ot. Ha csak néhány dokumentumot vagy képet szeretnénk tárolni, egy kisebb kapacitású pendrive is elegendő lehet.

pendrive

Azonban ha nagy mennyiségű médiafájlt vagy fontos munkadokumentumokat szeretnénk tárolni, érdemes nagyobb kapacitású eszközt választani. Ám mivel az árkülönbség nem számottevő, érdemes legalább 64 GB-os modellt választani.

Sebesség:

A pendriveok sebessége is meghatározó tényező lehet. Két fő sebesség paramétert érdemes figyelembe venni: olvasási sebesség és írási sebesség. Az olvasási sebesség azt mutatja meg, milyen gyorsan lehet adatokat kiolvasni a pendrive-ról, míg az írási sebesség azt mutatja, milyen gyorsan lehet adatokat ráírni.

Például, ha gyakran nagy fájlokat másolunk, fontos lehet egy gyors tároló kiválasztása. Az USB 3.0 vagy USB 3.1 pendriveok gyorsabbak, mint a régebbi USB 2.0 modellek.

Fontos, hogy megbízható márkát válasszunk, mivel a minőség és a megbízhatóság változhat a gyártótól függően. Olyan márkákat keresünk, amelyek híresek a minőségükről és a tartósságukról. Néhány jól ismert gyártó például a SanDisk, Kingston, Samsung és Toshiba.

Biztonság

Az adatbiztonság egy másik fontos tényező. A pendrive-okat elveszíthetjük vagy ellophatják, így fontos, hogy gondoskodjunk az adatok védelméről. Néhány prémium modell beépített adatvédelmi funkciókkal rendelkezik, például jelszavas védelem vagy adatok titkosítása. Ezek a funkciók segítenek megvédeni az érzékeny információkat, ha a pendrive-ot elveszítjük vagy ellopnák.

Ár és garancia

Az ár fontos tényező lehet a vásárlás során. Az ár széles skálán mozog, és a kapacitástól, a sebességtől és a márkától függően változik. Az olcsóbb eszközök gyakran kevésbé megbízhatók lehetnek, míg a minőségi modelleknek általában magasabb az áruk, de abban is biztosak lehetünk, hogy pár évig biztosan ki fog minket szolgálni.

Az is érdemes megvizsgálni, hogy a kiválasztott termék mellé jár-e gyártói garancia.

Ami azonban fontos, hogy ne feltétlen bízzunk a kínai rendelésbe, gyakori csalás az, hogy sokkal kisebb tárolókapacitással rendelkeznek, mint ami rá van írva. A túl olcsó megoldás, mindig gyanús.

Kompatibilitás:

Ne feledkezzünk meg a kompatibilitásáról sem. Ellenőrizzük, hogy az általunk választott pendrive kompatibilis-e az eszközeinkkel, amelyekkel használni szeretnénk. Például, ha a legújabb MacBook-ot használjuk, akkor lehet, hogy egy USB-C csatlakozóval rendelkező megoldásra van szükségünk, ha nem akarjuk állandóan átalakítóba vagy hub-ba dugdosni.

pendrive

A pendrive vásárlásakor fontos szempontok közé tartozik a kapacitás, márka és minőség valamint a kompatibilitás. Mi azonban azt tanácsoljuk, hogy akár okostelefonunkhoz, akár számítógépünkhöz vásárolnánk ilyen eszközt, a legfontosabb, hogy új és megbízható eszközt vegyünk, hiszen akkor vannak a legnagyobb biztonságban a személyes adataink.

További tech cikkjeinkért kattints ide! 

A további tippeket pedig itt gyűjtöttük össze

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram